2007'den Bugüne 92,773 Tavsiye, 28,308 Uzman ve 20,057 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Distimik Bozukluk
MAKALE #16447 © Yazan Psk.Atakan ŞAHİN | Yayın Nisan 2016 | 3,771 Okuyucu
Distimik Bozukluk

Distimik bozukluk, kronik bir seyir gösteren sinsi başlangıçlı bir depresyon türüdür. Sık görülmesine rağmen, teşhisi nadir koyulan ve bu yüzden gerektiği gibi tedavi edilemeyen bir rahatsızlıktır. Bu sorun daha önce nörotik depresyon, nevrasteni, depresif kişilik olarak tanımlanırdır. Hastalarda fazla ağır olmayan, en az iki yıl süren depresyon belirtileri görülürdü. Hiç bir şeyden memnun olmama, uyku bozuklukları, müzmin karamsarlık durumu, yorgunluk, güvensizlik hali, isteksizlik ve ilgi azlığı, bedensel yakınmalar hastaları rahatsız eder. Rahatsızlıkta aralarda bir kaç gün süren iyi haller olabilir. Bu etkiler iki aydan daha fazla devam etmez. Kişilerdeki depresif belirtiler hafif şekilde en az 2 yıl devam eder. Bu süreğen gidişli bir sorundur. Depresyonun vegetatif belirtileri ön planda olur. Hastalarda anti depresan ilaçlarla sağaltımı yapılmaktadır. Bu rahatsızlık gizli depresyon olarak ta anılabilir. Hastaların en fazla şikayet ettiği konu depresif olmalarıdır. Rahatsızlığın başlangıç aşaması genellikle çocukluk ya da ergenlik döneminde olur. Daha nadir görülen ve geç başlangıçlı olan türü ise, orta yaşlı olan erişkinlerde ve geriatrik popülasyonda görülmektedir.

Distimik bozukluk özellikleri nelerdir?

Çocukluk ve ergenlik dönemlerinde başlayan sinsi bir hastalık olması
En az 2 yıl süreyle devam eden düşük derecede kronisite belirtileri
Ayaktan tedavisi yapılacak kadar düşük şiddette olan depresyon
Daha önceden varlığı ifade edilebilen affektif bir rahatsızlığın sekeli olarak ortaya çıkmaması

Distimik bozukluk bir duygu durum bozukluğu mudur?

Hastaların öyküsünde sıkça duygu durum bozukluğu tanısı bulunur
Uygun ilaç tedavisi, belli bir süreyle kullanıldığında bazı özellikler kaybolur
Beyin görüntüleme tetkiklerinde depresyon hastalarındaki bulgular bulunmaktadır.
Uyku EEG leri depresyon hastalarında olan bulguları verir.
Distimik bozukluk hastalarda nasıl belirtiler verir?

Kişinin kendi ya da başkalarının gözlemiyle belirlenmiş, en az 2 yıl ya da daha fazla süren depresif duygu durum olması

Kişi depresif haldeyken aşağıdaki belirtilerden en az 2 tanesinin bulunması

Aşırı yeme ya da iştahsızlık çekme
Bitkinlik hissi
Düşük benlik değer duygusu
Karar vermede güçlük ve konsantrasyon güçlüğü
Umutsuzluk duygusu
Rahatsızlık olduğunda yukarıdaki etkilerin olmadığı 2 aydan daha uzun bir dönem bulunmaz.

Rahatsızlıkta ilk 2 yıl içinde majör depresif dönem bulunmaz.

Oluşan belirtiler tıbbi bir hastalığın etkisiyle oluşmaz.

Distimik bozukluk tedavisi nasıl yapılır?

Günümüzde bu rahatsızlığın tedavisinde farmakoterapi ya da bilişsel davranışçı terapi etkili olur. Bunun yanında tedaviyi destekleyici anti depresyon ilaçlar kullanılabilir. Hasta yakınlarının bu konuda bilgilendirilmesi tedavinin başarısına katkı sağlar. Hastalara uygulanan tedavinin en az 3 ay süreyle devam ettirilmesi faydalı olur. Bu rahatsızlığın tanısını koyamayan yani belirtileri fark edemeyen psikoterapistler bunu sadece psikolojik sorun gibi çözmeye çalışır. Bu yüzden hastalar gereksiz acılar çekebilir. Hastaların çoğunluğu bunu çocukluk yıllarından itibaren taşırlar. Bunlar erken başlangıçlı distimi olarak tanımlanır. Distimik bozukluğun belirtileri çok sinsi olduğundan, çok dikkatli tanı konulması ve tedavi edilmesi gerekir.

Etkin bir tedavi planıyla hastalık belirtilerinde önemli ölçüde gerileme ve kişinin fonksiyonelliğinde belirgin artış sağlanmaktadır. Antidepresan grubu ilaçlar bu hastalıkta oldukça iyi etki gösterir. Koruyucu olarak ilaç tedavisine en az iki yıl devam etmek gerekir. İlaç tedavilerine istenen yanıt alınamazsa, TMU (transkraniyal manyetik uyarım) tedavisinden de yararlanılabilir. Psikoterapi kişinin psikolojik savunmalarını güçlendirmek, bakış açısını geliştirmek, stresle baş etmesini kolaylaştırmak için oldukça etkili bir tedavi aracıdır. Değişik psikoterapi teknikleri kişinin durumuna göre özelleştirilerek süreç içinde uygulanır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Distimik Bozukluk" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Atakan ŞAHİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Atakan ŞAHİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Atakan ŞAHİN'in Yazıları
► Paranoid Bozukluk Psk.Atakan ŞAHİN
► Bipolar Bozukluk Psk.Ferit KARADAŞ
► Panik Bozukluk Psk.Hasan ARSLAN
► Panik Bozukluk Psk.Betül ÖZDEMİR
► Psikotik Bozukluk Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
► Panik Bozukluk Psk.Gonca RASLAYAN
► Bipolar Bozukluk Psk.Esra ERDOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,057 uzman makalesi arasında 'Distimik Bozukluk' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yas Sürecinde İyileşme Temmuz 2023
◊ Golden Pıano Şubat 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:49
Top