2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Popüler Sağlık Mesleği: Diyetisyenlik
MAKALE #16787 © Yazan Uzm.Dyt.Şenol YILDIZ | Yayın Haziran 2016 | 9,819 Okuyucu
Temmuz ayı yaklaşıyor… Temmuz demek üniversite tercihi demek; umut, heyecan, biraz da korku demek… Yıllarca eğitim gördünüz, belki de YGS ve LYS için aylarca sabahladınız. Öncelikle sizleri tebrik ediyorum, her ne bölüm için çabaladıysanız. Bu yazıyı okurken üniversite tercihlerine dair sizlere bir bilgi dahi katabilirsem ne mutlu bana…

Her işin başı sağlık

Unutmayın ki hayatta hiç bir tercih önce ruh, sonra beden sağlığınızdan daha önemli değil. Öncelikle seçim yapacağınız meslek doğrultusunda, ilerde yapacağınız işin karakterinize ne denli uyum sağlayacağını kendinize sorun. Yani edineceğiniz mesleği her yönüyle araştırın, mesleğinize faal olarak başlamadan önce onu tüm bedeninizle tartın ve bir ömür boyu yaşamaya çalışın... Ne olursa olsun sevdiğiniz ve seveceğiniz, kendinizi yenileyebileceğiniz meslekler seçin çünkü bir zaman sonra tekdüze şeyleri yapmaktan sıkılabilirsiniz.

Kaliteli bir yaşam için para olmazsa olmaz mı?

Evet, iyi bir yaşam için para olmazsa olmaz ancak şunu unutmayın, bugün kazancı yüksek bir işte çalışırken: "Parası batsın bu işin, artık nefret ediyorum!" deyip yıllarca üniversitede hatta lisansüstü ve doktora eğitiminde emek verdiği mesleği bırakıp, yeni iş aramaya kalkanları siz de duymuşsunuzdur. Onun için yapacağınız iş ve meslek her yönüyle içinize sinmeli.

Bu hatalara düşmeyin

* Bu mesleği yapamam ama olsun, üniversiteye yerleşeyim yeter; belki mezun olup işe başlayınca bu mesleği severim
* Aslında şu bölümü istiyordum ama puanım yetmez; bu bölüm de olur
* Anlaştığım lise arkadaşlarımın çoğu şu şehirde, ben de oradaki bölümleri yazayım
* Ailem: “Özel üniversite için ekonomik durumumuz şu an elverişli değil” diyor ama başlayayım ne de olsa bir yolu bulunur
* Özel üniversitedeki bu bölümü yazdım ve kazandım ama %100 burslu sanıyordum
* İki yıllık yazayım, bittikten sonra DGS ile dikey geçiş yaparım
* Aman bu sene gideyim de seneye yine hazırlanırım…
Yukarıdaki nedenlerden dolayı üniversiteyi bırakıp gelen, bir sene daha hazırlanıp sınava girse bile puanı kesileceği için hazırlık dönemince mutsuz olan, sonraki yıl yine başaramayan, sıkıntı yaşayan öğrenci oldu ne yazık ki...

Diyetisyenlik bölümü

Diyetisyenlik, tıp, diş hekimliği, eczacılık ve fizyoterapistlikte olduğu gibi başlı başına ayrı bir sağlık bölümüdür.
Büyüme, gelişme ve ömür boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin artırılması için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda bireysel ve toplu beslenmenin plân ve programlarını düzenleyen; besin ögesi, besin ve beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunlarını araştıran, değerlendiren, çözüm yolları bulan; var olan besin kaynaklarının ekonomik ve sağlık kurallarına uygun olarak kullanılmasını sağlayan; besin denetimini yapan; bu konularda fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik olarak sağlıklı yaşam biçimlerinin benimsenmesi amacıyla bireyi ve toplumu bilgilendiren, bilinçlendiren, doğuştan ve sonradan oluşan hastalıklar ve diğer özel durumlarda tıbbî ve cerrahî tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine göre diyet programı plânlayan, eğitim veren, eğitim programlarını plânlayan, uygulatan ve izleyen profesyonel sağlık meslek dalıdır.

Beslenme ve diyetetik programının amacı

Beslenme ve besinlerle ilgili bilimsel ilkelerin, sağlığın korunması ve hastalıkların iyileştirilmesi çalışmalarının uygulanması alanında çalışacak profesyonel insan gücünü yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır.

Üniversite eğitimi boyunca verilecek başlıca dersler

Beslenme ve diyetetik programında eğitimi süresince, Kurum ve Hastanede Beslenme Alan Çalışması, Hastalıklarda Beslenme ve Diyet Tedavileri I ve II, Pediatrik Hastalıklarda Beslenme, Geriatrik Hastalıklarda Beslenme, Anne ve Çocuk Beslenmesi, Sporcu Beslenmesi, Toplu Beslenme Sistemleri I ve II, Besin – İlaç Etkileşimleri, Seminer, Beslenme İlkeleri I ve II, Besin Mikrobiyolojisi, Genel Mikrobiyoloji, Anatomi I ve II, Fizyoloji I ve II, Tıbbı Biyoloji ve Genetik, Besin Teknolojisi, Besin Biyoteknolojisi, Toplumda Beslenme Sorunları ve Epidemiyolojisi, Besin Kimyası ve Analizleri I ve II, Beslenme Biyokimyası I ve II, Temel Kimya I ve II, Besin Kontrolü ve Mevzuatı, Beslenme Durumunu Saptama Yöntemleri, Beslenme Eğitimi, Beslenme Ekolojisi, Beslenme ve Diyetetikte Temel Kavramlar, Biyoistatistik, Demografik Yapı ve Sağlık, Aile Sağlığı ve Planlaması, Sağlık Bilimleri Tarihi, Türk Mutfağı, Mutfak Planlaması ve Araç Gereçleri, Duyusal Analiz, Mesleki Yabancı Dil (İngilizce), Yabancı Dilde Okuma ve Konuşma (İngilizce), Yabancı Dil (İngilizce) I ve II, Temel Yabancı Dil I ve II (İngilizce), Toplum Bilim, Temel Psikoloji, Sosyal Antropoloji, Temel Matematik, Genel İktisat I ve II, İletişim Becerileri, Halkla İlişkiler, Bilgisayara Giriş, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili I ve II, Güzel Sanatlar (Müzik), Güzel Sanatlar (Resim), Beden Eğitimi ve Yönetim Ekonomisi alanlarında dersler verilir.

Teorik bilgilerin yanında pratik eğitim de kazandırılıyor

Altıncı yarı yılın sonunda aile sağlığı merkezleri veya toplum sağlığı merkezlerinde 6 hafta süreli halk sağlığında beslenme, son sınıfta bir yıl süreli hastane ve kurumlarda beslenme alan stajları yapılıyor.

Hangi üniversitelerde var?

Beslenme ve diyetetik bölümü şu an Türkiye ve KKTC’de toplamda 62 üniversitede bulunuyor. Detaylı bilgi için Türkiye Diyetisyenler Derneği Web Sitesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Diyetisyen

Sağlık bilimleri fakültesi ya da eşdeğeri yükseköğretim kurumlarının en az dört yıllık (hazırlık eğitimi ile beş yıl) beslenme ve diyetetik eğitim - öğretim programını tamamlayarak “Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması” alarak “Diyetisyen” unvanını kazanarak diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan profesyonel sağlık meslek mensubudur.

Beslenme ve diyet uzmanı

Diyetisyen unvanını lisans diploması ile aldıktan sonra beslenme bilimleri (beslenme uzmanlığı), diyetetik programı (diyet uzmanlığı), toplu beslenme sistemleri (toplu beslenme diyetisyenliği), toplum beslenmesi, klinik diyetisyenlik, halk sağlığı diyetisyenliği, yönetici diyetisyenliği ile eğitim ve araştırma diyetisyenliği anabilim / bilim dallarında bilim uzmanlığı ve doktora yaparak bilim uzmanlığı ve/veya doktora derecesi almış diyetisyendir.

Çalışma alanları

* Devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, üniversite hastanelerinde, özel dal hastanelerinde, kadın doğum ve çocuk hastanelerinde ve özel kliniklerde yataklı tedavi kurumları diyetisyenliği yapabilirsiniz.
* Toplum sağlığı merkezlerinde, gün hastanelerinde, tıp merkezlerinde, diyaliz merkezlerinde, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde, özel klinik ya da polikliniklerde halk sağlığı diyetisyenliği yapabilirsiniz.
* Belediyelerde, yaşlı bakım evlerinde, çocuk esirgeme kurumlarında ve diğer sosyal hizmet kurumlarında diyetisyen olarak görev alabilirsiniz.
* Beslenme ve diyet eğitim danışma merkezi açarak, kendi ofisinizde danışan (kronik hastalığı bulunan bireyler için hastalarınızı) kabul edebilirsiniz.
* Hastanelerde, yemek şirketlerinde yurtlarda ve büyük fabrikalarda toplu beslenme diyetisyenliği yapabilirsiniz.
* Spor kulüplerinde ve spor salonlarında sporcu diyetisyeni olarak çalışabilirsiniz.
* Estetik ve güzellik merkezlerinde diyetisyen olarak çalışabilirsiniz.
* Üniversitelerde akademisyen olarak görev alabilirsiniz.
* Diğer eğitim kurumlarında beslenme eğitimcisi ve öğretmen olarak çalışabilirsiniz.
* Besin takviye şirketleri, ilaç firmaları, araştırma ve endüstri kuruluşlarında araştırmacı ve danışman diyetisyen olarak görev alabilirsiniz.

Beslenme ve diyetetik ülkemizde hali hazırda gelişen bir meslek alanıdır. Bu nedenle iyi yetişmiş bir diyetisyenin iş bulma sorunu olmayabilir.

Beslenme ve diyetetik bölümü hakkında anlatacaklarım şimdilik bu kadar. Siz siz olun tercih süresince elinizden gelen en güzel tercih listesini oluşturun ve tercih süresi bittikten sonra artık bu konu üzerinde mümkün olduğunca konuşmayın ve konuşturmayın derim, mutsuzluk yaşamamak adına.

Şimdiden üniversite tercih sonucunun hepiniz için hayırlı olmasını diliyorum. Hayatta hep mutlu olmanızı sağlayacak sağlıklı tercihler yapmanız dileği ile sevgiyle kalın...

Sağlık Kurumları İşletmecisi, Bireysel Koç, NLP Prat. ve Diyetisyen Şenol YILDIZ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Popüler Sağlık Mesleği: Diyetisyenlik" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Şenol YILDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Şenol YILDIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şenol YILDIZ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Şenol YILDIZ
Eskişehir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Şenol YILDIZ'ın Makaleleri
► Popüler Diyetler Dyt.Meltem YAMAN
► Popüler Diyetler Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Popüler Diyetler Dyt.Habibe TUĞCU
► Popüler Diyetler ve Zararları Dyt.Görkem MERCAN
► Hatalı ve Popüler Diyetler Dyt.Müge ÜLKER
► Popüler Diyetler; Karatay Diyeti Dyt.Güler ENGİN
► Popüler Diyetler'den Uzak Durun! Dyt.Özge YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Popüler Sağlık Mesleği: Diyetisyenlik' başlığıyla benzeşen toplam 62 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:41
Top