2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bel Fıtığı Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
MAKALE #16625 © Yazan Fzt.Umut PAKSOY | Yayın Mayıs 2016 | 3,585 Okuyucu
BEL FITIĞI NEDİR ?

Omurga; vertebra(omur) adlı birbirine bağlı 33 adet kemikten oluşur. Disk ise bu omurların arasında yastıkçık şeklinde bulunan, omurlarımıza binen yükü absorbe eden, jelöz yapıda bir bağ dokudur. Omurlar arasında bulunan bu disklerin, aşırı yüke maruz kalması ve yaşla birlikte disklerin içindeki jelimsi yapının su oranının azalmasından dolayı genelde posteriora doğru yer değiştirmesi bel fıtığı adını alır. Bel bölgesinde en çok fıtıklaşma L4-L5 ve L5-S1 disklerinde görülür (Siyatik). Fıtıklaşmış bir disk, bel ağrısının yanısıra sinire bası, bacağa yansıyan ağrı ve uyuşma ve alt ekstremite kaslarında güçsüzlüğe neden olabilir.

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Bel ağrıları, bacak ve kalça ağrıları, ayakta ve bacakta uyuşma ve karıncalanmalar, güç kayıpları, idrar ve büyük abdest problemleri, kas spazmları, hareket kısıtlılıkları, yürüme ve oturmada zorlanma

Bel Fıtığı Risk Faktörleri:

-Vücut ağırlığının fazla olması
-Cinsiyet (30-50 yaş arası erkekler)
-Uygun olmayan bir biçimde ağır yük kaldırma ve yük kaldırırken rotasyon hareketleri
-Mesleki ve kişisel risk faktörleri: titreşim yapan alet veya araç kullananlar, devamlı uzun yol giden otobüs ve kamyon şoförleri, öne eğilerek çalışanlar (çiftçiler, temizlikçiler), ağır kaldırmayı gerektiren işlerde çalışanlar (inşaat işçisi, demir-döküm işçisi), dönme ve eğilme hareketlerini sık yapanlar (boyacı, mutfak işçileri), uzun süre masabaşında çalışanlar (bankacı, muhasebeci), yanlış pozisyonda ağırlık kaldıranlar,
-Sedanter Yaşam
-Sigara

Bel Fıtığından Korunmak İçin Neler Yapmalıyız?

Düzgün ve dengeli oturmalı, ağırlıkları doğru ve dengeli kaldırmalı, uygun yatış pozisyonu olmalı, yatak sertliği uygun olmalı, ağırlık taşırken mümkün olduğunca belden yukarı ve vücuda yakın taşımalı, yerden bir nesne alırken belden eğilmemeli, dizleri bükerek almalıyız, bel ve karın kaslarını güçlendirmeli, kilo almamalı, beli zorlayacak vurma, çarpma, ani dönme, düşme gibi zorlanmalardan kaçınmalı, uzun süre oturmamalı, düzenli egzersiz yapmalıyız.

Bel Fıtığı Teşhisi Nasıl Konur?

Günümüzün modern tanı yöntemlerinden biri olan manyetik rezonans (MR) ile bel fıtığı teşhisi konulabilmekte ve fıtığın derecesi belirlenebilmektedir. Fakat bel fıtığı teşhisinde klinik testlerin ve muayenelerin önemi de büyüktür.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR ?

Bel fıtıklarının yüzde 90’ı cerrahi müdahaleye gerek kalmadan iyileşebilir. Genellikle tedaviler cerrahi dışı yöntemlerle başlamakla birlikte, idrar kaçırma, kaslarda ciddi güç kayıpları, düşük ayak gibi durumların varlığında ameliyat önerilir.

Bel fıtığında cerrahi tedavinin amacı sinir kökündeki baskıyı hafifletmek ve ağrıyı bitirmektir. Diskektomi, bel fıtıklarında kullanılan en yaygın cerrahi tedavidir. Bazı ligament ve kemik yapılarının alınmasını ve disk parçalarının ortadan kaldırılmasını içerir. Mikrodiskektomi ise daha küçük cilt kesisi ile yapılır. Kas dokusu çok az sıyrılır ve daha az kemik alınır. Mikrodiskektomi sonrası işe dönüş daha kolaydır.

Cerrahi Dışı Tedavi Yöntemleri; Fizik Tedavi, Non-Steroid Anti İnflamatuar İlaçlar, Epidural kortizon enjeksiyonu, Proloterapi, İstirahat ve Ergonomi Eğitimi

Fizik Tedavi: Elektroterapi (Ultrason, sıcak ajanlar,TENS..), Kuru İğneleme, Manuel Terapi, Kinesio Tape, Osteopati, Egzersiz vePostür Eğitimi

Bütün bu tedavilerin amacı ağrıyı ve diğer semptomları azaltmak, bel kaslarını güçlendirerek diske binen basıncın azaltmak, omurgayı korumak ve disk dejenerasyonunu azaltmak. Hastayı günlük aktif yaşamına döndürmektir.

Bel fıtığı tedavisi, birden fazla tedavi yönteminin bir arada uygulandığı bir programla daha başarılıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bel Fıtığı Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Umut PAKSOY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Umut PAKSOY'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Umut PAKSOY Fotoğraf
Fzt.Umut PAKSOY
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Umut PAKSOY'un Makaleleri
► Boyun Fıtıklarında En İyi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?. ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Kadir KOTİL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Bel Fıtığı Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?' başlığıyla benzeşen toplam 69 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evde Fizik Tedavi Mayıs 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:23
Top