2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kükürt İçeren Bileşikler
MAKALE #16539 © Yazan Dyt.Neslihan HACIBEYLİ | Yayın Nisan 2016 | 4,563 Okuyucu
Kükürt içeren bileşikler, glukosinolatlar ve organasülfür bileşikler olarak iki grupta incelenmektedir.

GLUKOSİNOLATLAR

İlk kez 17. yüzyılın başlarında tanımlanan glukosinolatlar, lahana, brokoli, karnabahar gibi Brassica sebzelerinin kendilerine has keskin tat ve kokularından sorumlu olan, yapılarında azot ve kükürt bulunduran ikincil bitki metabolitleridir.

Glukosinolatlar zincir uzunluklarına göre alifatik, aromatik ve indol yapıda olmak üzere 3 ana gruba ayrılırlar. Enzimatik hidrolizleri sonucu izotiyosiyanatlar, indoller ve tiyosoyonatlar oluşur. Bu maddeler turp ve hardal gibi bitkilere karakteristik tadını verirler. Bu hidroliz ürünlerinin yüksek miktarda alınması bitkiye acı tat verir. Besinlerin tohumlarında, köklerinde, gövde ve yapraklarında bulunurlar.

Çiğneme, kesme, ısıtmaya da böcek saldırıları gibi dış etkenlerle hücrenin parçalanması sonucunda mirosinaz enzim aktivitesi ile glukosinolatlardan oluşan hidroliz ürünlerinin antioksidan, antimikrobiyal ve antikanserojen aktiviteleri başta olmak üzere birçok biyolojik aktiviteye sahip olduğubildirilmektedir.

Glikozinolatlarınkarsinojen maddeleri inhibe edici özelliklerinin; enzimatik hidroliz ürünlerinin potansiyel yararlı etkilerinden ileri geldiği düşünülmektedir. Antifungal, antibakteriyel, biyoherbisidal, biyopestisidal, antioksidan, antimutajenik ve antikarsinojenik özellik gösterdikleri bildirilmektedir. Enzimatik hidroliz ürünler, meyveleri raf ömürleri boyunca patojenik mantarlara karşı korur. Hidroliz ürünlerinin bakteri popülasyonuna karşı verdiği yanıtlarda farklı sonuçlar elde edilmiştir. Bakterilere karşı en iyi yanıtı veren glikozinolat türü izotiyosiyonatlardır. Glikozinolatların hidroliz ürünleri insanlarda ve memeli hayvanlarda guatrojenik etki gösterebilir. Bu ürünleri içeren sebzelerin aşırı tüketimi guatr gelişimine aynı zamanda lezzet kaybına sebep olabilir ve toksik etki gösterir.

Temel etkinlikler

 Anti-karsinojenik etkinliğe sahiptirler.
 İndole-3-karbinol detoksifikasyonda görevli enzimleri etkin hale getirirler.
 Özellikle kolorektal kanserlerle ilişkilendirilmişlerdir.

Glukosinolatların Hastalıklarla ilişkisi

GlukosinolatlarınnötralpH’da majör yıkım ürünleri olan izotiyosiyanatların, karsinogenezin başlamasında görev alan Faz-1 enzimlerini inhibe etmeleri ve hücresel antioksidan aktivitenin artmasında etkili olduğu gösterilen Faz-2 enzimlerini indüklemeleri antikanserojen aktivitelerinin başlıca mekanizması olarak açıklanmaktadır. Brokolide baskın olarak bulunan glukosinolat olan glukorafaninin hidroliz ürünü olan sülforafanınantikanserojenik aktivitesinin diğer izotiyosiyanatlara göre daha kuvvetli olduğu bildirilmektedir. Epidemiyolojik çalışmalar, diyetle Brassica sebzelerinin tüketimi ile çeşitli kanser türlerinin ve kardiyovasküler hastalıkların azalmış riskleri arasındaki ilişkiye işaret etse de, glukosinolat metabolizmasında farklılığa neden olan genetik varyasyonların bu ilişkileri etkiliyor olabileceği vurgulanmaktadır. Ayrıca, depolama, hazırlama ve pişirme koşulları besinlerdeki glukosinolatların miktarını ve biyoyararlılığını etkilemektedir. Sağlığın korunması için günde 5-9 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi önerilmekle birlikte, Brassika sebzelerine özgü uluslararası kabul görmüş olan bir tüketim önerisi henüz yoktur.

ORGANA SÜLFÜR BİLEŞİKLER
Organasülfür bileşikler soğan, pırasa, sarımsak gibi yiyeceklerdebulunmaktadır. Diallil sülfit (DAS), diallildisülfit (DADS), allisin, dialliltrisülfit (DATS), dialliltetrasülfit (DATT) gibi organasülfür bileşikleri sarımsak ve soğana biyolojik özellikleri yanında, kendine özgü tat ve koku vermektedir. Sarımsak, soğan, soğancık ve pırasa en zengin kaynaklar olup, soğanda en yüksek miktarda bulunan organasülfür bileşiği allisindir. Soğanın kuru ağırlığında 30mg/g allisin bulunmakta ve besin hazırlama ve pişirmede biyoaktif bileşenler bu işlemlerden etkilenmektedir. Isıya maruz kalma ve mikrodalga işlemleri allinaz aktivitesini engellemekte; soğan kesildiğinde, kırıldığında ve doğrandığında içeriğindeki sisteinsülfoksitleri hızlıca tiosülfatlara dönüşmektedir.

Temel etkinlikler

 Anti-bakteriyeldirler. (Özellikle Helicobacterpylorienfeksiyonlarında)
 Anti-karsinojenik etkinliğe sahiptirler.
 İmmün sistem üzerine etkileri araştırılmaktadır.
 Sarımsak kalp sağlığına karşı koruyucu etkinliğe sahiptir.
 Sarımsak kan basıncının regülasyonunda rol alır.

Organa sülfür bileşikler ve hastalıklarla ilişkisi

Organasülfür bileşikleri içeren sarımsağın immünoregülatör, biyokimyasal ve farmakolojik özellikleri yanında; antitrombotik, antiaterosklerotik, antibakteriyel, antiinflamatuar, antioksidan ve antikarsinojenik etkileri olduğu belirtilmektedir. Bu bileşiklerin glikozinolitleri aktive ederek serbest radikalleri etkisiz hale getirdiği ve makrofajları aktive ederek nitrik oksit sentezini engellediği ortaya çıkmıştır. Frenk soğanı ve soğanın besin kaynaklı gram pozitif ve gram negatif patojenik bakterileri inhibe edici özelliğe sahip olduğunu belirlemişlerdir. Organosülfür bileşiklerine en duyarlı patojen bakterinin L.monocytogenes, en az duyarlı olanın ise E.coli olduğu ifade edilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kükürt İçeren Bileşikler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Neslihan HACIBEYLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Neslihan HACIBEYLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Neslihan HACIBEYLİ Fotoğraf
Dyt.Neslihan HACIBEYLİ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Neslihan HACIBEYLİ'nin Makaleleri
► Gluten İçeren Besinler Dyt.Başak KEFELİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kükürt İçeren Bileşikler' başlığıyla benzeşen toplam 5 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bebek Beslenmesi Nisan 2016
► Uyku Apnesi ve Beslenme Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:03
Top