2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hipertansiyon Nedir ? Beslenme Tedavisi Nasıl Olur ?
MAKALE #16585 © Yazan Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ | Yayın Nisan 2016 | 3,468 Okuyucu
18 yaşını geçmiş bireylerde üst üste birkaç gün ve en az günde 2 defa yapılan tansiyon ölçümlerinde büyük tansiyon 140 mmHg ve üzerinde veya küçük tansiyon değerinin 90 mmHg üzerinde olması hipertansiyon tanısının konmasına sebep olmaktadır.
Kan basıncı yani tansiyon için ideal değerler büyük tansiyon için 120 mmHg , küçük tansiyon için 80 mmHg ‘nın altında olmalıdır.
Hipertansiyon problemi ülkemizde sık görülen bir sağlık problemidir. 18 yaşın üstündeki nüfusta hipertansiyon görülme sıklığı yaklaşık %30-35 değerlerindedir. Yaşla beraber de sıklığı artmaktadır.
Hipertansiyon riski özellikle yaşa,kilo fazlalığı,diyabet,fazla tuzlu beslenme,düzenli egzersiz yapmama, alkol ,sigara kullanımı ve stres ile beraber doğru orantılı olarak artmaktadır.
Tabi bu durumla beraber cinsiyet ve kalıtım da bu konuda rol oynamaktadır.
50 yaş altındaki bireylerde erkeklerde hipertansiyon daha sık görülür. 50-55 yaşta kadın ve erkeklerde sıklık başa baş gitmekte fakat 55 yaş sonrası da erkeklere göre kadınlarda hipertansiyon gelişme riski artar. Ailede hipertansiyon öyküsü olan bireylerde de hipertansiyonun görülme sıklığı %60 olarak belirtilmiştir.
Yukarıda belirtilen sebep olan problemler dışında yüksek tansiyon başka bir nedene/hastalığa bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bu sebepleri de şöyle sıralayabiliriz:
-Sodyuma daha duyarlı olan bireylerde sodyumdan zengin beslenmek
-Böbrek ile ilgili gelişen sağlık problemleri
-Böbrek üstü bezinde gelişen hastalıklar
-Aortta daralma (Doğuştan gelen)
-Tiroid bezinde yavaş veya hızlı çalışmaya dayalı problemler (Hiper veya hipotiroidi)

Hipertansiyon gelişimini önlemek, gelişmişse tedavisini yapabilmek için, hipertansiyon problemi olan kişiler yüksek kiloda ise mutlaka kilo vermelidirler.
Ailede yüksek tansiyon ile ilgili yaygın bir öykü varsa vücut kütle indeksi 20-25 arasında tutulmalıdır. Yani kişinin kilosu alt ve üst (uygun) sınırlar içinde olmalıdır.
Vücut ağırlığının %10’unu dahi kaybetmek ve sodyumdan daha kısıtlı beslenmek , vitamin ve mineraller bakımından dengeli beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak kan basıncını yani tansiyonu olumlu yönde etkiler. Potasyumdan zengin meyve ve sebzeler ile beslenmek de kan basıncını düzenlemede etkilidir. Örneğin diyete sarı,turuncu meyve ve sebzeler (muz,kavun,avokado gibi) eklenebilir. Sebzelerden ise koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak,pazı,semizotu,brokoli gibi) de potasyum ve lif oranları yüksek olduğu için mutlaka tüketilmelidir. Bazı sebzelerin de içerdiği sodyum oranı yüksek olduğundan tüketilen miktara dikkat etmekte fayda vardır. Örneğin kereviz sodyum içeriği en yüksek olan sebzedir.
Tuz tüketimi ,fazla sodyum almamak adına, günde 4-6 gr aralığında tutulmalıdır. Bunu yemeklere ekstra tuz eklemeyerek ,turşu, şalgam, salamura gıdalardan biraz daha uzak kalarak sağlayabilirsiniz.
Bu bilgilerle beraber alkol alımı minimumda tutulmalıdır. Alkolün damarlar ve kan basıncı üzerine etkisinden kaynaklı erkeklerde haftada 2 kadehten fazla, kadınlarda ise 1 kadehten fazla tüketilmemesinde fayda vardır.
Hem aroma verici özelliklerinden hem vitamin mineral kaynağı olmalarından ve yüksek posa içeriklerinden kaynaklı yeşil yapraklı sebzelerin kan basıncına etkileri gayet olumludur.
Paketli ürünler alınırken, atıştırmalık cipslerde, hazır çorbalarda,hazır soslarda mutlaka paketteki sodyum içeriğine bakılmalıdır. Aroma verici olarak sodyum benzoat kullanıldığı için farkında olmadan sodyumdan zengin beslenilmiş olunur ve dolayısıyla tansiyonda dalgalanmalar gözlenebilir. Eğer hipertansif ilaç kullanılıyorsa greyfurt tüketimine de ilacın etkinliğini değiştirebileceğinden dikkat edilmelidir. Tuzlanmış gıdalar,tütsülenmiş salam,sosis gibi şarküteri ürünlerinden uzak durulmalıdır.
Haftada en az 4 gün 30 dakikadan fazla düzenli ve tempolu yürüyüş yapmaya özen gösterilmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hipertansiyon Nedir ? Beslenme Tedavisi Nasıl Olur ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ Fotoğraf
Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi59 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ'nün Makaleleri
► Hipertansiyon ve Beslenme Dyt.İlkay KIVRAK
► Hipertansiyon Hastalığı ve Beslenme Dyt.Reyhan YÖRÜMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hipertansiyon Nedir ? Beslenme Tedavisi Nasıl Olur ?' başlığıyla benzeşen toplam 68 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:41
Top