2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum Okula Başlamaya Hazır mı?
MAKALE #16554 © Yazan Psk.Dnş.Göksenin TETİK | Yayın Nisan 2016 | 2,816 Okuyucu
Çocuğun okul yaşantısının başlangıcı olan 1.sınıf onun hayatında çok önemli bir deneyimdir. Çocuğun öğrenme ve eğitim süreci ile ilk tanışması, ilk deneyimlerini yaşadığı 1.sınıf onun bütün okul hayatı boyunca "okul ve eğitim" kavramlarını nasıl algılayacağını belirlemektedir. Okul olgunluğu, çocuğun fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimi açısından belirli bir düzeye gelmesi ve okulda kendisinden
beklenilenleri başarılı bir şekilde yerine getirmeye hazır olmasıdır. Örneğin okula başlayan çocuğun derste anlatılanları öğrenebilmesi için dikkatini derste anlatılanlara verebilmesi ve dikkatini sürdürebilmesi, yazı yazmayı öğrenebilmesi için ince motor becerilerinin kalemi tutabilecek kadar gelişmiş olması gerekir. Bunların dışında okulun sosyal ortamına uyum sağlayabilmesi için kendini açıkça ifade edebilmesi, sosyal kurallara uyabilme yetisini kazanmış olması gerekmektedir.

METROPOLITAN OKUL OLGUNLUGU TESTI
5 yaş 6 ay–6 yaş çocuklarına uygulanmaktadır. Bu test okula yeni başlayanların birinci sınıf talimatlarını anlamaya hazırlıklı olmalarını sağlayacak olan özelliklerini ve başarılarını ölçmek üzere hazırlanmıştır. Test çocukları anaokulun sonunda veya birinci sınıfın başlangıcında incelemek için kullanılmaktadır. 5 yaşını dolduran çocuğunuz artık okula başlayabilecek. Peki, ama çocuğunuz okula başlamaya hazır mı?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı yeni genelgeyle okula başlama yaşı belli oldu. Bu genelgeye göre 66 ayı dolduran yani 5.5 yaşında olan çocuklar ilk okula başlayacak. 60-66 ay (5 – 5.5 yaş) arasındaki çocuklar ise velilerinin isteğiyle ilk okula başlayabilecek.
Bu genelgeden sonra çocukları 5 ile 5.5 (60 – 66 ay) yaş aralığında olan pek çok anne baba çocuklarını okula gönderip göndermeme konusunda kararsızlık yaşayacaktır. Eğer bu yaş aralığındaki çocuğunuzu okula göndermeyi düşünüyorsanız, öncesinde uzmanlarla görüşüp çocuğunuzun okula başlayacak olgunluğa ulaşıp ulaşmadığını öğrenmeniz oldukça önemlidir. Çünkü çocuk okul olgunluğuna ulaşmadıysa okulun beklentilerini karşılayamayacak, kendine karşı olumsuz inançlar geliştirecek (Ben yazı yazmayı öğrenemem, ben yeterince iyi değilim) ve okuldan soğuyacaktır.

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi

Kelime Anlama, Cümleler, Genel Bilgi, Eşleştirme, Sayılar, Kopya Etme gibi 6 alt test ve toplam 100 maddeden oluşur. Testin sonucunda, çocuğunuzun okul için gereken olgunluğa ne ölçüde hazır olduğu ve düzeyiyle ilgili sağlıklı veriler elde edilir.

Her alt test uzman kişi tarafından sözlü olarak verilen yönergeye göre çocuğun işaretleyeceği ve kopya edeceği resimlerden meydana gelmiştir (Oktay 1983). Bu testin hem grup hem de bireysel olarak uygulaması mümkündür. Beş-altı yaş arası çocuklara uygulanan bu testin süresi yaklaşık 24 dakikadır. Test soru formu ve kayıt formundan oluşmaktadır. Uygulayıcının verdiği yönergeler doğrultusunda çocuğun testi yanıtlaması istenir (Wifred 1993).

Kelime anlama (15 madde) : Bu test dilin anlaşılması ve kavranmasını belirlemeye yönelik bir testtir. Çocuktan, her sırada dört resim içinden söylenileni seçmesi istenmektedir.

Cümleler (14 madde) : Bu testte çocuktan kendisine anlatılan cümleyi anlaması ve gördüğü resimle bunu birleştirmesi gibi karmaşık bir işlem beklenilmektedir.

Genel Bilgiler (14 madde) : Sosyokültürel faktörün etkisinin fazla olduğu alt testlerden biri olan genel bilgi alt testinde söz konusu olan resimler, çocukların günlük hayatta her zaman karşılaşabileceği görme ve elleme olanağına sahip olduğu nesnelere aittir. Çocuktan gösterilen resimle tanıdığı nesne arasında ilişki kurması ve nesneyi isimlendirmesi istenilmektedir.

Eşleştirme (23 madde) : Okuma yazmanın öğrenilmesinde önemli bir yer tutan eşleştirme, metropolitan okul olgunluğu testinin en önemli bölümlerinden birini oluşturmaktadır. Benzerliklerin tanınmasını içine alır. Her madde de hayvanların, eşyaların, sayıların, harflerin, kelimelerin dört ayrı resmi sıralanmıştır. Sıranın ortasında çerçeve içine alınmış resmin aynısının çocuktan bulması ve çerçeve içine alması istenir. Genellikle bu testte şekilleri doğru olarak işaretleyemeyen ve ters işaretleyen çocuklarda okuma ve yazmada problemlerin görüldüğü belirtilmektedir.
Sayılar (24 madde) : Bu test sayı bilgisini ölçmektedir. Bu alt testte sayılar ve seriler hakkında belirli bir eğitimden geçmemiş olan okul öncesi çocuklarda o zamana kadar kazanılmış olan sayı kavramını dolayısıyla sayı olgunluğunu ölçmek amaçlanmaktadır.

Kopya etme (10 madde) : Çocuğun gördüğü şekli doğru olarak algılaması ve buna mekan içerisinde yer verme yeteneğini ölçen bir testtir. Yazının öğrenilmesinde kopya etme önemli bir yer tutmaktadır. Yazı yazmayı öğrenmede gerekli olan, görsel algı ve hareket kontrolünün bileşimini ölçmektedir. Gördüğünü doğru algılayamayan ya da algıladığını mekanda doğru şekilde yerleştiremeyen çocukların, daha sonraları, okuma yazmanın öğrenilmesinde zorluk çekmeleri araştırmacıların özellikle üzerinde durduğu konulardan biridir (Çataloluk 1994). Bu tür testlerin çocuklarda, fiziksel gelişmeyi belirlediği kadar, zihinsel olgunluğu da belirledikleri saptanmıştır. Çocuğun, çizme ve yazmada gösterdiği mekanda ters algılama eğilimi kopya etme alt testinde kendini gösterebilir.
Bütün bu alt testlerde her maddeye doğru verilen yanıt bir puan ile değerlendirilir. Puanların tümü testin toplam puanını oluşturur. Toplam puanın yüksekliği genel okul olgunluk düzeyinin yüksek olduğunu gösterir. Her alt testin kendine ait puanları da belirlenir.

ÇOCUKLARIMIZIN OKUL OLGUNLUĞUNA ULAŞMALARINI DESTEKLEMEK İÇİN
Bol bol resimli hikaye kitapları okumalıyız.
İfade edici dili geliştirmek için, çocuğun iletişime geçebileceği, kendi duygu ve düşüncelerini ifade edebileceği uygun ortamlar hazırlanmalıdır.
Çeşitli konularda sohbetler edip, kelime hazinesinin ve dil becerisinin gelişmesini sağlamalıyız.
Hikaye oluşturma ve hikaye tamamlama oyunları oynayabiliriz.
Çeşitli konular vererek resimler yapması, düşüncelerini resimlerle de ifade etmeleri için yönlendirmeliyiz.
Sınırlı boyamalar yapmasını sağlayabiliriz.
Nesneler arasında benzerlik ve farklılıkları bulma oyunları oynayabiliriz.
Yaşıtlarıyla sosyal ilişkilere girebileceği ortamlara girmesi için fırsatlar yaratabiliriz.
Kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için fırsatlar verilmeli kişisel sorumluluklarını yerine getirmesi sağlanmalıdır.
İhtiyaçlarını erteleyebilme becerisini ve sabrını geliştirmeliyiz.

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi sonucu beklediğiniz gibi çıkmazsa, çocuğunuzu bu durumdan dolayı suçlamayın. Bu durumu başarısızlık olarak algılamayın. Çocuğunuz gelişimsel olarak henüz okula hazır değil demektir.

Tam tersi bir durum da oluşabilir. Çocuğunuzun test sonucu iyi çıkabilir. Böyle bir durumda da çocuğunuzun test performansını abartmayın. Bu durum da onda kaygıya sebep olabilir. Kendisinden fazla beklentiniz olduğunu düşünürse, bu beklentiyi karşılayabilmek için kendini yetersiz de hissedebilir.

Bu nedenle test sonucu olumlu da olsa olumsuz da olsa detaylı olarak çocuğunuz ile paylaşmayın.

Hatta çocuğunuzu test uygulamasına götürürken, teste tabi tutulacağını söylemek yerine, "Seninle oyun oynayacaklar" demek daha doğru olacaktır.

Tüm bunlara dikkat etmeniz durumunda, çocuğunuzun gelişimsel ve akademik becerilerini sağlıklı bir şekilde belirleme ve okul yaşantısı ile ilgili en doğru kararı alma şansınız olacaktır.

Eğer çocuğunuz yaşı gelmiş olmasına rağmen okula hazır değilse ve göndermeyeceksiniz, bunu çocuğunuz adına kaybedilmiş bir yıl olarak görmeyin. Hazır olmadığı halde okula gittiğinde yaşayacağı sıkıntılar ve travmalar düşünüldüğünde aslında sizin ve çocuğunuz için kazanılmış bir yıl olacaktır
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğum Okula Başlamaya Hazır mı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Göksenin TETİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Göksenin TETİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Göksenin TETİK Fotoğraf
Psk.Dnş.Göksenin TETİK
Aydın
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Göksenin TETİK'in Yazıları
► Çocuğum Okula Başlamaya Gerçekten Hazır mı? Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ
► Çocuğum Okula Hazır mı? Psk.Elif ATABAY
► Çocuğum Okula Hazır mı? Psk.Gonca BAĞLAR
► Çocuğunuz Okula Hazır mı? Psk.Hülya TURAN
► Çocuğunuz Okula Hazır mı? Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Ailecek Okula Hazır Mıyız ? Psk.Dnş.Erhan KOCA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuğum Okula Başlamaya Hazır mı?' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:05
Top