2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ön Çapraz Bağ Yaralanmaları Mekanizması ve Fizyoterapi Hedefleri
MAKALE #16596 © Yazan Fzt.Serkan SAĞLIK | Yayın Mayıs 2016 | 5,373 Okuyucu
Ön çapraz bağ yaralanmaları

Diz ekleminde kemikleri bir arada tutup,diz stabilizasyonunu sağlayan dört bağ vardır. Bunlardan ikisi iç ve dış yan bağ , diğer ikisi de ön ve arka çapraz bağdır.
Peki ÖÇB nin diz eklemi için önemi nedir ve yaralanması nasıl oluşur ?
ÖÇB diz eklemini oluşturan kaval kemiğinin (tibia) , uyluk kemiğine (femur) göre öne anormal hareketini önler ve diz stabizilizasyonu için önemli bir görev üstlenir. ÖÇB yaralanmaları, sıklıkla aşırı zorlayıcı hareketler esnasında , dizin aşırı dönmesi ile oluşur ve genelde menisküs ve yan bağ dejenerasyonu ile birlikte görülür. Travma sonrası dizde ağrı, şişlik, kilitlenme ,takılma, merdiven inip çıkarken güvensizlik hissedilir. Uzman hekim tarafından yapılan klinik muayene ve MR ile birlikte kesin teşhis konulur ve operasyona yönlendirilir. Operasyon esnasında yırtık olan ÖÇB dikilmez, diz önü ve ya uyluk arka tarafındaki hamstring kaslarından parça alınarak diz içerisine sabitlenir.
ÖÇB REHABİLİSYONU
ÖÇB rehabilitasyonu travmadan hemen sonra başlar ve sporcu normal sportif aktiviteye başlayana kadar devam eder. Uzman fizyoterapist eşliğinde yapılan programda hasta operasyona ve sonrasına hazırlanır, optimal şartlardaki kas gruplarıyla operasyon sonrasındaki rehabilitasyon sürecine daha hazır girilir, dolayısıyla ameliyat sonrası sürecin daha sağlıklı ilerlemesi amaçlanır.
Rehabilitasyondaki genel amaclarıımıza bakacak olursa ;
0-1. Ay : Bu dönemde genel olarak yara bakımı yapılmalı , ödem kontrolu sağlanmalı, ağrı sınırında yük aktarımı yapılmalı , yardımlı ve yardımsız olarak diz kapatma ve açma çalışılmalı ,birinci ayın sonunda diz açma tam , diz kapatma açısı ise 110 dereceye ulaşılmalıdır. Bu dönemde, ödem kontrolü için ,uzun süreli ayakta durmaktan kaçınılmalı , istirahatteyken diz ve bacak yukarda tutulmalı ve pompalama egzerizleri yapılmalıdır. Ayrıca bacak ve kalça kasları kuvveti için egzersizlere başlanmalıdır. Bu egzersizlerde hastanın tolere edebileceği seviye iyi belirlenmelidir. Egzersiz sonrasındaki ödem ve ağrının olması , egzersiz seviyesinin aşırı olduğunu gösterir.
2.- 3. Ay: Bu dönemde eklem açıklığı kısıtlılıkları giderilmeli , ödem kontrolu sağlanmış olmalıdır. Kalça ve bacak kasları esneklik ve kuvvet olarak iyi duruma gelmeli ve denge kontrolu iyi olmalıdır . Doğru yürüyüş paterni kazanılmalı ve sporcu düz koşular için hazırlanmalıdır.
3. 4. Ve 5. Ay: Bu dönemde kas kuvveti sağlanmalıdır ve yeterli nöromüsküler (denge) kontrolune ulaşılmalıdır. Ödem ve ağrı giderilmiş düz koşular ve sportif aktiviteler öncesi saha içi programlar sorunsuz yapılabilmelidir.
Bu dönemin sonunda yapılacak olan testlere ( kas kuvveti ve oranları ) bakılarak sporcunun son durumu değerlendirilir. Fiziksel ve mental olarak hazır olan sporcu sportif aktivitesine dönebilir. Bundan sonraki süreçte sporcu; kas kuvvetine , beslenmesine , uyku düzenine kısacası yaşam kalitesine dikkat ederek tekrar sakatlanma riskini azaltabilir ve yeni bir yaralanma ihtimalini azaltabilir. Unutulmamalıdır ki sakatlık öncesindeki yaşam kalitemiz; yaralanma ihtimalini azaltabilir ya da arttırabilir.
soru cevap?
soru 1. Spor müsabakaları veya aktivite sonrası aşilimde ağrı hissediyorum. bu sadece aktivite sonrası oluyor ve dinlenince geçiyor. tendinit miyim ben?
cevap1. öncelikle belirtmek gerekirki bunun bir çok sebebi olabililir. yanlış zemin , yanlış ayakkabı , bozulmuş eklem ( kemik) açıları buna neden olur ki bu da ilerleyen süreçte tendonun beslenmesini ve optimal yükünü bozacağı için tendinite sebep olur. bu bahsedilen ağrı da akut tendinit başlangıcı olarak adlandırılabilir.
Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle, hoşçakalın ..
Fzt. Serkan SAĞLIK
fizyoss therapy sport center kurucu fizyoterapisti




TENDİNİT
Merhaba değerli okuyucular. Bir bahar günü , dergimizin yeni sayısında sizlerle olmak güzel. Geçen sayılarda sporcu yaralanmalarında önemli yeri olan ön çapraz bağ yaralanmaları ve ayak bileği burkulmaları ile ilgili konuşmuştuk. Bu sayıda da yine sporcuların sıkça karşılaştığı TENDİNİT hakkında konuşacağız.

Tendinit nedir?
Tendinit , kasların kemiğe yapışmasını sağlayan tendonların enflamasyonuna denir. Hareketin açığa çıkmasında kasın ürettiği kuvveti kemiğe ileten tendonlar , aktivitede önemli bir görevi üstlenirler. Kasın yanlış veya aşırı kullanımı sonucu tendonda enflamasyonla birlikte dejenerasyon (tendinit) oluşur.

Tendinit teşhisi nasıl konulur?
Hasta genellikle ısınma öncesi tendon bölgesinde ağrı tarif eder . Isınma ile geçen ağrı, aktivitede genelde açığa çıkmaz ya da yorucu antrenmanın sonlarına doğru hissedilir. Hasta sportif aktivite sonrasında ağrısının olduğunu söyler. Alınan bu hasta hikayesi ile klinik muayene karşılaştırılarak tendinit veya tendon kılıfının iltihabı olan tenosinovit teşhisi konur. Bazen nedeni ortaya çıkarmak için (romatizmal hastalık ve ya dejenerasyonun derecesi için) kan tahlili veya radyolojik görüntülemer de değerlendirilir.

Neden oluşur?
Tendinit, genelde aşırı ve tekrarlayıcı yüklenmeler sonrası , sert zemin ve yanlış malzeme ( ayakkabı , tendon beslenmesini engelleyen sert bandajlar) kullanımı sonucu oluşur. Sporcu genelde ufak ağrılarla aktiviteye devam eder. Hasta tedaviye çoğu zaman kronik evrede gelir.

Tedavide neler yapılır?
Öncelikle tendinitin nedeni araştırılmalı , hasta hikayesi iyi alınmalıdır. Hasta akut dönemde gelmişse birkaç günlük istirahat ve tedavi ile ağrı ortadan kalkarken , kronik dönemdeki tendinopatinin tedavisi daha uzun sürer. Ağrı kontrolu için istirahat , bandajlama , buz , ilaç tedavisinie başlanır, 3.-4. günden sonra yumuşak doku mobilizasyonları , ilgili fasia ve kasın masajı , poziyonel klinik bantlama , ağrı seviyesinde germeler ve kuvvetlendirmeler yapılır.Hasta tedavi süresince ve tedavi sonrasında topukluk önerilmelidir. Bunların yanında core stabilizasyon ve denge egzersizleri ile kas ve tendonlara yanlış yük aktarımından hasta korunur ve tekrar sakatlanma rizki azaltılabilir.

Spora ne zaman başlanmalıdır?
Akut bir tendinitin tedavisi 3-4 gün sürerken , kronik bir tendinitin tedavisi daha uzun (4-6 hafta ,dejenerasyona göre daha uzun da sürebilir) sürmektedir. Yapılan tedavi sonucu hastanın ağrıları geçmiş olmalı , kas tendon boyu ve sertliği optimal şartlarda olmalıdır. Yeterli kuvvete ulaşılmasından sonra sporcu saha programlarına dahil edilir. Saha programlarındaki yüklenmelerde ağrısız ve konforlu olan hasta aktiviteye tekrar başlatılabilir. Tendinitin tekrar yaşanmaması için saha zamini iyi seçilmelidir. Antrenmanların , yapılan spora uygun ve yeteri yüklenmeleri içermesine dikkat edilmeli, aktivite öncesi ve sonrasındaki germe egzersizleri çok iyi yapılmalıdır.

Fzt. Serkan Sağlık
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ön Çapraz Bağ Yaralanmaları Mekanizması ve Fizyoterapi Hedefleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Serkan SAĞLIK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Serkan SAĞLIK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fzt.Serkan SAĞLIK
İçel (Mersin)
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Serkan SAĞLIK'ın Makaleleri
► Menisküs Yaralanmaları ve Fizyoterapi Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
► Ön Çapraz Bağ Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
► El Yaralanmaları Op.Dr.Onur SAKA
► Omurilik Yaralanmaları Dr.Kenan KIBICI
► Dizde Bağ Yaralanmaları Op.Dr.Selim MUĞRABİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ön Çapraz Bağ Yaralanmaları Mekanizması ve Fizyoterapi Hedefleri' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:54
Top