2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sosyal Fobi ' Yi Anlamak!
MAKALE #16682 © Yazan Psk.Ümit KARABULUT | Yayın Mayıs 2016 | 3,755 Okuyucu
Sosyal Bunaltı Bozukkuğu (Sosyal Fobi)

Toplum içerisinde konuşurken ya da herhangi bir davranış sergilerken kızarma , terleme, ellerin titremesi, kendini küçük düşürecek yanlış bir şey yapmaktan yoğun endişelenme hali olarak tanımlanır.
Yoğun Sosyal Bunaltı yaşayan birisi, bu yoğun endişesi ve bunaltı sonucu ortaya çıkan fiziksel belirtilerin toplum içinde bulunan herkes tarafından fark edileceğini düşünerek o topluluğa girmekten çeşitli bahaneler bularak kaçınır. Bireyin kaçınmadığıdurumlarda ise ,örneğin bir topluluğa konuşma yapacaksa günler hatta bazen haftalar öncesinden kaygilanmaya başlar. Buna beklenti kaygısı denilmektedir.
Şık görülen Sosyal Bunalti ( Fobi) belirtileri arasinda; topluluk önünde önceden hazirlanmaksizin kalkıp konuşma yapmak, yabancı birisiyle konuşmak, dikkatleri üzerine toplamak, kendisinden yetkili birisiyle konuşmak, başkaları icerideyken bir odaya girmek, bir gruba önceden hazırlanmış sözlü bilgi sunmak,cok iyi tanımadığı birisinin gözlerine doğrudan bakmak,romantik bir ilişki kurmak için birisiyle tanışmaya çalışmak şeklinde sıralanabilir.
Sosyal Bunalti ( Fobi) Bozukluğu’ nda en önemli özellik; başkalarının, genel olarak ortaya koyduğu eylemleri hakkında ne düşünecekleri üzerinde fazlaca durmasıdır. Sosyal Bunaltı ( Fobi) yaşayan bireylerin önemli endişesi ; başkalarının karşısında küçük dusecekleri yaşantısı dir.
Ülkemizde tipik olarak Sosyal Bunalti (Fobi) türünde olmasa bile topluluğa girme,toplulukta konuşma, toplulukta içinden geldiğince davranabilme konularında değişik derecelerde çekingenlik oldukça sık görülen bir durumdur.

Bunların büyük bir bölümü klinik anlamda bir bozukluk olarak ele alinmayabilir. Fakat gerçekten yüzü kızaracak, , elleri titreyecek ya da toplum içinde yanlış bir şey yapacak diye ileri derecede endişeye kapılan , böyle durumlardan kaçınan kişilerin medikal tedavi ve psikoterapi almaları da oldukça sık görülmektedir.

Sosyal Bunalti Bozukluğu ’ nun terapisinde daha yoğun bir şekilde Bilişsel Davranışçı Terapi kullanılmaktadır. Bilişsel Davranisci yaklaşımının Sosyal Bunalti Bozukluğu ile ilgili tedavi protokolleri mevcuttur. Terapistler tarafından uygulanır. Ayrıca Sosyal Bunaltı Bozukluğunda Hipnoterapi de kullanılmaktadır. Özellikle zihnin hayal etme gücünden faydalanilmaktadir. Kişinin kaçındığı durumlar hipnoz esnasında ,zihinde oluşturulur ve kişinin kaygı ve kacinmasina müdahale edilebilir. Hipnoz kişinin maruz kalmaktan kaçındığı ,uzak durduğu kaygı oluşturan durumlara , hipnoz yoluyla maruz bırakılabilir. Kişi maruz kalarak ,daha önce kaygı duyduğu olaya ,maruz kalma sayısı bağlamında ,eski durumuna göre daha az kaygı duymaya başlar. Aslında kaçındığı durumun, beklediği endişeyi olusturmadiğını fark ederek, gerçek yaşamda kaçındığı olaylara daha huzurlu bir şekilde maruz kalabilir. Diğer taraftan hipnoz da maruz bırakmanın dışında, kişiye oto-hipnoz öğretilir. Oto-hipnoz ,kişinin kendi zihnini kontrol etme yeteneğini bilinçaltında yürütmesi ve kendi kendinı hipnoz ederek belli konularda kendisini daha fazla odaklayabilmesidir. Hipnoz esnasında oluşturulan oto-hipnoz ile kişi kaçındığı, maruz kalmaktan uzak durduğu sosyal kaygı oluşturabilecek durumlara girmeden önce ya da bu kaçındığı durum esnasında kaygısını kontrol edebilir hale geçebilmektedir. Ayrıca hipnoz esnasında kişinin aklına gelen olumsuz otomatik düşüncelerin yerine ,olumlu-gerçekçi düşünceler telkin yoluyla yerleştirilebilir. Bu sayede kişi gerçek yaşamda kaygı yaşayacağı durumlara girdiğinde aklına gelen olumsuz düşünceleri , oto-hipnoz uygulayarak , olumlu-gerçekçi düşüncelerle değiştirebilir. Bu sayede kişi maruz kalmaktan çekinmesine sebep olan kaygısını azaltabidir ve olumsuz otomatik düşüncelerin yerine olumlu-gerçekçi düşünceler yerleştirerek , kaçındığı durumla daha rahat baş edebilir.
Saygı ve sevgiyle kalın.

Kaynakça;
1. Ruh Sağlığı ve Bozuklukları Kitabı, Öztürk, 2011
2. Psikiyatri Kliniğinde Kullanılan Klinik Ölçekler, Türkçapar, H, 2009
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sosyal Fobi ' Yi Anlamak!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ümit KARABULUT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ümit KARABULUT'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ümit KARABULUT'un Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Sosyal Fobi ' Yi Anlamak!' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aile Terapisi Mart 2017
► Tik Bozuklukları Mart 2017
► Tükenmişlik Sendromu Mart 2017
► Sabun Köpüğü İnsanlar! Haziran 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:13
Top