2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Suni Sancı Korkunç mu Gerçekten?
MAKALE #16630 © Yazan Op.Dr.Güzin BAŞCI | Yayın Mayıs 2016 | 7,114 Okuyucu
İlaçlarla doğum eyleminin indüksiyonu halk arasında suni sancı olarak adlandırılır.İndüksiyon gebelik ürününün atılması için rahim kasılmasını sağlamak anlamına gelir.Amacı doğumu yada düşüğü sağlamaktır.
Anne ve/veya bebeğin hayatı risk altında ise yada bebek anne karnında ölmüşse doğumun yada düşüğün başlatılması için uygulanır
-Haftası dolduğu halde doğum kasılmaları başlamayan gebeliklerde(gün aşımı)
-Bebekte büyüme, gelişme geriliği var ise(IUGR)
-Bebeğin sıvısı azalmışsa(oligohidramnios)
-Bebek ölmüşse(intrauterin ex)
-Rahimde enfeksiyon varsa(korioamnionit)
-Bebeğin suyu gelmişse(erken membran rüptürü)
-Gebede yüksek tansiyon(preeklampsi) varsa.Gebeliğe özgü yüksek tansiyonda etkili tedavi doğumun gerçekleştirilmesidir.
-Bebeğin eşi(plasentası) erken ayrılmışsa, normalde eş doğumdan sonra ayrılır.Bazen bu durumda sezaryenle acil doğum gerekli olabilir
-Annede bazı kronik hastalıklar bebeğin doğmasını gerektiriyorsa
-Bebekte yaşamla bağdaşmayan bir anomali varsa
-Doğum eyleminde gebenin kendi kasılmaları yetersizse

Suni sancı sağlanmasında sentetik oxitosin hormonu kullanılır.Serum içinde seyreltilerek, belli aralıklarla doz artırarak oksitosin seum içinde damardan verilir.Normalde oksitosin kadınlarda hipofiz bezinden salgılanır.Doğum eyleminde rahim kasılmasını sağlayıcı etkisi, cinsel ilişkide döllenmeyi kolaylaştırıcı etkisi, emzirmede süt kanallarının çevresindeki kasları kasarak ,sütün bebeğe akmasını sağlayıcı etkisi vardır.
Oksitosin hormonu gebelere damardan verildiğinde her zaman etkili olmayabilir.Günü geçen gebelerde vajinal muayene ile anlaşılabilen rahim ağzında açılma ve yumuşama (BİSHOP Skoru) varsa suni sancı etkilidir.Anne karnında bebeğin öldüğü gebeliklerde rahim ağzında bu yumuşamayı sağlamak için öncesinde bazı ilaçlar kullanılması gereklidir.Doğum kasılmaları kendiliğinden başlayan gebeliklerde kasılmalar yeterli değilse bebeğin doğum kanalında ilerlemesi için suni sancı ile desteklemek gereklidir.
Doğumu başlatan mekanizma tam olarak bilinmemektedir.Doğum kasılmaları ritmiktir.Sıklığı ve şiddeti gittikçe artar.İlk kasılmalar ağrılı değildir.Gebe tarafından genellikle rahat tolere edilir.Doğum kasılmaları 3-4 dakikada bir olduğunda genellikle hastaneye yatış sağlanır.Bu süreçte kasılmalar biraz ağrılı algılanır.Ağrıyla baş edebilmek için yürüme, pilates topu, sakin mahrem bir ortamın sağlanması, hafif bir müzik, nefes ekzersizleri ile destek faydalıdır.Gebe isterse belden bir kateter takılarak epidural analjezi yapılabilir.Gebenin kendi kasılmaları bebeğin doğum kanalında ilerleyişine yetecek sıklık ve şiddette değilse indüksiyon yapılır.İşte suni sancı korkunç diye niteleyen gebeler genellikle bu grupta olanlardır.Bilinmelidir ki bu gebeler yeterli olmayan kasılmalarını yeterli kasılmalarla kıyaslamaktadır.Ağrı eşiği her gebenin farklıdır.Ayrıca ağrı hissettiren bu kasılmalar devamlı değildir.Ağrıyı az hissetmeyi sağlayan pozisyonlar, gerekirse epidural analjezi desteği yapılabilir.Bazen doğum eylemi sırasında şeker(glukoz) içeren yada mineral içeren serumlar takılabilir.Her serum suni sancı değildir.Serumun içine oksitosin hormonu konulura adı suni sancı olur.
Suni sancı verildiğinde kasılmalar ve bebeğin iyilik hali yakından takip edilir.Suni sancı doktorun direktifi ile ebe yada hemşire tarafından uygulanır.Bazen de suni sancı bir süre verildikten sonra doğal kasılmalar yeterli hale gelir, suni sancı desteği kesilir.Amaç doğumu yada düşüğü sağlayıcı kasılmaların yeterli sıklık ve şiddette olmasını sağlamaktır.Fazlası risklidir
Suni sancının uygulanmayacağı durumlar:
-Eşin(plasentanın) önde gelmesi
-Daha önce rahim ameliyetı geçirilmesi, klasik kesi ile sezaryan yapılmış olması
-Bebeğin anne karnında yan(transvers) durması
-Bebeğin kordonunun sarkması(acil sezaryan gerektirir)
Suni sancının riskleri genellikle fazla doz ve uzun süre uygulandığında olur.Yakın takip gerektirir
- Bebeğin kalp atımında değişiklikler
-Rahimi aşırı uyarılması
-Rahimde yırtılma(rüptür)
***Oksitosin hormonu çoğu kez doğum sonrası verilir ve rahim kasılması sağlanır.Böylelikle doğum sonrası kanamalar daha az olur.Doğum ve düşük sonrası vazgeçilmez, hayati bir ilaçtır.Doğum öncesi yukarıda bahsettiğim durumlarda uygulanabilir.Asla korkunç değildir.Kafanızdaki soru işaretlerini doktorunuzla konuşmanız sizi rahatlatacaktır.Doğum eyleminde ilaç kullanımı gerekli olduğunda, sağlık personeli yada doktorunuz bu ilaçlar hakkında sizi bilgilendirecektir.
Sağlıklı doğumlar dileğiyle…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Suni Sancı Korkunç mu Gerçekten?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Güzin BAŞCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Güzin BAŞCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Güzin BAŞCI Fotoğraf
Op.Dr.Güzin BAŞCI
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Güzin BAŞCI'nın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Suni Sancı Korkunç mu Gerçekten?' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinusmus ve Gebelik Haziran 2016
► Kürtaj Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:57
Top