2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Neden Hedef Koymaktan Kaçınıyoruz ?Bunu Nasıl Yapabiliriz?
MAKALE #1650 © Yazan Psk.Dnş.Abdullah TOPAL | Yayın Ekim 2008 | 6,831 Okuyucu
NEDEN HEDEF KOYMAKTAN KAÇINIYORUZ ?


BUNU NASIL YAPABİLİRİZ?


· Bir hedef koymakla koymamak arasındaki farkın yaratabileceği farkın, farkında değiliz.
· Hedef koymaktan korkuyoruz. Eğer bir hedef koyup da başarılı olamazsak bunun sonucu çekeceğimiz acıdan ve mutsuzluktan kaçınıyoruz. Mevcut durumu, memnun olmasak da devam ettirmeyi tercih ediyoruz.
· Rahatlık bölgemizden çıkmak istemiyoruz. En iyi bildiğimiz yol değişmek zorunda olmadığımız yoldur. Yani mevcudu koruyup risk almaktansa vasatın getirilerine razı olmayı tercih ediyoruz.
· Bizim tercihlerimize katılmayanların hedeflerimizle alay edebileceklerini düşünüyor ve onlara koz vermemek için de bu konuda net tavırlar sergileyemiyoruz.
· Gerçekte nasıl hedef koyabileceğimizi bilmiyoruz. Bunu okulda ve hayatta kimse öğretmedi. Hedef koymakla, ÖSS/SBS sonrası aldığımız puanlarla tercih yapmayı bir zannediyoruz.

Farklı şeyler denemeden farklı sonuçlar alamayız. Başka bir deyişle, aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar bekleyenlerin, akıllı bir davranış içinde olduğu söylenemez.(Ama deli olduklarını söyleyebilirizJ)

Çok defa iyi düşünülmeden belirlenen hedefler için yaptıklarımızı sorgulamıyoruz. İstediğimiz sonucu alamayınca, yaptıklarımızı sürdürerek daha iyi bir sonuç almayı ümit ediyoruz.

Bir Deney
Bir kavanozun içerisine bir arı ve bir sinek konuyor. Kavanozun ağız kısmı tamamen karanlık ve dip kısmı da ışık alacak şekilde düzenlenmiş. Kavanozun ağzı açık bırakılıyor ve arı ile sineğin davranışları gözleniyor. Arı hırsla ve enerjiyle ışığın olduğu tarafa,yani kavanozun dibine doğru uçuyor. Bunu her seferinde tekrar edip dibine çarpıyor. Yılmadan bunu sürdüren arı bir süre sonra enerjisini tüketiyor ve ölüyor. Sinek ise doğru yolu görmemekle birlikte rastgele uçuyor. Çıkamayınca farklı bir yöne uçup tekrar deniyor ve bir süre sonra kavanozun ağzından uçup gidiyor.
Problemi yaratan beyinle, problemi çözmek mümkün olmaz. Bakış açınızı değiştirmelisiniz. Bir problemi çözüme ulaştıramadığınızda, aynı düşünce sistemini tekrar ederek sadece YANLIŞ sonuca ulaşırsınız

Koyduğum Hedeflerin Doğru Olduğunu Nasıl Anlayacağım?
  • 3 kuruşa 5 köfte alınmayacağını, sahip olmak istediğimiz şeylerin bir bedeli olduğunu, bedelle pazarlık yapılamayacağını, en önemlisi bu bedeli ödemeye “Şimdi hazır mıyız?”sorusu olduğunu biliyoruz. Nasıl ki, bir mimarın çizdiği proje doğrultusunda eseri çıkacaktır ve projede olmayan bir şey inşa edilmeyecektir. Siz de girmek istediğiniz bölüme kaç puanla girebileceğinizi, bu puanları nereden, nasıl toplamanız gerektiğinin antrenmanlarını yaptınız. Ve bunu defalarca tekrar etmiş bulunmanın güveni içerisinde, önümüzdeki birkaç gün içinde bir daha tekrar edeceksiniz.
  • Proje bittikten sonra değişiklikler yapılmaz, belki rötuşlar yapılabilir. Bu nedenle artık projenizi sorgulamak yerine uygulamaya odaklanmalısınız.
  • Daha önce yaptınız, yine yapabilirsiniz. Elde ettiğiniz başarılar tesadüf eseri değildi, yine başaracağınızı biliyorsunuz. Daha önce hiç elde etmediğiniz bir başarının, ÖSS/SBS de olmayacağının bilincindesiniz. Belki en iyi performansınızı bu sınavda göstereceksiniz.
  • Herkes sizi rakip görebilir; ama siz rakip tanımıyorsunuz. Siz, kontrolünüzde olan bir başarıyı talep ediyorsunuz. Bu sürede ne kadar net çıkarabileceğinizi ve bunun altına düşmemeyi hedefleyebilirsiniz.
  • Kendi potansiyelinize hak ettiği değeri veriyor musunuz? İnsanın kendi potansiyelini küçümseme, değerinin altında görme eğilimi vardır. “Yapamam” demenin kolaylığına sığınmak, çoğumuzun hastalığıdır.
  • Hedefin kolay ya da zor olması değil, beklentilerinizle ve öz imajınızla örtüşen nitelikte olmasıdır. Ulaşamayacağınız hedefler sizi oyalar, bilinçaltı bu hedefi gerçekleştirmeyi iş edinmez. Bunun yanında çok kolay hedefler de sizi motive etmez, size heyecan vermez. “Gerçekçi olun ama imkansızı isteyin” gibi bir şey bu!

“Kendi kendine yardımın ruhu, bireyde meydana gelen bütün hakiki gelişmelerin temelidir. İçten gelen yardım her zaman güç verir.”
Samuel Smiles


Hedefinizi Kolaylaştıran İLKELER ve DENETİM LİSTESİ

Her pilot kalkıştan yarım saat önce kokpite gelir ve elindeki denetim listesini gözden geçirir. Başarılı yaşamanın da bir denetim listesi olmalıdır. Denetim listesi kendi güvenliğiniz içindir. Varacağınız noktaya giderken, yolculuğun öngörülebilir sorunlarına ve fırsatlarına sizi hazırlar. Eğer şu anda bunun için fırsatınız yoksa, şimdi belirleyeceğiniz gün ve saatte bunu yazılı hale getirmenizi öneririm.
Hedefler hayatınızı güzelleştirmek içindir. Bunu sizin yerinize başkası değil, siz kendiniz için yapabilirsiniz. Bunları yapabilmek için de size rehberlik edecek bir kontrol listesi hazırladık.

  • Yoğun bir arzu

İnsan en nihayetinde, içindeki arzunun ve ateşin derecesine göre bir hedefin peşinden sonuna kadar gidecek ya da bundan vazgeçecektir. Hedefler kendi gerçeğimizle uyumlu ve kriterlere uygun iseler normalde kendiliğinden bu arzuyu yaratırlar. İşte bunu kolaylaştıracak birkaç yöntem:

- Hayal kurun
-
Hayal edemediğiniz şeyleri gerçekleştiremezsiniz. Bilinçaltınıza hedefinizle ilgili mesajlar gönderin. Bu rüyalarınıza giriyorsa, doğru yoldasınız demektir.


- Hayallerinizi besleyin
Hayaller, kaynağını sizin yaratıcılığınızdan alır. Mantığınızla kendinize engel olmayın. Hayal dünyasının geniş kaynaklarından yararlanabilirsiniz.

- Fiziki ortamınızı düzenleyin
-
Mesela doktor olmak isteyen bir öğrencinin, bir stetoskop edinmesi ve ders çalıştığı ortamda bulundurması onu önemli şekilde motive edecektir.

- Yazılı hale getirin
-
Düşünceleriniz sürekli yön değiştirebilir. Yazdıklarınızı belirginleştirir ve bunu tekrar etme imkanı bulursunuz. Böylece bilinçaltınız, ne kadar ciddi olduğunuzu anlayacaktır.

- Bu hedefe ulaşmış olmanın faydalarını yazılı hale getirin
Sonuçları bilmek, o sonuçlara götüren eylemlerimizi düzenlememizi kolaylaştırır. Hedeflediğiniz başarıya ulaşmadan önceki düşüncelerinizi değil, ulaştığınızda yaşayacağınız duygulara ulaşın ve bu faydayı da yazılı hale getirin. Söz uçar; yazı, alınyazısına dönüşebilir!

- Korkularınızdan arının
-
Korkarak bir yere varamazsınız. Onları yok saymak da bir çözüm değil. İyisi mi korkularınızla yüzleşin ve onları temizleyin.
- Eylemi geciktirmeyin
-
Vazgeçmek geçici sorunları kalıcı hale getirir. Bu nedenle kararlarınızı eyleme dönüştürmekte gecikmeyin.
Sizi kontrol eden en küçük arzunuz kadar küçük, sizi yüreklendiren en büyük özleminiz kadar büyük olursunuz.


  • Kabul edilebilir bir inanç
“Yapamazsın” cinsinden gelen içinizdeki sesi değiştirebilirseniz bununla beraber yüzünüzün şekli ve yürüyüşünüz de değişecektir. Ne de olsa inançların kendini gerçekleştirme kehaneti vardır.
  • Eyleme geçmeden önce asla vazgeçmeme kararı verin.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, vazgeçmek çözüm değil. Sadece çözümü geciktiren, kalıcı bir sorun haline dönüştürmüş olursunuz. “Hemen” verilen ve gayretle uygulanan ikinci iyi karar, geç verilen ve gayretsizce uygulanan en iyi karardan daha üstündür. Savaşta olduğu gibi her günkü işlerde de, bize bir tek yaşam verilmiştir. Ve koşulların aklımızı şekillendirmesini beklemek ya da yaşamak için eyleme geçmek kararı bize aittir
  • Mevcut durumunuzu, nereden geldiğinizi ve gideceğiniz yerin analizlerini yapın.

Sadece yürümek. Gözü kapalı yürümek ve vardığınızda “Bu çile bitti artık!” demek lüksüne sahip değilsiniz. Aylar önce neredeydiniz, şimdi neredesiniz ve yakında nerede olacaksınız? Bunu görebiliyor musunuz?
  • Kişisel engellerinizi tanıyın ve onları teker teker kaldırın.

Söylemesi kolay, yapması zor gibi görünüyor. Ama siz zoru başararak hayatı kolaylaştırabileceğinizi biliyorsunuz değil mi?
  • Gerçekleştirmek için ihtiyaç duyabileceğiniz ek bilgileri belirleyin.

Bazen sorunlarla o kadar meşgul oluruz ki çözümlerini göremeyiz. Soruna bir bütün olarak bakma alışkanlığı edindiğinizde, yanlışları daha kolay görüp çözümünü kolaylaştırabilirsiniz.
  • Yardımına ve işbirliğine ihtiyaç duyabileceğiniz insanları belirleyin.

Bazen bu bir dua olabilir, bazen bir bilgi olabilir. Daha önce sınava girmiş olan büyüklerinizin tecrübelerini dinleyebilir, onları telefonla arayıp bilgi alabilirsiniz. Siz yeter ki isteyin. Size yardımcı olmaya hazır ne kadar çok insan var, buna siz de şaşıracaksınız.
  • Zamanınızı programlayın.

Artık eyleme yaklaştınız. Neye emek harcadığınızı, güçlü ve zayıf yönlerinizi bu yönlerinizle neleri yapıp neleri erteleyeceğinizi biliyorsunuz. Her gün sonuca biraz daha yaklaşıyorsunuz. Son günlerin programını yaparken bu günlerin keyfini çıkarın. Gelecek, her zaman şimdiki malzeme ile inşa edilir.
  • Sonuçları gerçekleştirdiğinizi zihninizde canlandırın.
Bunu en güzel şu şekilde yapabilirsiniz: Gözünüzü kapatıp birkaç dakika nefesinizi ve kalp ritminizi dinleyin. Sonra bu sınav süreci ve sonunda sahip olmak istediğiniz sonuçları hayalinizde gerçekten yaşamış gibi canlandırın. Bu canlandırma işlemini birkaç kez yapıp gün içinde ve özellikle yatarken tekrarlayın. Bilinçaltınız bundan etkilenecek ve arzuladığınız etkiyi oluşturacaktır.
  • Eylem vakti; ama esnek olun.

Hayatta arzuladığınız sonuçların olmama ihtimali olmadan önce düşünülmemeli; ancak işler istediğiniz gibi gitmezse ne yapacağınızı önceden bilmek, esnekliğinizi arttıracak ve hayallerinize yüzme öğretecektir. Böylece, suya düşen hayaliniz varsa asla boğulmaz. Akıllı adam, bulduğundan daha fazla fırsat yaratan adamdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Neden Hedef Koymaktan Kaçınıyoruz ?Bunu Nasıl Yapabiliriz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Abdullah TOPAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Abdullah TOPAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Abdullah TOPAL Fotoğraf
Psk.Dnş.Abdullah TOPAL
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi102 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Abdullah TOPAL'ın Yazıları
► Bipolarsam Bunu Nasıl Yönetirim Psk.Zümrüt ÇETİN
► Hedef Mutluluk Safsatası Psk.Sümeyra DEMİR
► Kilo Vermede Doğru Hedef Belirlemenin Önemi Psk.Başak DALDA KİLECİ
► Stresle Baş Etmek İçin Ne Yapabiliriz? Psk.Saadet YAVUZBİLGE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Neden Hedef Koymaktan Kaçınıyoruz ?Bunu Nasıl Yapabiliriz?' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tikli Çocuklar ve Tikin Tedavi Yolları ÇOK OKUNUYOR Nisan 2009
◊ Çekım Yasasının Uygulamadakı Sırları ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:56
Top