2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bu Gün Bende Bir Gerginlik Var - Gülümsemenin Bulaşıcı Etkileri - Sağlıklı Ruh Sağlıklı Bedende Bulunur
MAKALE #16759 © Yazan Uzm.Psk.Sümeyye ARSLAN | Yayın Haziran 2016 | 3,835 Okuyucu
Bu Gün Bende Bir Gerginlik Var!


Her gün güne başlamak için yumuşak ve sıcak yataklarımızdan kalkıp, işe gitmek, çocuklarımızı okula götürmek, okula gitmek veya nereye olursa olsun bir yere ulaşmak için yollara koyuluyoruz. Bu yolculuklarda bize eşlik eden kendi aracımız, ya da toplu taşıma araçları oluyor.


Güne toplu taşıma ile başlayacaksak, antilobu yakalamak için pusuya yatmış timsahlar gibi aracın gelmesini bekliyoruz duraklarda. Ne zaman ki o araç durağa yanaşıyor ve kapılarını açıyor, içinizdeki ilkel benlik ve yer kapma dürtüsü içinde oluşmuş savaş veya kaç tepkisi ortaya çıkıyor. Bir anda ortam Çanakkale muharebesi oluyor. Çocuklar, yaşlılar ve kadınlar eziliyor. Kimileri hoş olmayan sözcükleri çevresini savuşturarak öfkesini yansıtıyor, kimisi ise sessiz öfke yaşayıp kinleniyor.


Bir toplu taşıma aracına ulaştıktan sonraki bekleme süreci ne kadar uzarsa problem yaşama ihtimali de bu ölçüde artıyor.


Peki biz sadece bir metrobüs, otobüs ve benzeri bir toplu taşıma aracını durakta beklerken vücudumuzda neler oluyor? Demin söz ettiğimiz savaş veya kaç tepkisi ilkel dönemler için bireyin yaşamasını sağlayan önemli bir dürtüydü. Ancak günümüzde itibariyle bu dürtüyü kullanabileceğimiz bir çevre bulunmamaktadır. Bu dürtü oluşumu esnasında vücudumuzdaki stres hormonları tepkimeye girmekte ve kişinin bir kısır döngüye başlamasına sebebiyet vermektedir.


Peki bu kısır döngü nasıl bir şey? Öncelikle stres ile bağlantılı olan hormonumuz kortizolda bir artış meydana gelir. Stres sebebiyle kortizol artar, kortizol arttığı için beynin stresli olduğunuz sinyalleri gider. Strese giriş artar ve bu şekilde devam eder.


Kortizol vücut için çok değerli bir hormondur. Otoimmün sisteminin doğru işlemesinde önemli bir paya sahip olan kortizol hormonu, artış sağladığında vücudun içerisinde herhangi bir zararlı maddenin olmadığına dair beyne iletimde bulunur.


Yani vücudumuza zararlı bir mikrop ve benzeri bir şey girdiğinde bunu fark edemez ve yanlış sinyal verdiği için vücut mikrop için direnç göstermez. Mikroplar ile savaşmamızın gerektiğini düşünmeyen yapımız, bağışıklığın düşmesiyle tüm zararlara açık hale gelir.


Bu durum şu şekilde örneklendirebiliriz kortizol hormonu gereğinden fazla artmadığı evrede vücudumuzun savunma sistemi tıpkı havalimanı güvenlik girişleri gibi olur. Ancak kortizolun artışı ile vücudumuzun savunma mekanizması şaşırır ve tıpkı alışveriş merkezlerinin güvenlik kapısı gibi işlemeye başlar. Bu da içeriye birçok zararlı etkinin girmesi için zemin oluşturur.


Bunun dışında vücudumuz bu 10-15 dakikalık evre içerisinde yaşadığı olumsuzluğa karşı farklı bir savunma daha gerçekleştirir. 16 kas grubundan 4-5 adetini aynı anda fark etmeden kasar. Bilinçaltının verdiği bu tepkiden kaynaklı vücudun glikozu gereksiz yere kullanılır.


Kişi bitkin ve halsiz hisseder, düşünme yetenekleri yavaşlar, uykusu gelir, moral bozukluğu artar. Eskiden A plus çamaşır makinaları gibi çalışan beden bir anda müsrifleşmeye başlar. Vücut ve ruh tükenişe doğru ilerler. Vücudun kasılmasında da bir kısır döngü oluşur . Vücut stres sebebiyle kasılırken kasılmanın beyne ilettiği mesaj “şu an çok kötü bir durumdasın” olur. Kişinin kötü şeyler hatırlamasını, kötü şeyler düşünmesini sağlar. Bu da bedenin gerginliğini daha da arttırır.


Biz 10-15 dakikalık metrobüs biniş aşaması yaşasak da, tüm gün, hatta gece uyurken o durumun gerginliğini üzerimizde yaşarız.


İşe sinirli gideriz. İşte konsantrasyonumuz azalır. Eve gergin döneriz. Sebepsiz bir mutsuzluk ve tatminsizlik olur üzerimizde.


Kısaca öncelikle hayatımızın önemli bir parçası olan toplu taşımalardan ve topluluklardan arınamayacağımıza göre çatışmalarla baş etmeyi, stres anında doğru tepki vermeyi öğrenmeli ve problem çözme yeteneklerimizi geliştirmeliyiz. Bu durumu düzeltmek için kendimize yapacağımız yolculuğunuzu ne kadar ertelersek o kadar tükenme ve olumsuzluklarda kemikleşme olacaktır.


Ayrıca bu durum bireyi parça parça yok edecektir. Tıpkı bir binanın yanması ve her defasında yanların söndürülmesi gibi… Binada yangın çıkartan sebep bulunup düzeltmedikçe acil ve önemli görülen yangın söndürme davranışı ile uğraşır dururuz. Bina parça parça yanar, biz ise bu durumu elimizde binadan artan küller kalınca fark edebiliriz.


Çok geç olmadan kendimizle ilgili farkındalığımızı arttırmalı, gelişimimizi tamamlamalı ve gerekirse de yardım almalıyız.


Acil olmayan ancak önemli işiniz yangının çıkma sebebini bulmanız ve düzeltmeniz dileğiyle…


Uzman Psikolog Sümeyye Arslan

Gülümsemenin Bulaşıcı Etkileri


İnsanoğlunun yapısı fizyolojik ve psikolojik olarak gelişir ve değişir. Bedenimizde olan bir değişim psikolojimizi etkilerken psikolojimizde olan bir değişim de fizyolojik yapımızı etkiler.


Bununla birlikte düşüncelerimiz ve duygularımız çevreye sergileyeceğimiz davranışlarımızı şekillendirirken, davranışlarımız ve beden dilimiz de duygu ve düşüncelerimizi şekillendirir.


Yapılan araştırmalara göre esneme davranışı en hızlı bulaşan davranıştır. Tıpkı bu durum gibi gülümsemek de esneme kadar hızlı bulaşan bir davranıştır.


Çevrenizde sürekli somurtan, yakınan ve mutsuz tipler varsa bir süre sonra siz de onlar gibi karamsar bir yapıya bürünebilirsiniz. Kişinin sabah aynada kendine gülümsemesi anında bile beyin karşıdan aldığı gülümseme sinyalini yakalar. Ayrıca gülümsemek için kullanılan kasların sinyalleri de beyne gider. Bu davranışları yorumlayan beyin yapımız mutlu olduğumuz kararına vararak mutluluk hormonlarının üretimini arttırır.


Peki nedir bu hormonlarımız? Zevk almamızı, mutlu olmamızı sağlayan pek çok hormon vardır. Seretonin hormonu ile kişi mutlu olurken, dopamin hormonu ile zevk alır ve odaklanır, oksitosin ile sevgi ihtiyacını karşılar. Bu hormonları aktif hale getiren bir gülümsemenizdir. Bu yüzden gerek çevrenize, gerek aynada kendinize gülümsemeniz günü mutlu geçirmeniz noktasında bir destek olacaktır.


Gülümsemek o kadar etkilidir ki yapılan araştırmalara göre karşı tarafa mesaj ile gönderdiğiniz gülümseme işareti kişide mutluluk hormonlarının artışını sağlıyor. Ayrıca komedi filmleri izleyen kişilerin film anında ve film sonrasında mutluluk hormonlarını daha fazla salgıladıkları görülmüştür.


Gülümsemek ruh ve beden sağlığınız açısından çok faydalıdır. Ruhun olumlu duygularla dolmasını sağladığı gibi vücudun bağışıklığını da güçlendirir. Bu yüzden hem kendinize, hem sevdiklerinize ve sevenlerinize değer verin; gülümseyin.



Uzm. Psikolog Sümeyye Arslan



Sağlıklı Ruh Sağlıklı Bedende Bulunur



Ruh ve beden bir bütündür. Ruh sağlığınız beden sağlığınızı etkilerken beden sağlığınız da ruh sağlığınızı etkiler. Vücudumuza giren ve çıkan tüm maddeler hem bedenimizi hem ruhumuzu değiştirir.
Kişilerin düzenli beslenmeleri ile vücut daha sağlıklı olurken bilinçaltı da kişinin kendisine değer verdiğini hisseder. Bu da özgüven de bir artış sağlar.
Aynı zamanda vücudumuza giren her besin ruh sağlığımızı etkileyen hormonlarla direkt olarak bağlantıdadır. Örneğin fındık, badem ve ceviz vücutta dopamin adlı bir hormonun artışını sağlar. Dopamin kişinin odaklanmasında ve haz duymasında etkili olan bir hormondur.
Ayrıca spor da dopamin hormonunun artmasını sağlar. Bununla birlikte heyecan hormonumuz olan adrenalin hormonunun ve mutluluk hormonu olan seretonin hormonunun artmasında da etkin rol oynar.
Bununla birlikte yapılan araştırmalara göre bitter çikolatanın seretonin salgılanmasında ve kalp sağlığının korunmasında etkili olduğu görülmüştür. Seretonin mutluluk hormonumuzdur. Yetersiz seretonin salgılanması durumunda kişi depresyona girebilmektedir. Ayrıca seretonin hormonunun yeterli derecede salgılanması kişinin olumsuz olaylarla baş etme mekanizmalarını da daha güçlü kılar.
İyi bir sabah kahvaltısı vücuda enerji verdiği gibi ruha da canlılık verir. Kahvaltı hem bedenin hem ruhun güne iyi başlama ilacıdır. Kahvaltı sonrası içeceğiniz bir Türk kahvesi de sizi depresyon gibi bir çok psikolojik rahatsızlıklardan korunmanız adına yardımcı olacaktır.
Yapılan araştırmalara göre diyet yapan kişilerde stres hormonu olarak bilinen kortizon hormonu artış göstermektedir. Bu sebeple hayatınız içinde diyet değil sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmeniz gerekir. Bu sayede her gün düzenli bir küçük parça (20 gr kadar) yüzde 70-80 oranlarında kakao içeren bitter çikolata yiyerek sağlıklı beslenmenize katkıda bulunabilirsiniz. Diyetlerinizde kaçamak yapma isteğinizde yardımcı olacağı gibi kalp sağlınıza da yardımcı olacak olan bitter çikolata kortizon hormonunun salınmasını engelleyecektir. Bu sayede kortizon hormonunun metabolizma ve bağışıklık düşürme etkilerinden de arınmış olacaksınız.

Vücut çok yönlü bir mekanizmaya sahip olduğu için olabilecek tüm değişiklikler bedenin tümünü etkiler. Bu etkileri olumlu yönde ilerletmek için güne sağlam bir kahvaltı ile başlayın, kahvenizin yanına bir bitter çikolata alın ve ara öğünlerinizde bademe yer açın. Ayrıca düzenli yürüyüşlere çıkın. Bu sayede hem ruhunuza hem bedeninize destek olmuş olacaksınız. Sağlıklı ve mutlu bir yaşam geçirmeniz dileğiyle…

Uzm. Psikolog Sümeyye ARSLAN



Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bu Gün Bende Bir Gerginlik Var - Gülümsemenin Bulaşıcı Etkileri - Sağlıklı Ruh Sağlıklı Bedende Bulunur" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Sümeyye ARSLAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Sümeyye ARSLAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sümeyye ARSLAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Sümeyye ARSLAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi57 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Sümeyye ARSLAN'ın Yazıları
► Depresyon Bulaşıcı Mıdır? Psk.Burçin KOYUNCU
► Sağlıklı Evlilik Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
► Sağlıklı Evlilik Psk.Dnş.Esin YILMAZ
► Sağlıklı Boşanma Psk.Cengiz TÜRKMEN
► Sağlıklı İletişim Psk.Çisem UZUN
► Kaygıyı Sağlıklı Yaşamak Psk.Emine ÖZDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bu Gün Bende Bir Gerginlik Var - Gülümsemenin Bulaşıcı Etkileri - Sağlıklı Ruh Sağlıklı Bedende Bulunur' başlığıyla benzeşen toplam 88 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kaliteli Cinsel Yaşam Eylül 2016
► Renklerin Dili Aralık 2015
► Tüm Bu Terapiler Ne? Eylül 2015
◊ Gec Kalmadan Dur Ağustos 2023
◊ Tüm Duygudaşlara Mektup Temmuz 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:45
Top