2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hafta Sonu ve Tatil Günlerinde Diyet
MAKALE #16495 © Yazan Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ | Yayın Nisan 2016 | 3,166 Okuyucu
Çoğu danışanımdan duymaktayım ''Hafta içi diyetimi çok iyi yapıyorum ama hafta sonu tüm dengem bozuluyor'
Tabi burda bozmaktan kastedilen öğünleri kaçırmak.Biz diyetisyenler kişiye özel diyet programı hazırlarken danışanlarımızın günlük yaşantısını,yatış-kalkış saatlerini düşünerek,ailesi ile hangi vakitlerde hangi öğünlerde beraber yeme alışkanlığı sürdürdüğünü öğrenip ,tabi bu arada kişi çalışıyorsa, iş hayatını ve işte tüketebildiği besinleri göz önünde bulundurup dengeli bir beslenme programı oluşturuyoruz.
Buraya kadar herşey normal,çünkü hepimizin mesai günlerinde -ev hanımları da dahil-bir rutinimiz var.Hafta sonunu düşününce ise işler değişiyor.Tüm haftanın yorgunluğunu telafi etme amaçlı uyanış süresi daha geç saatlere kalıyor veya çocuğu okula gitmeyeceği için anneler daha o gün daha geç kalkıyor.Durum bu şekilde olunca ise sabah yapılacak kahvaltı öğlen saatlerine sarkıyor. Sarkamaz mı peki ?
Tabi ki sarkabilir.Yalnız o zaman buna göre bir denge planı oluşturmamız gerekmektedir. Çünkü diyet yapan veya sağlıklı beslenme programı takip eden danışanlarımızda kişinin günlük yaşantısına,güne başladığı ve günü bitirdiği saate göre öğün sayısı ve öğün içeriği ayarlaması yapıyoruz. Normalde hafta içerisinde yani çalışılan günlerde diyelim, sabah saat 7'de güne başlayıp 23.00 - 00.00 arası uyuyan bir kişiye açlık durumuna ,sağlık problemlerine göre ve tüketim alışkanlıklarına göre günde 4 ile 6 öğün arası besin tüketmelerini istiyoruz. İstememizdeki sebep ise günlük enerji dengesini pozitif yönde geliştirmek için ana öğünleri çok yüklü vermeyi tercih etmeyip kişiyi 6-7 saatlik bir açlıkla bırakıp ana öğünde fazladan enerji almasını önlemek , kan şekeri dengesini ve öğün alımından sonra oluşacak insülin hormonu yanıtını regüle şekilde tutmak ve yine uzun süreli açlıklarda meydana gelebilecek çeşitli mide rahatsızlıklarına davetiye çıkarmamaktır.
Fakat kişiler az öğünle de hayatını sürdürüp, vücut ağırlıkları bakımından, iştah kontrolleri, açlık düzeyleri bakımından bir şikayette bulunmuyorlarsa şayet burada da kişiyi fazla öğüne boğmaya tabî ki gerek kalmamaktadır. Gel gelelim hafta sonlarında veya tatil günlerinde meydana gelen durumlara..
Tatil günlerinde her zamankine göre kahvaltıyı daha geç yapmaktayız. Fakat kahvaltıdan sonra 5-6 saatlik açlık meydana gelmeden mümkünse 4 saat sonra ara öğün yapılmasını ve akşam yemeğini yine hafta içindeki gibi veya kişilerin kendi uyku saatlerine göre yatmadan en geç 4 saat önce ana öğünü bitirmek üzere düzenlemelerini tavsiye etmekteyim. Hafta sonlarında yaşanan beslenme düzensizliği hem kişinin akşam saatlerinde gereksiz acıkmasına sebep olacaktır , hem de hafta içinde oluşturduğumuz düzenli beslenme sistemine ayak uydurup kilo veren ya da kilosunu koruyan metabolizmanın düzenini bozacaktır. Bu sebeple hafta sonları veya tatil günlerindeki öğün planlarınızı o gün gerçekleşecek programınıza göre ayarlamalısınız. Böylece sizin için hem tatil günü hem de tatili/hafta sonunu takip eden diğer günler yaşanılacak açlık atakları,sevilen yiyeceklere karşı oluşabilecek şiddetli istek,tatlı krizleri de önlenmiş olacaktır.
Örneğin günlük beslenme planınızı şu şekilde ayarlayabilirsiniz; sabah uyandıktan sonra 1 saat içinde dengeli, doyurucu bir kahvaltı yapılabilir. Kahvaltıdan yaklaşık dört saat sonra eğer yemek gibi bir ana öğün tüketecek durumda iseniz öğle öğünü yapılabilir ama ana öğün fazla gelecekse kendinizi tok hissediyorsanız da yine kahvaltının yapıldığı saatten ortalama 4 saat sonra ufak bir ara öğün araya sıkıştırabilirsiniz. Bu yanınızda taşıdığınız bir kuru meyve olabilir veya taze meyve olabilir. Meyvenin acıktırdığını hissediyorsanız ise leblebi veya diyet bisküvi gibi yine lifli ama kompleks karbonhidrat değeri yüksek bir besin olabilir. Eğer ikindi öğününü ortalama 16.00-17.00 arası yapıyorsak da akşam yemeği asla atlanmamalıdır. Yine ortalama saat 19.00-21.00 arası ise akşam yemeği ile gün sonlandırılabilir. Ama yemekten sonra uyku saatinize kadar 3-4 saatlik bir süreniz var ise , istenildiği takdirde 1 meyve veya 1 bardak süt ya da 1 bardak yoğurt da tüketilebilir. Böylece hafta içi ve hafta sonunu kıyasladığımızda biri 5-6 öğün diğeri ise 2 öğün şeklinde uçurum gibi bir fark ortada olmayacaktır. Bu da kilo vermenizde veya kilo kontrolünü sağlamanızda size çok fayda sağlayacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hafta Sonu ve Tatil Günlerinde Diyet" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ Fotoğraf
Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi59 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ'nün Makaleleri
► Diyet Açılımı : Size Özel Diyet Dyt.Berrin YİĞİT
► Tatil Kiloları ile Vedalaşın Dyt.Hatice İLKHAN
► Yeniden Diyet (Diyet Algısı) Dyt.Buket ADANÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Hafta Sonu ve Tatil Günlerinde Diyet' başlığıyla benzeşen toplam 67 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:34
Top