2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Şizoid Kendilik Bozukluğu
MAKALE #16583 © Yazan Psk.Zeynep BALKIZ | Yayın Nisan 2016 | 5,282 Okuyucu
ŞİZOİD KENDİLİK

Toplumun %7,5 unu etkilediği öne sürülmektedir.Çeşitleri bulunmaktadır ama temel özelliklerinden birisi sıkılgan ve içedönük olmalarıdır.Bu görünüşlerinin arkasında aslında ilişki kurma ihtiyaçları vardır dış dünyanın parçası gibi hissetme arzuları vardır.Yakın ilişki onları korkutur ve kaygılanırlar bu yüzden isteseler de yakın ilişkiden zevk alamazlar.Dünyayı test ederler güvenli olup olmadığını görmek için güvensizlik hissedince geri çekilirler.Çünkü kimse onları anlamaz hissiyle dolarlar.Dünyaya ne kadar yakınlaşacağım veya ne kadar uzak duracağım arasında ikilem yaşarlar.Buna şizoid dillema denir.Bir yandan dünyaya yakınlaşma arzusu bir yandan da güvenli dünya arayışı...Kalabalıklar arasında bile yalnız hissedebilirler.

Diğer bir özellikleri de başkalarının kontrolüne dayanamaz olmalarıdır.Çünkü kendini hapsedilmiş hisseder kontrol edildiğinde bu bir şizoid kişilik için ölümcül denilebilecek kadar ciddidir.Asla kimseye muhtaç olmak istemez.Bu özelliklerinden dolayı biraz büyüklenmeci tavırlar sergileyebilirler.Ama bu büyüklenmeci tavırların arkasında aslında kendini güven altına almak vardır.Yani şizoidin büyüklenmeci ya da narsisizmi, dış dünyadan daha güvenli olarak kabul edilen içsel dünyaya doğru geri çekilmenin bir yansımasıdır.Şizoid bireylerin çoğu erken yaşta olgunlaşmak zorunda kaldıkları için kendi kendine yetme kapasitelerini geliştirmek zorunda kalmışlardır.Annesi babası çalışan çocukların eve bakmak zorunda olması ya da kardeşlerine bakmak zorunda olması ya da küçük yaşta çalışmak zorunda kalması bir çocuk için acı bir deneyimdir.

Dolayısıyla kendi kendine yetme kapasiteleri gelişmiştir ve bunun hemen sonrasında bir diğer özellikleri olan üstünlük hissi gelişir.Çocukluktan bu yana tüm işinizi kendiniz halletmek zorunda kaldığınızı düşünün.İstemenin ne demek olduğunu bilmeden büyümüşlerdir.Onlardaki bu diğer insanlardan üstün olma hissi; diğer insanlardan daha iyi ya da daha başarılı olmalarıyla değil kimseye ihtiyaç duymayarak araya güvenli bir mesafe koymalarıyla ilgilidir.Bir şey istemek ilişkiye girmek anlamını taşır bu bireyler için.Dolayısıyla terapiye de çok gelmezler.

Şizoid bireyler duyguları hissedip hissetmediği konusunda kuşkuya düşebilirler.Hislerine anlam veremezler ve nasıl yansıtacaklarını da bilmezler.Bu yüzden de çoğunlukla hislerini söze döküp paylaşamaz ve diğer insanlar tarafından anlışılmakta zorluk yaşayabilirler.Yanlış anlaşılmak bu kişilerin sık yaşadığı bir durumdur dolayısıyla.

Bu tarz insanlar için normal basit bir ilgi bile onlarda boğulma hissi yaratır.O kadar ki depresyona bile girebilirler zaten çoğunlukla depresif hissederler.İş yerinde kimseyle konuşmaz, daha çok tercih ettikleri işler de ilişkinin çok olmadığı işler olan bilgisayar programcılığı,matematik,bilim gibi işlerdir.Kalıcı ilişki sürdüremez.Kolay kolay evlenmezler evlenseler bile özgür olacağına, kendiliğine saygı duyulacağına inandığında evlenir.

Kendiyle alakalı çok şey paylaşmaz.Bu onun kendiliğini kaybetmemek için yaptığı bir şeydir.Ele geçireleceği korkusuyla yapar bunu.''Çok yakınlaşırsam yok olacağım çok uzaklaşırsam yine yok olacağım ama güvende olacağım'' bir şizoid için çokça kullanılır. İlişkileri efendi-köle gibi algılar.Çok yakınlaşırsa köle olmak zorunda, uzaklaşırsa efendi olur.İlişkiden vazgeçmeyi bilinçli yapar çünkü köleleşmekten korkar.Başkasına ihtiyaç duymamak bir başka deyişle köleleşmemek için ''ben bunu kendim yapabilirim'' düşüncesi vardır.Yalnızlık kapasiteleri başka kimsede bu denli gelişmemiştir şizoid bireyler dışında.

TEDAVİ

Tedavisi kesinlikle vardır.Bu tedavi dinamik psikoterapi terapi tekniğiyle yapılmaktadır.Terapi süresi kişiye göre değişkendir,bazen uzun sürebilir.

Psk. Zeynep Balkız
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Şizoid Kendilik Bozukluğu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Zeynep BALKIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Zeynep BALKIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zeynep BALKIZ Fotoğraf
Psk.Zeynep BALKIZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Zeynep BALKIZ'ın Yazıları
► Şizoid Kişilik Bozukluğu Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Şizoid Kişilik Bozukluğu Psk.Dnş.Burcu SUVARİ
► Şizoid Dilemma Psk.Esra ERDOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Şizoid Kendilik Bozukluğu' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sınırlar Nisan 2018
► Çocuk Yetişkin Mayıs 2016
◊ Matruşka Kadınlar Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:27
Top