2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Gecikmiş Dil ve Konuşma
MAKALE #16529 © Yazan Uzm.Sümeyra ÖZTÜRK | Yayın Nisan 2016 | 5,720 Okuyucu
Çocuklarda konuşma gecikmesi, klinikte sık karşılaşılan dil ve konuşma bozuklukları arasındadır. Konuşma gecikmesi, çocuğun kendini ifade etme ve söyleneni anlama becerilerinde yaşıtlarının gerisinde olması anlamına gelir. Örneğin, 3 yaşına gelmiş ve 4 -5 sözcükten oluşan cümleler kurması gerekirken tek ya da iki sözcüklü cümlelerle kendisini ifade eden çocukta konuşma gecikmesinden şüphelenilebilir.

Çocuklarda gecikmiş konuşma sorununu tespit edebilmek için olağan gelişim sürecinin ebeveynler tarafından çok iyi bilinmesi gerekir. Bu gelişimi kısaca şöyle özetleyebiliriz. 1 – 2 yaş aralığında çocuk basit objeleri adlandırabilir, yeni sözcükler edinebilir ve bu sözcükleri iletişimde rahatlıkla kullanabilir, iki sözcükten oluşan cümleler kurar. 2 – 3 yaş aralığındaki çocuk zamirleri kullanabilir, 3 sözcükten oluşan cümleleri rahatlıkla kurabilir ve sohbet etmeye başlar. 3 – 4 yaşındaki çocuk ise 4 – 5 sözcükten oluşan cümleler kurabilir, 800 – 1.500 arasında sözcük kullanabilir, basit öyküler anlatabilir. 4 yaşındaki çocuğun konuşması ise artık sadece yakınları tarafından değil, çevredekiler tarafından da rahatlıkla anlaşılmalıdır. Bu yaş grubundaki çocukların “r” sesi dışındaki tüm konuşma seslerini doğru şekilde kullanması beklenir.

“Gecikmiş dil ve konuşma çocuk üzerinde olumsuz etkiler bırakır.”

Sözel konuşma, çocuğunuzun herhangi bir konudaki duygu ve düşüncelerini ifade edebilmesini sağlayan en önemli iletişim aracıdır. Dil ve konuşma becerisi gelişen çocuklar ihtiyaçlarının giderilmesini sağlamakta zamanla ustalaşır. Eğer çocuğunuzun dil ve konuşma becerisi belirtildiği gibi gelişmediyse dil ve konuşma terapisi desteği alması gerekiyor demektir.

Gecikmiş konuşma probleminde aileler genellikle kendiliğinden düzeleceği düşüncesiyle bekleme eğilimindedir. Ancak bu durum terapi için geç kalmalarına ve çocuktaki davranış problemlerinin artmasına neden olabilir. En önemlisi de çocuk okul döneminde sorunlar yaşayabilir, çünkü öğrenme ve okul başarısı için konuşma ve iletişim becerilerinin yaşa uygun bir şekilde gelişmiş olması gerekmektedir. Bir öğrencinin okulda başarılı olabilmesi için eğitim ortamındaki öğretmenler ve öğrenciler ile sağlıklı bir iletişim kurması gerekir.

Gecikmiş konuşma sorunu olan çocuklar genellikle okumayı zor öğrenirler, ifade etmede ve anlamada güçlük çekerler, sosyal ipuçlarını yanlış anlarlar, okula gitmekten kaçınırlar, muhakeme güçleri zayıflar ve sınavlarda zorlanırlar. Çocuk annesinin ‘okulda neler yaptın?’ sorusunu tam olarak cevaplayamayabilir, kısa cümleler kurarak konuşabilir ve arkadaşlarıyla diyaloğa girmekte zorlanabilir. Bu zamanla sosyal becerilerde zayıflığa, düşük özgüvene, davranış problemlerine ve çocuğunuzun içe kapanmasına neden olabilir. Böyle bir durumda erken tanı ve müdahale çok önemlidir.

Konuşma gecikmesinin tedavisi konuşma terapisti tarafından yapılır. Terapide çocukla çalışmanın yanı sıra, anne ve babanın çocukla kurduğu iletişimi etkili hale getirmeye yönelik teknikler öğretilir. Ayrıca çocuklardaki dil ve konuşma gelişimini desteklemek için ebeveynlere evde uygulamaları için çeşitli egzersizler verilir, dil gelişimini desteklemek için oyun oynama ve kitap okuma etkinlikleri esnasında nelere dikkat etmeleri gerektiği öğretilir. Her çocuğa ise bireysel özel terapi planı hazırlanır. Örneğin cümleyi kurabilmesi için sözcük üretimi, eksik eklerini kullanımı ya da cümlelerdeki sözcük sayısı artırılmaya çalışılır. Tüm bu etkinlikler haftalık olarak izlenerek ailelere geri dönüt verilir.

Uzman Dil ve Konuşma Terapisti
Sümeyra Öztürk
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Gecikmiş Dil ve Konuşma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Sümeyra ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Sümeyra ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sümeyra ÖZTÜRK Fotoğraf
Uzm.Sümeyra ÖZTÜRK
İstanbul
Uzman Dil Ve Konuşma Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi49 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Sümeyra ÖZTÜRK'ün Yazıları
► Çocuklarda Gecikmiş Konuşma Psk.Rümeysa Selma KORKUT
► Çocuklarda Geç Konuşma Veysel KIZILBOĞA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Gecikmiş Dil ve Konuşma' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Apraksi Nedir? Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:17
Top