2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Estetiğinde Doğallık ve Mükemmellik
MAKALE #1653 © Yazan Doç.Dr.Serkan YILDIRIM | Yayın Ekim 2008 | 6,220 Okuyucu
Burnu yeniden şekillendirme veya burun estetiği olarak da isimlendirebileceğimiz rinoplasti prosedürleri tüm dünyada en sık uygulanan estetik cerrahi girişimlerinden biridir. Yüzün en göze çarpan organlarından biri olmanın yanısıra nefes alma, koku alma, havayı ısıtma gibi pekçok fonksiyonu üstlenmesi nedeniyle, yüze uyum sağlayan estetik olarak hoş bir burun elde etmek kompleks bir cerrahi girişim gerektirir. Bu sebeple burun estetiği ameliyatlarının mutlaka deneyimli ve bilgi sahibi bir plastik ve estetik cerrahi uzmanı tarafından yapılması son derece önemlidir.

Rinoplasti için uygun hasta kimdir ?

Tüm estetik cerrahi girişimlerinde olduğu gibi beklentilerinizin gerçekçi olması, ameliyata engel olacak önemli bir sağlık probleminizin bulunmaması, yüz gelişiminizin tamamlanmış olması için 14 yaş üzerinde olmanız ve operasyon kararını kimsenin etkisi altında kalmadan kendi isteğinizle almış olmanız gerekmektedir.

Nasıl bir burun elde edilecek ?

Rinoplasti ameliyatlarında burnun uzunluğunu artırmak veya azaltmak, genişliğini daraltmak, burun ucunun görüntüsünü değiştirmek, burun deliklerinin küçültmek veya şeklini değiştirmek, kemik çıkıntıları düzeltmek, eğrilikleri gidermek, burun ucunu dikleştirmek gibi ihtiyaca göre burun şeklinde pekçok değişiklik yapmak mümkündür.
Kişinin yüz hatları ile uyum gösteren, ancak estetik müdahale geçirildiğinin anlaşılmasına müsade etmeyen doğal ve hoş bir burun elde etmek rinoplasti ameliyatlarında temel felsefemdir.

Bazı cerrahlar bir takım fotoğraf programları ile ameliyat öncesi çekilen fotoğraflar üzerinde simülasyon yaratarak, ameliyat sonrası burunun olası görünümünü sunmaktadır. Canlı dokuların rinoplasti ameliyatında yapılan müdahalelere vereceği yanıtın, digital ortamda yapılan değişikliklere benzemeyeceğine inandığım için ben bu tür simülasyon çalışmaları yapmıyorum. Bunun yerine, burunda yapmayı planladığım değişiklikleri anlatıyor ve istenirse daha önceden yapmış olduğum burun ameliyatlarının ameliyat öncesi ve sonrası görüntülerini paylaşıyorum ve bir fikir oluşmasını sağlıyorum.

Aynı zamanda nefes alma problemide düzeltilebilir mi ?

Burun yüzün güzel görünümüne katkıda bulunmanın yanısıra, nefes almak gibi çok önemli bir fonksiyonuda üstlenmektedir. Hava yolunun çeşitli nedenlerle tıkalı olduğu ve burundan rahat nefes alınamayan durumlarda, kişinin günlük yaşantısını olumsuz etkileyen pekçok sağlık problemi ortaya çıkabilmektedir. Burun estetiği ameliyatlarında, fonksiyona yönelik müdahaleler yapılarak, hastanın burundan rahat nefes almasıda sağlanmış olur. Böylelikle sadece görünüm değil fonksiyonda düzeltilir.

Kulaktan veya kaburgadan kıkırdak alınması gerekiyor mu ?

Daha önceden burun ameliyatı geçirmemiş bireylerde, septum dediğimiz ve burnun orta kısmının desteğini sağlayan kıkırdak yapıdan ameliyat sırasında alınan parçalar gerektiğinde kullanılmakta ve başka yerden kıkırdak doku almaya genellikle gerek kalmamaktadır. Ancak daha önceden burun ameliyatı geçirmiş kimselerde, bu yapıya ait kıkırdak dokunun yetersiz olması nedeniyle, kulaktan veya kaburgalardan kıkırdak doku alınması gerekebilir. Bu konuda alternatifler size sunulacak ve gerekli bilgiler ameliyattan önce mutlaka verilecektir.

Ameliyat öncesi hazırlık

Her ameliyat öncesi olduğu gibi aspirin ve kanamayı artırıcı diğer bazı ağrı kesiciler kullanıyorsanız bu konuda mutlaka doktorunuzu bilgilendirmeniz gereklidir. Bunun dışında herhangibir etkene karşı allerjiniz varsa doktorunuzun bunu bilmesi önemlidir. Ameliyat öncesi yapılacak tahliller ve anestezi muayenesi dışında, burun estetiği ameliyatlarında çok önemli bir hazırlık gerekmemektedir.

Ameliyat ve ameliyat sonrası erken dönem

Burun estetiği lokal anestezi altında yapılabilirsede, ben çoğu zaman genel anestezi altında yapmayı tercih ediyorum, hasta ve cerrahın konforu açısından genel anestezinin daha doğru bir yol olduğunu düşünüyorum. Ancak çok sınırlı girişimin gerektiği vakalarda lokal anesteziyi tercih edebiliyorum. Ameliyat genelde 2-2,5 saat sürüyor ve ameliyattan sonra en fazla 1 gecelik hastanede kalış süresinden sonra hastayı evine gönderiyoruz. Ameliyat sonrası dönemde göz etrafında oluşabilecek morluk ve şişlikleri azaltmak 12-24 saatlik süreç boyunca düzenli aralıklarla göz etrafına soğuk uygulaması yapıyoruz.

Tampon ve alçı

Günümüzde rinoplasti ameliyatlarında hastanın rahat nefes almasını sağlayan delikli silikon tamponlar kullanıyoruz. Burnun iç kısmındaki deformitenin ağırlığına bağlı olarakda 3 gün ile 7 gün arasında değişen sürelerden sonra bu tamponları alıyoruz. Ancak eskiden kullanılan bez tamponlara kıyasla bu tamponların alımı çok daha kolay ve hasta açısından oldukça konforlu bir ameliyat sonrası dönem sağlanmış oluyor. Ameliyat sonrasında yumuşak dokuların alttaki kemik ve kıkırdak dokuya oturması ve burna verilen yeni şeklin burun kemikleri iyileşinceye kadar korunması için, burnunuzun üzerinde küçük bir kalıpla (plastik alçı) ameliyattan çıkıyorsunuz ve ameliyattan sonraki 6.-7. günlerde bu kalıbı alıyoruz. Alçı alındıktan sonra ödemin daha erken inmesine yardımcı olan küçük bantlar yerleştiriyoruz.

Açık rinoplasti mi ? kapalı rinoplasti mi ?

Açık rinoplastinin kapalı rinoplastiden en önemli farkı burun ucu ile dudak arasında bulunan ve heriki burun deliğini birbirinden ayıran yapının en az görünür kısmında birkaç mm lik bir kesi yapılması ve burun anatomisine çok daha hakim bir görünüm sağlamasıdır. Bu yöntemle burnun tüm yapılarına kolayca ulaşıp, istediğimiz düzeltmeleri kalıcı bir şekilde yapabilmekteyiz. Kapalı rinoplastide ise tüm kesiler burnun görünmeyen iç kısmında kalmaktadır. Ben rinoplasti ameliyatlarımın büyük kısmında sağladığı avantajlar nedeniyle açık tekniği tercih etmekteyim, ancak daha az oranda olmakla birlikte kapalı tekniği kullandığımda olmakta. Açık tekniği kullandığımız hastalarımızda, ameliyattan sonraki 5. günde dikişleri alıyoruz ve yara iyileşme süreci tamamlandığında ben bile kesinin nerede olduğunu bulmakta zorlanıyorum, yani iz kalması yönünde bir problem yaşamıyoruz.

Göz çevresindeki morluklar ve yüzdeki ödem

Burun estetiği ameliyatları sonrası vakalrın yaklaşık %60-70 inde göz çevresinde morarmalar olmaktadır. Bu morarmalar sizi tedirgin etmesin 7-10 gün içersinde tamamı kaybolacak ve normale döneceksiniz. Ancak bu süreçte, güneş ışınlarından mümkün olduğunca uzak durmanızı, güneş ışınlarının en yoğun olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında dışarda olmamanızı, eğer zorunluysanız dışarı çıkarken, en az 30 faktörlü güneş koruyucular ve şapka kullanmanızı mutlaka öneriyoruz.

Rinoplasti ameliyatlarının kaçınılmaz sonuçlarından bir diğeri ise yüzde oluşan ödem ve şişlik. Bu şişliğin ameliyat sonrası dönemde hergeçen gün hızla azalarak 1 hafta ile 1. ay arasında ameliyat olduğunuzu bilen kimseler haricinde dışarıdan bakıldığında anlaşılamayacak bir seviyeye gerilediğini göreceksiniz. Ödemin tamamen inmesi ve burnunuzun nihai şeklinin oturması ise 6ay ile 1 yıl arasını bulan bir zaman süreci gerektirmektedir.

Ne zaman sosyal yaşantıma dönebilirim ?

Tıbbi açıdan bakıldığında, ameliyattan 1 gün sonra hastanın işine ve sosyal yaşantısına dönmesine engel bir durum bulunmamaktadır. Ancak hastalar genellikle burun üzerinde bulunan alçı ve burun içindeki tampon ile sosyal yaşantılarını devam ettirmek istemediklerinden, alçı ve tamponların alınması ve olası morlukların geçmesi için gereken 1 hafta-10 günlik bir süreçten sonra rahatlıkla işlerine ve sosyal yaşantılarına devam edebilirler.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun Estetiğinde Doğallık ve Mükemmellik" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Serkan YILDIRIM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Serkan YILDIRIM'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serkan YILDIRIM Fotoğraf
Doç.Dr.Serkan YILDIRIM
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Serkan YILDIRIM'ın Makaleleri
► Burun Estetiğinde Son Trendler Op.Dr.Defne ERKARA
► Burun Estetiğinde Son Trendler Op.Dr.Bahadır BAYKAL
► Burun Estetiğinde Bilinmesi Gerekenler Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
► Burun Estetiğinde Yeni Trendler Op.Dr.Süreyya ŞENELDİR
► Dudak Estetiğinde Bilmeniz Gerekenler Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Burun Estetiğinde Doğallık ve Mükemmellik' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:58
Top