2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hayatta Başarılı Olmanın Altın Kuralları
MAKALE #16515 © Yazan Psk.Ayşe Esma VATANSEVER | Yayın Nisan 2016 | 5,601 Okuyucu
Başarıya herkes farklı anlamlar yükler. Aynı zamanda herkesin başarı anlayışı da farklıdır. Kimileri için hayatta kazandığı paranın miktarı, okuduğu okul, kariyeri, arkadaş çevresinin çokluğu gibi ölçütler varken bazı insanlar da ilişkilerinden aldığı sonuçlar ve hissettikleri üzerinden başarıyı tanımlar.
Başarı kavramı hayatımıza bir şeyleri yapabilmemizin ölçüldüğü andan itibaren girer. Okul başarısı çocukken bizden istenilen ilk başarılardan biridir. Çünkü bir not ölçeğine göre ve diğer çocuklardan daha az ya da daha fazla yapabilmemizle kıyaslanarak değerlendirilir okul başarısı. Acaba bu ne kadar doğru bir ölçüttür? Ya da kendini başarılı olarak görmeyen bir çocuk ne hissetmekte ve hayat başarısını nasıl kodlamaktadır? Belki de bu çocuklar büyüdüğünde aldığı maaşı da not gibi görmekte ve insanları da böyle kodlamaktadır.
Başarı,ölçütlerini zaman zaman eleştirsek de vazgeçemeyeceğimiz bir kavram. Madem bir şekilde hayatımızda olacak olan bir kavram bu, öyleyse bu kavramı not gibi, para, kariyer ya da ilişki sayısı gibi sayısal ölçütlere hapsetmek yerine daha doğru değerlendirme ölçütleriyle anlamalıyız ve en güzeli yine kendi değer yargılarımızla kendi ölçütlerimizi oluşturmalıyız. Aşağıda benim hayat başarısı kavramıma giden yolda uygulanması gereken bazı önerileri sıraladım. Başarılı insanları gözlemleyerek onlardan esinlenerek oluşturduğum bu listenin size ilham olmasını ve sizin de hayat başarınızı desteklemesini gönülden dilerim.
1. Hedef belirleyin ve zaman zaman bunları güncelleyin
Hedefi olmayan insan yelkeni olmayan bir yelkenliye benzer. Belki de yelkenlinizin yelkenlerini açmayı unuttunuz. Rotanızın itme rüzgarı enerjinizi toparlayacak hedefe bağlıdır. Sık sık hedefi gözünüzün önünde canlandırmayı da unutmayın. Hedef siz hayatta ne istiyorsanız odur. Bunu siz belirlersiniz diğer insanlar değil.
2. Sorumluluk alın
Hayatınızın sorumluluğunun %100 size ait olduğunu anlayın. İnsiyatif almaktan korkmayın ve aldığınız her küçük insiyatifin sizin özgüveninizi geliştireceğini unutmayın. Hayatınızın düzeninden, evinizin düzeninden, zaman yönetiminden, ilişkilerinizdeki duyguların düzeni gibi her konu sizin sorumluluk alanınızdır. Kaçış yollarınızı kapatınve bahanelerinizi bırakın.
3. Hızlı karar verin
Başarılı insanlar çabuk karar vermekten korkmayan insanlardır. Beynin kararsızlık süresinde yoğun bir strese maruz kalarak büyük bir enerjiyi boşa harcadığını düşünürsek, bu stres enerjisini yanlış yapmaktan korkmayarak hızlı karar vermeye ve risk almaya harcayabilirsiniz. Bu hem esneklik hem de yapabilirlik sağlar. Korkmayın. Hata yapmaya hakkınız var.
4. Yenilgiyi kabul edin ve yeniden başlamaktan korkmayın
Edinilen her başarının altında ufak ya da büyük bir sürü başarısızlıklar gizli olabilir. Bunların her birini hedefinize götüren basamaklar olarak görün. Her bir yenilgi bir sonraki yeniden başlamanın tetikleyicisi olsun hayatınızda. Yani hedefinizin doğru olduğunuza eminseniz vazgeçmeyin. Emin değilseniz hedefi yeniden gözden geçirip daha doğru bir noktadan yeniden başlayın. Küçük başarısızlıklarınızı genellemekten vazgeçin. Büyük başarısızlıklarınız ise okuldaki bitirme ödevleri kadar öğreticidir. İstediğiniz gibi yapamasanız da mutlaka bir şeyler öğrenirsiniz.
5. Karmaşıklığı azaltın küçük adımlar belirleyin
Hedeflerinizi size uygun olduğundan emin olun. Gerekirse küçültün ve kademelendirin..
6. Hedefin bitmiş halini gözünüzde canlandırın ve içselleştirin
Tekrar tekrar bunu yapın.
7. Cesur olun
Sizden önce herkes bu yollardan geçti. Yalnız değilsiniz. Tüm insanlık aynı derslerden geçiyor.
8. Değerinizden asla şüphe etmeyin
Sonuç ne olursa olsun değerinizi değiştirmez. Unutmayın burada mükemmel ve çok başarılı olmak için değil elinizden gelenin en iyisinin ne olduğunu bulmak için geldiniz. Bunu yapmanız çoğu zaman yeterlidir. Bunu görün.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hayatta Başarılı Olmanın Altın Kuralları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ayşe Esma VATANSEVER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ayşe Esma VATANSEVER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşe Esma VATANSEVER Fotoğraf
Psk.Ayşe Esma VATANSEVER
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi67 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ayşe Esma VATANSEVER'in Makaleleri
► Hayatta Başarıya Ulaşmak Psk.Adem OCAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Hayatta Başarılı Olmanın Altın Kuralları' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Temel Güven Duygusu Temmuz 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:18
Top