2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Parkinson Hastalarının Hayatını Kolaylaştıracak Bilgiler..
MAKALE #16388 © Yazan Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN | Yayın Mart 2016 | 5,606 Okuyucu
PARKİNSON HASTALIĞI

Parkinsonizm, beyindeki dopamin hücrelerinin hasara uğraması sonucunda oluşan kronik bir hareket bozukluğudur ve ilerleyicidir. İlk belirtiler hücrelerin %60-80i hasarlandığı zaman ortaya çıkar. Parkinsonizm çeşitli şekillerde sınıflandırılır. En sık görülen şekli hasarın sebebinin bilinemediği İdiyopatik Parkinsonizm sınıfına giren Parkinson Hastalığı (PH) dır.

Parkinsonun tipik belirtisi olan hareketlerde yavaşlama; hareket zamanının uzaması, harekete başlamak, devam ettirmek ve hareketin hızını azaltmadaki zorluk ile birlikte görülür. Aynı zamanda düğme ilikleme gibi ince motor hareketlerinin bozulması, tükürüğün yutulamamasına bağlı olarak ağızdan salya akma, monoton ve yavaş konuşma, yüz ifadesinin kaybı (maske yüz, mimik azalması yada kaybı), yürüyüşe eşlik eden kol hareketlerinde azalma, adım atmada zorluk, adım uzunluğunda azalma, el yazısının küçülmesi de eşlik eder. Tremor denilen istemsiz titremeler genellikle tek taraflı ve istirahat halindeyken görülür. Elde ise en sık para sayma hareketi şeklinde tremor görülür. Pasif harekete karşı oluşan direnç artışı, reflekslerde kayıplar, kilitlenme, otonomik bozukluklar, bilişsel ve davranışsal bozukluklar, uyku bozuklukları ise eşlik eden diğer belirtilerdir.

Hastalığın ‘’on’’ ve ‘’off’’ dönemleri vardır. On dönemi hastanın hareketlerinin açık olduğu dönemdir. Off dönemi ise hastanın kilitlendiği ve hareket edemediği dönemdir.

Parkinson da ilk belirtiler genellikle tek taraflıdır. İlk belirtilerin ortaya çıkışından yaklaşık 3 sene sonra tipik iki taraflı hastalık gelişir ancak denge bozukluğu yoktur. Denge bozukluğu genellikle 3 seneden sonra gelişir. Başlangıçta da ayakta dururken ve kendi etrafında dönerken ortaya çıkar. Bazı hastalarda ise bu süreç 17 yıldır. Tekrarlı düşme ise ilk belirtinin ortaya çıkışından 10 sene sonra başlar. Sonuçta denge bozukluğu çok şiddetli olduğunda hasta tekerlekli sandalyeye veya yatağa bağımlı hale gelir.

TEDAVİ

*Parkinson hastalığının tedavisi fizik tedavi ve rehabilitasyon açısından ergoterapi, konuşma terapisi ve fizyoterapi başlıkları altında ele alınır.

*Ergoterapi yaklaşımları; günlük yaşam aktiviteleri, iş, ev, hobi veya rekreasyonel, kendine bakım, ev işleri, ulaşım ve iletişimdeki sorunlara pratik çözümler bulmayı amaçlar.

*Fizyoterapi programı fizyoterapistin hastayı değerlendirmesine bağlı olarak hastanın hastalığının hangi evrede olduğu, çeşitli testlerin sonuçları, ‘’on’’ ve ‘’off’’ dönemine göre değişir.

*Off döneminde olan bireye örneğin ‘’3’e kadar say, 3’e gelince adım at’’ denilerek yada ayağınızı hastanın ayağının önüne koyarak adım atmasını sağlayabilirsiniz. Ters çevrilmiş bastonu hastanın ayağının önüne koyarak adım atmasını istemek de diğer bir seçenektir.

*Aşağıda birkaç egzersiz örneği verilmiştir.

-Sırt üstü pozisyonda sağ ve sol dizlerinizi karnınıza doğru çekerken aynı anda sağ ve sol kolunuzu götürebildiğiniz kadar geriye götürün. Günde en az 10 tekrar ve 3 set halinde uygulayın.

-Sırt üstü yatarken aynı anda sağ dizinizi karnınıza doğru çekerken sol kolunuzu geriye doğru götürebildiğiniz kadar götürün. Daha sonra aynı hareketi sol diz-sağ kolunuzda tekrarlayınız. Günde en az 10 tekrar ve 3 set halinde uygulayın.

-Oturma pozisyonda iken vücudunuzun ağırlığını sırayla sağ ve sol yanlara eğilerek aktarınız.

-Otururken sağ kol düz bir biçimde ileri uzatılırken, sol bacağınızı karnınıza doğru çekiniz. Daha sonra aynı hareketi sol kol-sağ bacağınızla tekrarlayınız.

-Ayakta dururken ayaklar omuz hizasında açık kollar yanda iken sağ ayağınızla öne adım alın-başlangıç pozisyonuna dönün, yana adım alın-başlangıç pozisyonuna dönün, arkaya adım alın-başlangıç pozisyonuna dönün. Bunu diğer ayakta da tekrarlayın.


*Parkinson hastalığı fizyoterapi açısından kompleks tedavi gerektirir. Yukarıda verilen egzersizler sadece birkaç örnektir. Gerçek fizyoterapi ve rehabilitasyon programınız için lütfen bir fizyoterapiste başvurunuz.

Fizyoterapist Şengül ŞEN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Parkinson Hastalarının Hayatını Kolaylaştıracak Bilgiler.." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şengül ŞEN TEKİN Fotoğraf
Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN
Denizli
Uzman Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN'in Makaleleri
► Parkinson Hastalığı Prof.Dr.Orhan ŞEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Parkinson Hastalarının Hayatını Kolaylaştıracak Bilgiler..' başlığıyla benzeşen toplam 50 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:10
Top