2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Kahvaltının Önemi
MAKALE #16537 © Yazan Dyt.Ayşe KURŞUNLU | Yayın Nisan 2016 | 3,155 Okuyucu
 Kahvaltının büyüme dönemindeki çocuklarda günlük tüketmesi gereken enerji ve besin gereksinimine katkısının yanında, okul başarısı üzerine de etkisi bulunmaktadır. Çünkü kahvaltı günün ilk öğünü olmakla beraber, beyne enerji vererek zinde kalmasını sağlar.
 Akşam yemeği ile sabah arasında en az 10-12 saat süre geçmekte ve vücudumuz uyku esnasında da biyolojik işlevlerini sürdürmektedir.
 Bu süre zarfında vücut besinlerin tümünü kullanır.
 Glukoz ,beyin için en önemli kaynak olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu neden sabah kahvaltısıyla vücudumuzun bu ihtiyacını karşılamamız gerekmektedir.
 Yeni bir güne sabah kahvaltı yaparak başlamak, çocukların gün içindeki konsantrasyonlarını arttırmakta ve belleği güçlendirmede katkı sağlamaktadır.
 Kilolu ve obez çocukların prevalansı son 3 yılda önemli ölçüde artmıştır ve günümüzün en önemli halk sağlığı sorunlarından biri haline gelmiştir.
 Çocukluk obezitesi metabolik risklerinde artmasına neden olmuştur. Bunlar;
 yüksek kan basıncı
 dislipidemi
 hiperglisemi
 insülin direnci
 kardiyovasküler hastalıklar gibi sayısız sağlık riskleri ile ilişkilidir .
 Araştırmalar sonucunda kahvaltı tüketimini yapmayan çocuklarda 2. öğüne yani öğle yemeğine yaklaşırken açlık durumu yükseldiğinden alması gerekenden fazla kalori alma ve kahvaltı-öğle arasında atıştırmalıklar, hazır gıda tüketimi olduğundan dolayı çocukluk obezitesinde artış meydana gelmiştir.
 Kahvaltı yapanların kahvaltı atlayan çocuklara göre kolesterol seviyelerinde düşme gözlendi.
 Kahvaltı tüketimi ve açlık lipidler arasında bir ilişki gözlendi.
 Çalışmalarda çocuklarda kahvaltının atlanması; BMI, adipoziteyi ve metabolik sendromu arttırdığı gözlenmiştir.
 2013 yılında yapılan bir araştırmada(EAT 2010); ailesiyle beraber kahvaltı yapan çocukların fiziksel aktivite, kilo kontrolü, kilo durumu incelenmiş, kilolu/obezite riski çocukların hiç birinde gözlenmemiştir.
 Fakat kahvaltı yapmayan çocuklarda sonuç tam tersi yönünde olmuştur.
 Son yıllarda yapılan çalışmalarda kahvaltının çocuklar üzerinde büyüme ve gelişmeye büyük bir katkı sağladığı, sağlıklı bir diyetin olmazsa olmazları arasında yer aldığını belirttiği çalışmalar dikkat çekmektedir.
 Yapılan bu çalışmada kahvaltı yapan çocuklarda algı ve sezgide artış, akademik performansı arttırdığı gözlenmiştir.
Gıda Bilimi Uzmanları Ulusal Birliği (ANSİSA)
 ANSİSA ekibi disiplinli uzman bir ekip tarafından kurulmuştur.
 Okulda çocukları gıda eğitimine teşvik etmek ve düzenli beslenme programının önemini tanıtmak için geliştirilmiştir.
 Bu çalışmanın amacı; özellikle çocukları kahvaltı yapmaya teşvik etmek, yeni bilime dayalı stratejiler önermektir.
 Çocukların sınıf arkadaşlarıyla iletişimi, ilişkiler ve psikomotor davranışlar ve keşif faaliyetleri gibi oyunlar ve aktiviteler dahil olmak üzere pedagojik öneriler ile çocuklar üzerinde sağlıklı beslenmenin özellikle de kahvaltının önemi vurgulanmıştır.
 ANSİSA ; klinikte de kötü beslenme alışkanlıkları ile düzensiz açlık ve tokluk mekanizmaları normalleştirmek için yardımcı olur.
 Çocuklar için ilk rol model annedir. Annenin çocuğunu kahvaltıya teşvik etmesi için ailecek yapılan kahvaltılar önem taşır.
 Han ve ark. çocukluk obezitesinde vurguladığı en önemli nokta; sağlıksız beslenme davranışını değiştirmek için ilk öğün olan kahvaltıyı çocukların aileleriyle beraber yapmasına teşvik etmek oldu.
 ‘’Çocukların %5-30’u zayıf, %6-27’si ise şişmandır. Bu her iki probleminde tedavisi dengeli beslenme ve kahvatıdır’’
 Kahvaltı yapmayan çocukların gün içinde daha fazla kalori aldıklarını bu yüzden de çocukluk obezitesi riskinde artış olduğunu vurgulamaktadır.
 Kahvaltı yapmayan çocukların okul başarıları daha düşüktür.
 Kahvaltı yapan çocukların da akademik performansları ve fiziksel aktiviteleri daha gelişmiştir.
 Yapılan bazı araştırmalarda, kahvaltı yapmayan çocukların günlük demir ve kalsiyum alımlarının yetersiz olduğunu ve kahvaltı yapanlara göre belirgin şekilde düşük olduğu gözlenmiştir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Kahvaltının Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ayşe KURŞUNLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ayşe KURŞUNLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşe KURŞUNLU Fotoğraf
Dyt.Ayşe KURŞUNLU
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ayşe KURŞUNLU'nun Makaleleri
► Kahvaltının Önemi Dyt.Seda KAYA
► Kefirin Önemi; Dyt.Emine DEMİR
► Suyun Önemi Dyt.Turgay KÖSE
► Beslenmede Posanın Önemi Dyt.Gökhan ÇELİK
► Beslenmede Psikolojinin Önemi Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Kahvaltının Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 81 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:59
Top