2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kararsızlığı Aşmanın Yolları
MAKALE #16614 © Yazan Psk.Serap DUYGULU | Yayın Mayıs 2016 | 8,365 Okuyucu
Seçmek, seçmediğini kaybetmeyi göze almaktır! Demiş Andre Gide.
Hepimiz hayatımızın hemen hemen her anında farkında olsak da olmasak da hep kararlar alırız. Bütün kişisel eylemlerimiz doğrudan ya da dolaylı olarak aldığımız kararlar sonrası oluşur. En basitinden mutfağa gidip su içmek istediğimizde bile bardaklar arasında tercih yaparız.
Karar vermek her zaman yaptığımız bir seçim olsa da her zaman kolay bir eylem değildir. Tıpkı yukarıda yazdığım Andre Gide’in sözünde olduğu gibi, karar vermek demek, seçeneklerden birini seçtiğinizde, diğerlerini yok saymak, seçmemek, o seçenekleri kaybetmeyi göze almak demektir.
Özellikle alacağımız kararlar, hayatımızın yönünü değiştirecek, kendimizin ve başkalarının hayatını etkileyecek kadar önemliyse karar almak hep daha zordur.
Kimi zaman yetiştiriliş biçimimizden, kimi zaman kişilik yapımızdan, kimi zaman da alacağımız kararın kapsamından kaynaklanan endişe ve gerginlik yaşarız. Bu da kararsızlık dediğimiz ne yapacağını bilememe durumuna yol açar.
Kararsızlık hepimizin yaşadığı bir durum aslında, ancak ne sıklıkta ve hangi durumlarda yaşadığımız önemli. Zira bu durum sürekli bir sorun haline gelmişse, karar vermek giderek zorlaşıyorsa, ve kararlar verip sonra sık sık değiştiriyorsanız, verdiğiniz kararlardan emin olamıyorsanız, sürekli olarak başkalarının fikrini sormak ve kararınızı onaylatmak ihtiyacı duyuyorsanız, muhtemelen siz de kararsızlık problemi yaşayan onlarca insandan birisiniz.
Karar vermekteki güçlüklerin birçok nedeni var, öz güven eksikliği, alınan kararın sorumluluğundan çekinme, başkalarının eleştirilerinden korkma, alınan kararın sonuçlarından kaçınmaya çalışma gibi pek çok sebep sayabiliriz.
Sorun karar vermekten daha çok, verilen kararın doğruluğundan emin olamama, sık karar değiştirme, alınan kararın sonuçlarından çekinme şeklinde de ortaya çıkabilir.
Kaynağı ne olursa olsun, hayat boyu sürekli olarak kararlar almak ve uygulamak zorunda olduğumuz bir gerçek. Öyleyse bir an önce kararsızlığı aşmak, bazen yanlış sonuçları olsa da kararlar almak zorundayız.
Kaldı ki ,’en kötü karar, kararsızlıktan iyidir’, derler. Önemli olan bulunduğumuz koşullar içinde olabilecek en iyi kararı almaya çalışmaktır. Hiçbir kararın ne tam olarak doğru, ne tam olarak yanlış olduğundan emin olamayız. Sadece kararlar alır ve sonuçlarını görürüz.
Bir bilgeye nasıl doğru kararlar alabildiğini sormuşlar. Tecrübe ile demiş. Tecrübeyi nasıl edindiğini sormuşlar. Yanlış kararlarla demiş. Doğrusu budur. Yanlış kararlar almaktan korkarak doğru kararlar almak mümkün değildir.
- Hayatın size ait bir ömür olduğunu ve bazen yanlış kararların sizi doğruya ulaştıracak yegane yol olduğunu bilerek karar almaya çalışın.
- Başkalarına bilinçli olarak zarar vermediğiniz sürece her kararın size öğretecekleri vardır.
- Genellikle karar aldığınız için değil, almadığınız kararlar için pişmanlık duyarsınız.
- Geç kalmanın ya da bazı fırsatları kaçırmış olmanın telafisi yok.
- Karar almaktan korkarak ve kararlar almaktan kaçınarak bir adım dahi ilerlememiz mümkün olamaz.
- Ne olursa olsun aldığınız kararlar size ait seçimlerdir ve seçimleriniz nedeniyle kimseye hesap vermek zorunda değilsiniz.
Hepimizin hataları, yanlış kararları olacaktır. Yanlış kararlar doğru şeyler öğretiyorsa o kararların bile yanlış olduğundan bahsedemeyiz. Kararımız yanlış olsa da sonuçta bizi doğruya yönlendirerek doğru sonuçlar almamıza yardımcı olmuş demektir.
Önemli olan alınan kararın sonuçlarından gereken dersleri çıkarabilmektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kararsızlığı Aşmanın Yolları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Serap DUYGULU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Serap DUYGULU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Serap DUYGULU'nun Yazıları
► Stres ile Baş Etme Yolları Psk.Elçin KAYA KARATAŞ
► Ruh Sağlığınızı Korumanın Yolları Psk.A. Sinem ÖZKAYA ALP
► Fobiler ve Baş Etme Yolları Psk.Sinem GÜN
► Kaygı ile Baş Etme Yolları Psk.İclal ESKİOĞLU AYDIN
► Anksiyete ve Başetme Yolları Psk.Atakan ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kararsızlığı Aşmanın Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Baba Çocuk İlişkisi Kasım 2016
► Alınganlık Kasım 2016
► Kıskançlık Kasım 2016
► Yılbaşı ve Çocuklar Kasım 2016
◊ Dizi Dizi Hayatlar Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:52
Top