2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı Anneler Sağlıklı Nesiller
MAKALE #16430 © Yazan Dyt.Nurcan BIÇAKCI | Yayın Mart 2016 | 2,587 Okuyucu
Anneler çoçuklarına her konuda örnek olur.sağlıklı beslenmedede çoçuklar anneyi örnek olur.

Sağlıklı beslenin:Evinizde kola, cips, kızartma tarzı yiyecekleri bulundurmayın. Sık sık az az beslenin. Kahaltı yaparak güne başlayın. Daha çok sebze ve salata tüketmeye çalışın.Yemeklerinizde zeytinyağ veya fındık yağı tercih ediniz.Katı yağları ve yağlı yiyecekelri mutfağınızda bulundurmayın.Tam buğday ekmeği veya tam tahıl ürünlerini tercih ediniz.günde 1-2 bardak mutlaka süt, yogurt tüketmeye çalışın.

Kilonuza dikkat edin: Çoçuklarınızla beraber sağlıklı ve uzun yaşamak için mutlaka ideal kiloda olma büyük önem taşır. Kilo vermek için düzenli yürüyüşler yapabilirsiniz. Sık sık az az beslenin, porsiyonlarınız küçültün,yemeklerinizin yağını azaltın.daha çok sebze ve salata tüketmeye çalışın.

Düzenli spor yapın:Hafatada 3-4 gün 30 dakikalık spor yapmak hem ömrümüzü en az 5 yıl uzatmaya hemde hastalıklardan korunmanıza yardımcı olur. Özelliklede kalp, diabet ve kanser gibi hastalıkları korunmada spor çok önemlidir.Depresyon ve stres ile daha etkin bir biçimde başa çıkmanızı sağlar.

Düzenli uyuyun:Uyku; yemek ve su gibi en temel ihtiyaçlarımızdandır ve uykunun insan hayatında önemli rolü vardır. Hayatımızın ve günümüzün üçte biri uykuda geçmektedir. Sağlıklı bir insanın ortalama uyku ihtiyacı 7-8 saat arasındadır. Uykusuzluk, az uyumak, çok uyumak ve kalitesiz uyku insan sağlığını olumsuz etkileyebilir. Az uyumak insanlarda mutsuzluk, yorgunluk, halsizliğe ve huzursuzluğa neden olur. Üretkenliği azalır, yaşam kalitesi düşer.

Günde 8 bardak su için: Bir bayan için su içmek çok önemlidir. Cilt problmleri,idarar yolu enfeksiyonları, kilo vermek, böbrek ve tansiyon hastalıkları ve kabızlık problemini önlemek için su içmek çok önemlidir.Günde 8 bardak su içmek gerekiyor. Su yerine bitki çayları ve maden suyuda tüketilebilir.

Kemik erimesini ( osteoporoz) önleyin: Kemik erimesi olarak da bilinen osteoporoz , kemiklerden kalsiyum kaybının artması sonucu kemiklerin kolaylıkla kırılabilir hale gelmesidir. Osteoporoz 3 kadından birinde görülmektedir.Büyüme çağında düzenli fiziksel aktivite ile birlikde yeterli kalsiyum ve D vitamini alınarak kemik kütlesi doruğa çıkarılır. Hareketsizlikden kaçınılarak düzenli egzersiz yapılmalı. Yeterli kalsiyum alınmalı. Diyette tuz azaltılmalı. Aşırı protein alımından ve aşırı zayıflıktan sakınılmalıdır. Kalsiyumun en iyi kaynağı süt ve süt ürünleridir. Günde 2 bardak süt – yogurt tüetilmelidir. Pekmez, kurubaklagiller ve yeşil sebzeler bol tüketilmelidir. Kafein içeren çay, kahve, ve kola gibi içeceklerin aşırı tüketilmesinden kaçınılmalıdır. İçecek olarak süt, ayran, bitkiçayları ve taze meyve suları tercih edilmelidir.

Kansızlık:Kandaki hemoglobin (Hb) değerlerinin 11 g/ dl’nin altına düşmesi olarak tanımlanır. Kansızlık türkiyede en sık karşılaşılanan sağlık problmelerindne birdir.Türkiyede her 3 kadından biri ( %35’i) nde kansızlık problemi vardır. Kansızlık tedavisi aksatılmamlıdır. Her 3 ayda bir kan değerlerine bakılmalıdır. Sofradan yumurta, kırmızı et, koyu yeşil yapraklı sebzeleri eksik edilmemelidir.

Sağlıklı saçlar için: “Saçlarım güçsüz ve çok dökülüyor...” ifadesiyle günlük hayatta sık sık karşılaşılır. Başlıca sebebi düzensiz beslenme alışkanlıkları ve vitamin ,mineral eksikliğidir.

-Protein ağırlıklı besinlerin tüketimine özen gösterilmeli,özellikle balık ve yumurta bol tüketilmelidir.
-Demir ve çinko içeren besinler bol tüketilmeli, fındık, ceviz,koyu yeşil yapraklı sebzeler
-Basit karbonhidratlardan kaçınılmalı. Şeker, beyaz un ve beyaz undan yapılmış ekmek vs.

Sağlıklı cilt:Sağlıklı bir cilt, sağlıklı bir bedenin yansımasıdır. Doğru beslenme alışkanlığı kazanarak; cildimizin gençliğini ve güzelliğini uzun yıllar boyunca korumak, daha genç ve parlak bir cilde kavuşmak mümkün. Unutmamak gerekir ki; genel olarak genç ve güzel bir cilt için doğru beslenme, sağlıklı bir psikolojik yapı ve genler çok önemlidir
sağlıklı bir cilt için: Günde 2 bardak su tüketin.Alkol e kafeiinli içecekleri sınırlı tüketin.Düzenli egzersiz yapın.demir içeriği yüksek yiyecekleri ( yumurta,kırmızı et, koyu yeşil yapraklı sebzeler) düzneli tüketin. Kızartma ve yağlı yiyeceklerden ( cips,mayonez, kuruyemiş vs) uzak durun.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıklı Anneler Sağlıklı Nesiller" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nurcan BIÇAKCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nurcan BIÇAKCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nurcan BIÇAKCI'nın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı Anneler Sağlıklı Nesiller' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bahar Yorgunluğu Nisan 2013
► Metabolizma Nedir Ekim 2010
► Diyet Hataları Ağustos 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:01
Top