2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bana Öyle Bakma, Anlayacaklar…
MAKALE #16756 © Yazan Uzm.Psk.İpek ERDEM | Yayın Haziran 2016 | 9,196 Okuyucu
Beden dilinin insan davranışıyla ilişkisi tarih boyunca psikoloji biliminin önemli bir araştırma konusu olmuştur. Bilimsel araştırmalar, bireyler arası iletişimde iletmek istediğimiz mesajın sadece %7’sini kelimelerle iletmeyi başardığımızı, geri kalanın beden dili, cümle ve kelime vurgularıyla iletildiğini söylüyor. Bu da demek oluyor ki ne dediğimizden daha çok, nasıl söylediğimiz önem taşıyor…

Yüzümüz, jest ve mimiklerimiz, oturuşumuz, bacaklarımız, ellerimiz hatta ayaklarımız bile aslında bilinçaltı dilimizi ele veriyor. Bilinçli bir şekilde kontrol edilmek istense bile yüzümüz, bilinçaltıyla ilgili mutlaka bizi ele veriyor çünkü yüzümüzdeki kasların yoğunluğundan hepsini kontrol edebilmemiz mümkün değil. Yüzümüzde beden dilinde en büyük rolü oynayan bölüm ise şüphesiz gözlerimiz. Hepimizin gayet iyi bildiği gibi “gözler yalan söylemez”!

Göz bebeklerimiz, bireyin ruh hali olumludan olumsuza veya olumsuzdan olumluya geçerken küçülür veya büyür yani göz bebeklerimiz bağımsız hareket ettiğinden göz bebeklerimizin hareketini kontrol edemeyiz ve bu aslında gözbebeklerimizin verdiği bilgilerin doğruluğunun bir göstergesidir. Bakışların dilini çözmenin önemi ve bakışlarımızın verdiği mesajlar psikologlar ve insan davranışıyla ilgili çalışan diğer meslek grupları için çok önem taşımaktadır. Yapılan araştırmalara göre, bir insan size karşı dürüst değilse, bunu bakışlarını sizden kaçırmasından, sizin bakışlarınızın üçte biri kadar daha az size bakmasından anlayabilirsiniz. Yani yalan söyleyen insanlar, bakışlarını kaçırmaktadırlar. Eğer bakışlarını kaçırmadan size sürekli olarak bakıyor ve göz kontağı kurarak anlatıyorsa bu da yalanının anlaşılmasını istemediği ve bunu gizlemeye çalıştığı anlamına geliyor olabilir. Bu kişiler, yalan söyleyen ve uzun uzun anlatırken “bana güven” bakışını abartan kişilerdir. Kısacası göz kontağının ne çok sabit olması ne de çok sabit olmaması gerkiyor, doğal olması en dürüstü…

Göz bebeğimiz heyecanlandığımız, korktuğumuz ,uyarıcı durumlar yaşadığımız zamanlarda büyür. Araştırmalar büyümüş göz bebeklerinin, karşı cinse daha çekici geldiğini ortaya koymaktadır. Kadınların makyaj yaparken gözlerini ön plana çıkarmak istemesi, gözlere dikkat çekmek içindir. Duygusal yoğunluk yaşayan kişilerin göz bebekleri büyür ve kaşları kısa süreli olarak kalkar. Aşık bir kişinin kirpikleri normalden daha fazla titremeye başlar. Bu yüzden kadın erkek ilişkilerinde bakışlar çok önem taşımaktadır. Aşıkların saatlerce birbirlerinin gözlerinin içine bakması, bakışması yaşadıkları duygunun beden diline yansımasındandır. Bir erkeğin kadına olan ilgisini, onun bakışlarını yakalamaya çalışmasıyla, kadınınsa utangaç ve çekingen bakışlarıyla rahatça anlayabiliriz. Yana doğru sağa veya sola kayan bakışlar ise çoğu zaman flörtöz, kendine ilgiyi çekmek, karşı tarafı etkilemek istemek anlamı taşımaktadır.

Sadece kadın erkek ilişkilerinde değil, bütün ilişkilerimizde bakışlar önem taşımaktadır. Örneğin birinin sizi iyi dinleyip dinlemediğini bilmek istiyorsanız, gözlerini kısıp kısmamasından, göz kontağı kurup kurmamasından, bakışlarının yönünden çözebilirsiniz. İyi bir dinleyicinin başını hafif sağa veya sola yatırma hareketi yaparak göz kontağı içerisinde olması beklenir. Gözlerinin açık bir şekilde sizi dinliyor olması ilgilendiği anlamına gelir. Eğer gözlerini kısarak dinliyorsa bu karşınızdakinin sizi açık bir şekilde anlayamadığı anlamına gelebilir. Gözlerin aniden açılması, hayret etmek manasına gelir. Gözlerin fal taşı gibi açılması deyimi şaşırdığımız zaman gözlerimizin büyümesinden gelmektedir. Gözlerin birini kapatmak ise tam olarak anlaşılmadığınızın göstergesi olabilir. Siz konuşurken karşınızdaki tek gözünü kapatıyorsa bu anlattıklarınızı eksik bulduğu anlamına gelebilir.

Kişiler arası iletişimde sözel olmayan ipuçları da en az sarfedilen kelimeler kadar etkilidir. Bazen hiç konuşmadan sadece bakışla anlatmak istediğimizi karşı tarafa anlatırız. Örneğin birine sabit bir şekilde kaşlarınızı çatarak dik dik bakmamız, o kişiye öfkeli olduğunuzu belirtebilir, karşı tarafın da bunu anlamasını bekleriz. Ya da flörtöz bakışlarla birine ondan hoşlandığımızı belli eder,ondan bir karşılık bekleriz.

Sonuç olarak, kişisel gelişimimiz boyunca insanları gözlemleriz ve onlarında bizi gözlemlediğini düşünerek hareket ederiz. Yani bu jest ve mimikler, bakışlar, öğrenme sürecimizin bir parçasıdır. Her zaman her bakışın kesin ve net bir duyguyu ifade ettiğini söyleyemeyiz çünkü bu karşı tarafın algısıyla da ilgilidir. Yani örneğin, kişinin bir şey söylerken gözlerini kaçırması , yalan söylediğinin değil çekingenliğinin de belirtisi olabilir. Kişilerin yaşamları boyunca deneyimlediği farklı deneyimleri tek bir davranışla açıklamak psikoloji bilimi bakımından mümkün değildir çünkü her zaman durumsal olarak değişiklik gösterebilir. Yani sadece bakışlar her zaman her şeyi anlatmaya yetmez ama beden dilinin de en az sözcükler kadar çok şey anlattığı bir gerçek!

Uzm.Psikolog İpek Bertan
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bana Öyle Bakma, Anlayacaklar…" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.İpek ERDEM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.İpek ERDEM'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İpek ERDEM Fotoğraf
Uzm.Psk.İpek ERDEM
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İpek ERDEM'in Makaleleri
► Nasıl Düşünürsen, Öyle Hissedersin…. Psk.Mehmet Enver BAYATLI
► Bana Hasta Olduğumu İspat Et Psk.İzzet GÜLLÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Bana Öyle Bakma, Anlayacaklar…' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okula Adaptasyon Süreci Eylül 2016
► İletişimin Sihirli Gücü Haziran 2016
► Otizm Haziran 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:59
Top