2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukla Kaliteli Vakit Geçirmek
MAKALE #16510 © Yazan Psk.Ayşenur KARAKÜLAH | Yayın Nisan 2016 | 3,477 Okuyucu
Günümüzde çok ünlenmiş bir söylem var: “çocuklarınızda kaliteli vakit geçirin”. Geçirelim, geçirelim de nedir bu ‘kaliteli vakit’ dediğiniz şey? Diyesi geliyor insanın. Herkesin bundan anladığı anlam muhtemelen farklıdır. Kimisine göre saatlerce çocukla beraber ders yapmak, kimisine göre avm’lerde vakit geçirmek, kimisine göre de çocuk çizgi film izlerken yanında telefonla uğraşmak olabilir. Tabii ki anlayacağımız şeyler bunlar olmamalı.

Öncelikle şunu kendimize sormalıyız, geçirdiğimiz vakit çocuğuma ne kattı, bana ne kattı, gelecekte de bu kattığı şeyleri hayatımızda uygulayabilecek miyiz? Bu soruların cevabını verebiliyorsak yaptığımız etkinlik ne olursa olsun o sırada geçirdiğimiz zaman kaliteli zamandır. Burada işin maddi boyutu yok denecek kadar azdır. Aldığımız pahalı pahalı oyuncaklar çocuklarımızda biraz daha iyisi ve pahalısını istemek ve kıymetini bilmemek gibi istenmedik davranışlar ortaya çıkarabiliyor maalesef. Gelin o oyuncakları bir kenara bırakalım. Öncelikle ilk bakmamız gereken nokta çocuğumuzun o sıradaki duygusal ihtiyacı. Çocuğunuz o gün üzgün mü, mutlu mu, öfkeli mi, heyecanlı mı, depresif mi? Bunlara baktıktan sonra onun duygularını görmezden gelmek yerine duyguları hakkında çekinmeden konuşun. Bazı anne babalar çocuklarının olumsuz duygular içerisine girmesine dayanamayıp hemen konuyu değiştirmeye, onu güldürmeye ya da maddi birtakım şeylerle onu mutlu etmeye çalışırlar. Bunların hepsi çocuğun duygularla başa çıkma mekanizmalarını köreltir belki de hiç aktive edemeyecek hale getirir. “Biraz üzgün gördüm seni, konuşmak istediğin bir şey var mı?” gibi bir soru yardımcı olabilecektir. Ya da hemen orada bir oyun kurup “hadi gel şu anki hissettiğimiz duyguları anlatan bir resim çizelim ve sonra birbirimize bu resimleri anlatalım” da diyebilirsiniz. Buradaki önemli nokta, çocuğunuzun duygularının farkına varıp o duyguları işlemlemesine ve tanımasına yardımcı olmanızdır. Sonrasında da resim çizme, evdeki eski eşyalardan yeni bir şeyler üretme -ki bu çocuğun yaratıcı zekasını da geliştirecektir-, öğretmencilik-doktorculuk oynama, isim şehir gibi birçok geleneksel diyebileceğimiz ama oldukça geliştirici oyunlar oynayabilirsiniz. Bunları yaparken tüm odağınızı çocuğunuza vermeniz, göz teması kurmanız, onun fikirlerini almanız, arada sırada yenip arada sırada yenilmeniz çocuğunuzu hem değerli hissettirecek hem de ona gerçek dünyanın küçük bir ön hazırlığını yaşatmış olacaksınız. Bu oyunlarda ona örnek olarak çocuğunuzun özgüven gibi hakkını savunma gibi gelişmesini istediğiniz yönlerini de dolaylı yollardan öğretebilirsiniz. Ayrıca biz belki farkında değiliz ama çocuklar oynadıkları oyunlarda kendileri hakkında çok fikir verirler. Oyunlara bir de bu gözden bakmamız farklı bir bakış açısı kazanmamıza yardımcı olacaktır.
Bu uygulamalar sizlere sadece fikir vermek olarak düşünüp daha da çeşitlendirmek ve eğlenceli ve yararlı hale getirmek sizlerin elinde. Eminim sizler de çocuklarınızla yapacağınız hem size hem onlara katkı sağlayacak birçok uygulama yapabilir ve oyunlar kurabilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukla Kaliteli Vakit Geçirmek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ayşenur KARAKÜLAH'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ayşenur KARAKÜLAH'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ayşenur KARAKÜLAH'ın Makaleleri
► Kaliteli Cinsel Yaşam Psk.Sümeyye ARSLAN
► Çocuğunuzla Kaliteli Zaman Geçirebilmek Psk.Dnş.Ece AKIN BAKANAY
► Çocukla İletişim Psk.Ahmet YILMAZ
► Çocukla İletişim Psk.Ahmet YILMAZ
► Çocukla İletişim Psk.Dnş.Dündar KORKMAZ
► Çocukla İletişim Kurmak Neşe ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Çocukla Kaliteli Vakit Geçirmek' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İşgal mi İhmal mi? Mart 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:06
Top