2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk Yetişkin
MAKALE #16671 © Yazan Psk.Zeynep BALKIZ | Yayın Mayıs 2016 | 3,093 Okuyucu
Her an korku dolu gözlerle dünyaya bakmak..
Kendini bir türlü güvende hissetmemek.. Büyüdüğünü görmek ama bunu hissedememek...

Çocukların henüz çocukken yaşaması gereken şeyler vardır.Tabi ki çocukken yaşanmaması gerekenler de..

Bir çocuk anne babasının tartıştığını yaşamamalı mesela bir de sonra okulda neden başarısız diye suçlanmamalı.Çünkü bu aslında anne babanın problemi bu sorunu önce yaratıp, sonra o çocuğun halletmesini bekleyemezsiniz.Her çocuk özeldir ve her çocuk başarılıdır.Sadece imkanların ve iletişimin farklı olduğu aile yapıları vardır.

Diğerleriyle kıyaslanmayı yaşamamalı bir çocuk.Özgüveni kırıldığı gibi, sizinle iletişimini keser ve kendine ait özel başarıları tecrübeleri varsa da anlatmak içinden gelmez.Oysa ki anne babanın görevi; çocuğu desteklemek, ne anlatırsa anlatsın cesaretlendirmek, ne başaramazsa da bir dahaki sefer denemesi için çocuğa şans vermektir.Cesareti kırılan çocuk çabalamaz önüne ne sunulsa itiraz etmez yada fazlasını talep edemez.

Yaşanmaması gereken bir başka durum da; çocuğun fanus içinde yetiştirilmesi.Aman bir şey olmasın aman dikkatli olalım her an tetikte olmalıyız!! Çocuk nasıl güven duyabilir böyle bir ortamda.Korku aşılanıyor güven değil.Ayrıca böyle davrandığınız zaman çocuk neden hakkını aramıyor diye sitem etmek çok anlamsız değil mi?Unutmayın ki yaşananların çeşitliliği ve tekrarı deneyimi doğurur.Deneyim çocuğu desteklemekle olur; içinde yaradılışı sebebiyle keşfetme arzusu olur çocukların.Bunu engellemek bireyselleşmesine engel olduğu gibi beraberinde birçok sorun doğuruyor.

Aslında engeller engelleri doğuruyor; bir şey isteyemeyen ve talep etmekte de zorlanan, arzuladığı şeye ulaşmak için çabalamayan ve bunu istese de yapamayıp nedenini de çözemeyen yetişkinler ortaya çıkıyor.Çocuğu dış dünyadan korumak ilerde onun da dış dünyadan korkmasına ve uzaklaşmasına sebep olacaktır.

Yaşanmaması gereken bir başka durum; aşırı disiplin.Aşırı kuralcı yetişmesi ilerde takıntıya ve mükemmeliyetçi yapıya sebebiyet verebiliyor.Her şey her zaman mükemmel olmayabilir.Hata yapabileceğinizi kabullenin ki çocuğunuz da hata yapabilme özgürlüğüne erişebilsin.

Aile içi tutarsızlık da sık rastlanan bir durum.Evin içindeki kurallarda tutarsızlık örneğine şunu verebiliriz ki; bir gün çocuğa herhangi bir konuda müsaade etmeyip başka bir zaman da müsaade etmek veya, anne kuralcıdır baba serbest.Çocuğun önünde, çocuk hakkında tartışmak en büyük yanlışlardan biridir.Biri çocuğu savunurken öteki suçlayıcıdır mesela ve bunlar çok yanlış.Anne baba görüş ayrılıklarını baş başayken tartışmalı.Aksi halde çocuk kararsız,çekingen veya asi,başkaldıran davranışları sergileyebilir.

Yaşanmaması gerekenler zaman zaman yaşanıyor zaten ''Ama canım hep öyle olmuyor arada bir oluyor bu sıkıntılar.'' diye düşünmek de ebeveynlerin kendilerini rahatlatmak için söylemiş olduğu savunmalardır.Çünkü bir kez dahi yaşansa izleri kalıcı olacaktır.

Gelişim tek yönlü değildir; sadece beslenme, sadece zeka sadece, okul başarısı değildir.Eğer boyu uzuyorsa sorun değil ya da okulda başarılıysa sorun değil diyemeyiz çünkü hepsi ilişkilidir ve hepsi bir bütündür.Çocuğun boyunun uzamadığını, hep aynı kiloda kaldığını düşünün ne kadar korkunç geliyor kulağa değil mi.Çocuk için de duygusal açlık,engellenme,tartışmalar ve beraberindeki her şey bu denli korkunç geliyor.Belki öfkeyle ifade ediyor belki akranlarıyla ilişkisinde belki yemek problemiyle belki de suskunlukla...Ama bir ifadesi muhakkak oluyor.

Belki de çocuğun o anki gerçek ihtiyacını anlayıp ona göre davransak durum daha kolay bir hal alabilir.

Çocuklar anlık yaşar ve biz yetişkinler bunu hep unuturuz..
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk Yetişkin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Zeynep BALKIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Zeynep BALKIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zeynep BALKIZ Fotoğraf
Psk.Zeynep BALKIZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Zeynep BALKIZ'ın Yazıları
► Yetişkin Çocuklar Psk.Dnş.Fatih FİDAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuk Yetişkin' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sınırlar Nisan 2018
◊ Matruşka Kadınlar Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:55
Top