2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazan Ayında Beslenmenin İncelikleri
MAKALE #16740 © Yazan Dyt.Yusuf ÖZTÜRK | Yayın Haziran 2016 | 2,505 Okuyucu
Ramazan ayı ile birlikte beslenme düzeni de değişiyor. Bu yıl sahur ve iftar arasında yaklaşık 17 saatlik zaman var. Oruç tutan insanların bu zamanda sağlıklarını koruyabilmesi, açlık ve susuzluğu minimum seviyede hissetmesi için doğru beslenmesi gerekmektedir. Sahurda, iftarda, iftar ile sahur arasındaki vakitte yeterli ve dengeli beslenirseniz daha rahat oruç tutabilirsiniz.

Sahur neden önemlidir? Sahurda ne tür besinler tüketilmelidir?

Sahur öğünü, orucun en önemli öğünüdür. Çünkü iftar vaktine kadar vücudunuzun enerji ihtiyacının büyük çoğunluğunu sahurda tüketilen besinler karşılar. Bu yüzden “Sahura mutlaka kalkılmalıdır.”

Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Sahurda çok az yemek de tıka basa yemek de doğru değildir. Çok az yerseniz vücudunuzun ihtiyacı olan besin öğelerini almamış olursunuz, gün içinde halsiz düşer, baş ağrısı çekebilirsiniz. Tıka basa ve ağır yemek de sindirim problemleri oluşturabilir. Ayrıca sahurdan sonra uyuyacağınız için gece metabolizmanın yavaş çalışması nedeniyle enerji fazlası besinler yağ olarak depolanır ve kilo artışına neden olur.

Sahurda tercih edilen besinler yüksek enerji içeren ve kolay hazmedilebilir besinler olmalıdır. Sahurda sizi tok tutacak: az yağlı peynirler, süt, yoğurt, yumurta; çorba, kurubaklagil ve sebze yemekleri tüketilebilir. Bu öğünde aşırı yağlı yemeklerden, kızartmalardan, baharatlı, tuzlu besinlerden uzak durulmalıdır.

2.5-3 litre su tüketin

Oruç tutan kişiler en çok sıvı ve elektrolit dengesi konusunda sıkıntı çekmektedir. Ramazan ayının yaz günlerine denk gelmesi ile sıvı gereksinmesi daha da yükselmiştir. Vücudun ihtiyacı kadar su tüketilmezse bu durum ciddi sorunlar oluşturabilir. Vücudun susuz kalmaması için iftar ile sahur arasında her saat başı 1-2 bardak su tüketilmelidir. Sıvı ihtiyacı için şekersiz kompostolar, çorbalar, doğal maden suları, meyve suları da tüketilebilir.

İftarda sağlıklı beslenmek zor değil

Uzun süren açlık ve susuzluk, oruç tutanları aşırı yemek yemeğe davet ediyor. Bu davete karşılık veren kişiler zararlı çıkar. Çünkü uzun süre gıdasız kalan vücut aşırı miktarda yemek ile sindirim ve dolaşım problemleri yaşayabilir. İftar öğününde de dengeli ve yeterli beslenme ile sağlıklı beslenmek sizin elinizde.

Orucunuzu açarken 1-2 adet hurma, 1 bardak su, 1 zeytin ile açabilirsiniz. Ardından bir kâse çorba ile 1 dilim ekmek, peynir, domates, salatalık ve küçük bir parça pide ile karın az miktarda doyurulabilir. Bunları tükettikten sonra durun. Mola verin. Ana yemeğe hemen geçmeyin. Namaz kılanlar bu molayı namaz ile geçirebilirler. Daha sonra bol su içmek şartı ile ana öğün olarak et, sebze, salata, komposto ile iftar tamamlanabilir.


İftardan sonra sahura kadar neler tüketilebilir?

İftar ve sonrasında sıvı tüketimi ihmal edilmemelidir. Özellikle su, susama hissi gelmesi beklenmeden içilmelidir. Bu miktar 8-10 su bardağının altında olmamalıdır.

Yine iftardan 2-3 saat sonraki zaman diliminde meyve, yoğurt, sütlü tatlı veya az kuru meyve, kuruyemiş veya çay keyfinde kepekli bisküvi veya bir dilim sebzeli börek alternatifleri ara öğün gibi yenilerek sağlıklı bir beslenme düzeni sağlanabilir.

Oruç tutması sakıncalı olan hastalar

Oruç tutmasının kişiye zarar vereceği biliyorsa bu kişilerin oruç tutmaması daha doğru olacaktır. Böyle bir durumu olan kişiler, hastalıkları nedeniyle mutlaka doktorları ile görüşüp oruç tutmak için izin almalıdırlar. Örneğin; Diyabet hastalarının 2,5-3 saat ara ile beslenmeleri gerekmektedir. Ara öğün atlandığında insülin salınımındaki bozukluk kan şekeri seviyesini olumsuz etkiler. Bu durum hasta için tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Ayrıca ilaç saatleri belli olan şeker, kalp, hipertansiyon ve mide hastaları uzun süre aç kaldıklarında ilaç tedavilerini de bozmuş olurlar. Özellikle reflüsü olan veya ülser hastalarında uzun açlıklar aşırı asit salgısına neden olduğu gibi az ve sık beslenmeleri, bol sıvı almaları gerekirken bir ya da iki öğünü muhtemelen aşırı ve hızlı yiyebileceklerinden sindirim sistemleri bozulur. Mide ağrı ve krampları artar. Bu kişiler riskli gruplardır.

Ramazanda Beslenme Önerilerim

• Yeterli miktarda sıvı tüketin.
• Sahuru ihmal etmeyin.
• Sahurda ve iftarda aşırı besin tüketiminden kaçının.
• Yağlı besinlerden kaçının.
• Aşırı tatlı ve işlenmiş ürünlerden uzak durun.
• İhtiyacınız kadar ve dengeli beslenin.
• Sindirim problemleri yaşamamak için posalı ürünler(meyve, sebze, kurubaklagiller vb) tüketin.
• Asitli, şekerli ürünlerden uzak durun.
• Kafeinli besinleri kısıtlayın.

Hayırlı Ramazanlar, sağlıklı günler dilerim.

Diyetisyen Yusuf Öztürk
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ramazan Ayında Beslenmenin İncelikleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Yusuf ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Yusuf ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yusuf ÖZTÜRK Fotoğraf
Dyt.Yusuf ÖZTÜRK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yusuf ÖZTÜRK'ün Makaleleri
► YENİRamazan Ayında Beslenme Dyt.Melike ÖZDEN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Görkem MERCAN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Dilan DALGIÇ
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Erinç KUTLU
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.Esra TÜFEKÇİ
► Ramazan Ayında Kilo Vermek Dyt.Yeşim İŞGÜZAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Ramazan Ayında Beslenmenin İncelikleri' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yüzücülerde Beslenme Eylül 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:42
Top