2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okullar Tatil Ama Annelik Tam Hız Devam
MAKALE #16605 © Yazan Psk.Serap DUYGULU | Yayın Mayıs 2016 | 2,863 Okuyucu
Okula giden çocukların hevesle beklediği ay geldi. Haziran ortaları itibarıyla okullar tatile giriyor. Belki birçok anne baba için de aynı hevesle bekleniyor olabilir bu ay. Ancak özellikle çalışan anneler için çok geçerli bir beklenti değil bu.
Her ne kadar tatil sabahları erkenden kalkmak, sabahın köründe kahvaltı hazırlamak, servise yetişmek, ödev yetiştirmek, geç yatma kavgaları yaşamak sorunları olmasa da tatil, ilk birkaç hafta sonrasında ciddi anlamda sıkıntı olmaya başlıyor.
Sıkıntı oluyor çünkü tüm yıl yoğun eğitim, sınav, ödev, test telaşesiyle geçen uzun haftalardan sonra bir anda 3.5 ay gibi uzunca bir tatil başlıyor.
Sadece ülkemiz için geçerli olan ve gerçekten uzun bir tatilden bahsediyorum.
Gelişmiş ülkelerde ortalama olarak bir aylık tatiller varken biz tüm yaz boyu tatil yapıyoruz. Aslında tatil dinlenme zamanıdır ama bu kadar uzun tatiller maalesef eziyet oluyor. Hem anne babalar için hem de çocuklar için.
Bir süre sonra tatil ilk haftaların heyecanı geçince ciddi anlamda can sıkıntısı yaratmaya başlıyor. Çünkü anneler çalışsa da çalışmasa da çocukları nasıl oyalayacakları konusunda epeyce sıkıntı yaşıyorlar.
Özellikle büyük kentlerde sokak oyunları dönemi bitti, mahalle arkadaşları sıcaklığı kalmadı, hatta mahalleler bile kalmadı.
Hemen hemen herkes güvenlikli sitelerde oturuyor ve neredeyse hepimiz birbirine yabancı insanlara dönüştük. O nedenle çocukları dışarıya bırakmaya korkuyoruz. Bir de büyük bir baş belası var: Bilgisayarlar. Çocukları ekranlardan alamıyoruz.
Okul yok, etkinlik alanları yok, spor merkezleri yok, mahalleler yok, sokak oyunları yok. Ama elde son derece gelişmiş telefonlar ve tablet bilgisayarlar var.
Çocuklara bilgisayarlardan ya da telefonlardan uzak durmalarını söylerken onlara ne sunuyoruz ki telefonları kısıtlayabilelim? Anne babaların içine düştüğü handikap bu. Çocukları eğlendirecek ve eğlendirirken de eğitecek, öğretecek hiçbir etkinlik sunamıyoruz, bulamıyoruz. Son yıllarda sınırlı olarak ulaşılabilen yaz okulları var sadece. Onlar da ya çok pahalı ya uzakta ya da yetersiz.
Oysa çocukların en iyi öğrendikleri yaşlar bu eğitime açık oldukları dönemler aslında. Bazı belediyeler bu tür sosyal etkinlik merkezleri açmaya başladılar.
Bunlar sevindirici gelişmeler olsa da hala çok yeterli değil. Anadolu kentlerinde biraz daha doğayla iç içe olmaları açısından çocuklar daha şanslı. Ağaçla, toprakla, bitkiyle, meyveyle büyüyüp gelişme fırsatı buluyorlar.
İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerdeki çocukların %30-40 civarında kas kaybı yaşadıkları ortaya çıktı. Çünkü çocuklar koşup oynayacakları alanlardan yoksunlar. Ağaca tırmanmayı, düşüp kalkmayı bilmiyorlar. Kirlenmiyorlar, yaralanmıyorlar. Dolayısıyla kendi yaralarını iyileştirmeyi de bilmiyorlar. Bu yıllarda yaşanması gereken bu tür yaralanıp iyileşmeler aslında gelecekteki hayatları için bir ön deneyim olacaktı. Zorluklarla başa çıkmayı, mücadele etmeyi, kaybetmeyi, hata yapmayı, hatalardan ders almayı öğreneceklerdi. Sokaklarla beraber çocukların elinden deneyimlerini ve geleceklerini de almış olduk bir bakıma.
İster bir yaz okulunda, ister sokakta, ister köyde, kasabada olsun çocuklar doğayla, ağaçla, taşla, toprakla buluşsun. Düşsün, kirlensin, hoplasın, zıplasın.
Hiçbir çocuk kirlendi diye zarar görmedi korkmayın ama çocukluğunu yaşayamadığı için, biyolojik olarak gelişemediği için, çocuk olamadığı için, oynayamadığı için zarar gördü emin olun.
Hayat sadece ders ve sınav değil. Hayat, aslında olduğu gibi hayatı yaşamak. Bırakın çocuklar yazın bisiklete binsin, sokakta arkadaşlarıyla oynasın, toza toprağa bulansın, çocuk gibi davransın, çocukluğunu yaşasın.
Bunun için fırsat yaratmak bizim görevimiz. Hepinize sağlıkla, neşeli, eğlenceli ve bol kahkahalı bir yaz tatili dilerim.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okullar Tatil Ama Annelik Tam Hız Devam" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Serap DUYGULU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Serap DUYGULU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Serap DUYGULU'nun Yazıları
► Annelik Tutumları Psk.Pınar HOCAOĞLU
► Annelik Yapmak Mı,anne Olmak mı? Psk.Gülten İKİZOĞLU
► Mesaisi Bitmeyen Meslek: Annelik - Babalık Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Okullar Tatil Ama Annelik Tam Hız Devam' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Baba Çocuk İlişkisi Kasım 2016
► Alınganlık Kasım 2016
► Kıskançlık Kasım 2016
► Yılbaşı ve Çocuklar Kasım 2016
◊ Dizi Dizi Hayatlar Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:28
Top