2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Zayıflık
MAKALE #16665 © Yazan Dyt.Zehra GÖKTAŞ | Yayın Mayıs 2016 | 2,737 Okuyucu
Çocuklarda Zayıflık

Zayıflık :Vücut ağırlığının boy uzunluğuna kıyasla düşük olması ve büyüme ve gelişme için gerekli olan besin ögelerinin beslenmeye bağlı olarak yetersiz alınması sonucu vücut dengesinin bozulmasıdır.Zayıflık durumunda yalnızca vücut kütlesinde azalma olmaz aynı zaman da vücut dokularının içerikleri bozulur.Yeterli ve dengeli ek besin alamamış anne sütünü az almış ,sık sık hastalanan,doğustan sindirim sistemi rahatsızlıkları olan ve yanlış beslenen çocuklarda sıkça görülür.
Batı ülkelerinde şişman çocukları görmeye çok alışık olsak bile, hastalık derecesine varacak ölçülerde aşırı zayıf çocukları da görmemiz mümkündür. Zayıflık bir hastalık sonucunda ortaya çıkabilir.

■ Hepimiz çocukların gelişimini gösteren “gelişim-kontrol-ölçüm cetvelini” biliriz. Çocuğunuz bu tabloda gösterilen ortalama gelişim ölçümünün altında ise, aşırı zayıflık sorunu yaşıyor olabilir. Bu durumda derhal doktorunuzu görmeniz ve tavsiyelerini dinlemeniz gerekmektedir.
■ Bazı çocuklar her ne kadar çok sağlıklı olsa da, doğuştan zayıftır. Eğer çocuğunuz dengeli bir beslenme düzenine sahipse, enerjik ise ve konsantrasyon düzeyi yüksek ise, endişelenmenize hiç gerek yok.
■ Ani kilo kaybı yaşayan çocukların hemen doktor kontrolünden geçmesi gerekmektedir. Kısa-dönemli bazı rahatsızlıklar ani kilo kaybına neden olabilir, ama çok ciddi bir hastalığın da kilo kaybına neden olabileceğini göz önünde bulundurursak, doktor muayenesinin şart olduğunu da düşünebiliriz.

■ Çok zayıf çocuklarda bile karın ya da kalça bölgesinde yağ oluşumu gözlenebilir. Çocuğunuzun vücudunun hiçbir bölgesinde yağ oluşumu yoksa beslenme tarzını gözden geçirmeniz gerekmektedir. Çok zayıf çocukların beslenme programlarında büyük dengesizlikler mevcuttur ve mönüleri sağlık için gerekli olan yağ asitlerinden yoksundur. Sağlığımız için gerekli olan yağ asitlerini çocuğunuza vereceğiniz ek gıdalarla ve dengeli bir beslenme planı ile telafi edebilirsiniz.
Yapmanız gerekenler
Kişiye özgü bir beslenme : Çocuğunuzun yemek konusunda en seçici olduğu bu dönemde kalıplaşmış bir yeme düzenindense onun seveceği besinleri içinde bulundurarak enerji, protein ve vitamin minerallerden zengin bir beslenme düzeni uygulanmalıdır. Bunun düzenlenmesi için mutlaka bir diyetisyene başvurun.
■ Çocuğunuzun beslenme planını dikkatle gözden geçirin. Bir çocuk çok fazla abur cubur yiyorsa, beslenme değeri yüksek olan yiyeceklerden mahrum kalıyor demektir. Abur cubur gıdalar çok fazla yağ içerdiğinden, çocuğunuzun metabolizmasını bozabilir ve yavaşlatabilir. Tüketilen gıdalardan elde edilen gerekli besin değerlerinin vücut tarafından emilimi gerçekleşmiyorsa, çocuklar kilo kaybına uğrayabilir.
■ Size önerebileceğimiz en güzel şey ideal beslenme piramidine bağlı kalmanızdır. Çocuğunuz piramitte yer alan tüm gıda maddelerini dengeli bir şekilde tüketiyorsa, kilosu da zamanla dengeye oturacak demektir.
■ Çocuğunuz zayıf olsa da, beslenme planına yağlı gıdalar eklemeyin. Tabii ki çocuğunuza yağlı yiyecekler yedirebilirsiniz ancak bu yiyecekleri dikkatle seçmeniz gerekmektedir. Doymamış yağlar her zaman en sağlıklı ve kaliteli yağlardır. Çocuğunuz zayıf ise, beslenmesinde yağ oranını artırmak yerine kalori oranını artırmaya çalışın. Çocuğunuzun metabolizması çok hızlı çalışıyorsa (ki bu da çocuğunuzun ne kadar şanslı olduğunu gösterir), yaşıtlarından fazla yemek yemesi durumunda bile kilo almaz. Ancak bu hem olumlu hem de olumsuz sonuçları beraberinde getirir. Örneğin, sağlıksız yağlar, metabolizması hızlı çalışan çocuklara bile zarar verir ve kalp hastalıklarına neden olabilir. “Çocuğum zayıf” düşüncesiyle beslenme programınızı yağlı yiyeceklerle doldurmanız hayatınızı olumsuz yönde etkileyecektir. Hızlı çalışan metabolizmalar bile zamanla (yaş arttıkça) yavaşlar. Çocuğunuz çok yağlı yiyecekler yeme alışkanlığını kazandıysa, ileriki yaşlarda metabolizması yavaşladığında bile bu alışkanlığını değiştirmekte güçlük çekecektir. Küçüklüğünde çok zayıf olan bazı çocuklar sırf bu nedenden dolayı yaşları ilerledikçe obez kategorisine girebilir.
■ Çocuklar bazen büyük porsiyonlardan oluşmuş ana yemekleri yemekte zorlanırlar. Bu gibi durumlarda çocuğunuza küçük ama sağlıklı porsiyonlar sunabilirsiniz. Az miktarda olsa bile sağlıklı olan yiyecekler çocuğunuza dengeli bir beslenme programı hazırlamanız için size yardımcı olacaktır.
■ Çocuğunuz çok zayıf olsa bile panik yapmayın. Çocuğunuz, kilo sorununun ebeveynlerinde endişe yarattığını fark ederse endişelenir ve çok korkar. Çocuğunuzu korkutmadan kilo sorunu ile yüzleşmesini sağlayın. Ona mümkün olduğu kadar sık ve sağlıklı yiyecekler ikram etmeye çalışın, beslenme sistemini güzel bir dengeye oturtmasına yardım edin. Çocuğunuz yemek yememekte ısrar ediyorsa, kendisini zorlamayın. Unutmayın, bir çocuk acıkınca mutlaka yemek yer. Çocuğunuz çok zayıfsa ve ağzına tek bir lokma bile koymuyorsa, derhal bir uzman hekimden yardım alın. Çocuğunuzun yemek yememesinin duygusal bir nedeni de olabilir. 9. Bölümde bu tür durumlarda alabileceğiniz önlemler anlatılmaktadır, 9. bölümü dikkatlice okuyunuz.
■ Çocuğunuz çok zayıfsa, her gün vitamin hapı verebilirsiniz. Birçok vitamin hapı mineral de içerdiğinden, vitamin takviyesi kullanmak işe yarayabilir. Çocuğunuzun zayıflığına sebep olan şey bazı vitamin ve minerallerin beslenme programınızda yer almayışı ise, vitamin hapları bu eksikliği giderecektir.
■ Yemek seçen çocuklar konusunda neler yapılabileceğini öğrenmek için ileriki bölümleri dikkatle okuyun. Çocuğunuz yemek yemeyi seviyor ancak yeterli miktarda gıda maddesi tüketmiyorsa, yemek sofranızda uyguladığınız stratejiyi değiştirmenizde yarar vardır. Çocuğunuza yalnız başına yemek yedirmek yerine, tüm ailenizin bir arada toplandığı güzel bir sofrada yemek yedirmek ya da arkadaşları ile bir arada yemek yemesini sağlamak “iştah açıcı” stratejilerdendir.
■ Çocuğunuzun sıvı tüketimini yakından takip edin. Çocuğunuz karnını fazla miktarda su, süt ve meyve suyu ile doyuruyorsa, yemek yemesi neredeyse imkansızlaşır. Çocuğunuzun içtiği sıvıların miktarına belirli bir sınırlama getirin ki midesinde yiyeceklere de yer kalsın. Çocuğunuza ancak çok susadığı zamanlarda su verebilirsiniz. Bu durumun aksini de yaşıyor olabilirsiniz. Yani çocuğunuz yeteri kadar sıvı tüketmiyor da olabilir. Bu durumda ise çocuğunuza ara öğünlerde atıştırması için verdiğiniz gıdaların yanında süt, yoğurt, milk-shake adı verilen meyve ile hazırlanmış süt çeşitleri ve meyve suyu ikram edebilirsiniz.
■ Çocuğunuzun vücuduna giren lif oranına dikkat edin. Çocuğunuzun beslenme planında yer alan lifli gıdaların miktarı çok fazla ise, vücudu beslenme değeri yüksek olan besinlerin emilimini gerçekleştiremez. Çocuğunuza çok küçük yaşlarda kepekli gıdalar yedirmeyiniz çünkü kepek küçük yaştaki bir çocuğun mide-bağırsak sistemini yorar. Çocuğunuz çok zayıfsa rafine olmayan karbonhidratlardan da uzak durmaya çalışın, belirli bir süre sonra bu önlemlerin etkisini eöreceksiniz.
■ Çocuğunuzun vücuduna yeteri kadar protein girdiğinden emin olmalısınız. Protein sağlıklı büyüme ve gelişim için hayati öneme sahiptir. Çocuğunuz vejetaryen ise ya da yemek seçiyorsa, yeteri kadar protein almıyor demektir. Bu nedenle çocuğunuzun beslenme çizelgesine fındık, keten tohumu gibi tohumlar, peynir, yumurta, yağsız et ve balık eti ilave edin. Bu şekilde günlük kalori ve protein oranını artırabilirsiniz.
m Gün içinde fiziksel olarak çok aktif yaşayan çocuklar da zayıflayabilir. Çocuğunuz çok hareketli ise, kalori alımını artırmanız gerekmektedir. Çocuğunuzun kalori ihtiyacını dikkatle hesaplayabilirsiniz. Çocuğunuzun hobi olarak yaptığı bazı aktif sporların süresini kısaltabilirsiniz. Egzersiz ve spor çocukların yaşamları için hayati önem taşır. Ancak her şey gibi spor da dengeli bir şekilde yapılmalıdır. Aşırı spor yapmak çocuğunuza zarar verebilir.
Sağlıklı Günler Dilerim
Diyetisyen Zehra GÖKTAŞ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Zayıflık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Zehra GÖKTAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Zehra GÖKTAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Zehra GÖKTAŞ'ın Makaleleri
► Zayıflık da Bir Hastalıktır Dyt.Yeşim İŞGÜZAR
► Zayıflık ve Beslenme Tedavisi Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
► Aşırı Zayıflık ve Diyet Tedavisi Dyt.Perran AYDEMİR
► Zayıflık: Ciddi Bir Sağlık Problemi Dyt.Refiye Yağmur ELMASTAŞ
► Kilo Alamamak (Zayıflık) : Nedenleri ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Dyt.Seçil KENAR
► Zayıflık (Kilo Alamamak) Sorunu, Beslenme Tedavisi ve Öneriler : ÇOK OKUNUYOR Dyt.Yüksel Turan TAŞDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Zayıflık' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kış Diyeti Kasım 2016
► Ek Besin Döneminde Beslenme Ağustos 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:28
Top