2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda İştahsızlık
MAKALE #16793 © Yazan Dyt.Serra UÇTUM | Yayın Haziran 2016 | 2,554 Okuyucu
‘Yemeğini bitirmezsen bugün park yok sana, tabağında lokma kalırsa o çok istediğin oyuncağı almam, yemeğini bitirmezsen çikolata yiyemezsin, bu meyveler bitecek!!’’ gibi cümleler artık evde yükselen olağan seslerse, çocuğunuzla aranızda yemek savaşı başlamış demektir. Doğru strateji izlemezseniz bu savaşı kazanan çocuğunuz, yorulan, üzülen de siz olursunuz.
Öncelikle çocuğunuzun neden iştahsız olduğunu belirlemeniz çok önemli. Büyüme hızları bebeklik dönemine göre yavaşlar, yemek yemeği oyundan çaldıkları zaman olarak gördükleri iştahsızlıklar ise gitgide artar. Artık kendi damak zevkleri geliştiği, hoşlandığı ve hoşlanmadığı tatları ayırt etmeye ve söylemeye başladıkları için yemek saatleri biraz zorlu geçebilir. Ama bunların beklenen durumlar olduğunu unutmayınız. Çocuğunuz hasta mı? Yemeği daha önce yemek sırasında yaşanan kötü bir olayla bağdaştırmış olabilir mi? Öğünlerden önce abur cubur yiyor mu? İhtiyacından fazlasını mı vermeye çalışıyorsunuz? Anemi mi? Gibi sorulara doğru cevaplar vermeniz ve savaşmak yerine çözüme odaklanmanız gerekmektedir.

Çocuğum yemek yemiyor diye üzülen anneler işte size iştahsız çocukların sorununa 13 çözüm önerisi

1.Çocuğun sağlıklı yemek alışkanlığı kazanabilmesi için, ailenin sağlıklı yemek alışkanlığı olmalıdır. Yemekler, tüm ailenin en azından o anda evde olanların bir araya geldiği, bir seremoni, sohbet havası içinde olmalıdır ki çocuk da o ortamın içinde olmak istesin. Gerginlik, kavga olan ortamlar onu yemekten uzaklaştırır. 2 yaşından itibaren, çocuğunuz, sofradaki yerini almalıdır. 3 öğün uygun yemek ve 2 ara öğün, sağlıklı beslenme için yeterlidir.

2.Yemekleri çocuğunuz için çekici hale getirin. Kuzu şeklinde kesip çocuğunuzun tabağına koyduğunuz bir dilim peynir, güneş gibi bir yumurta, tabakta resim şekline getirilmiş çeşitli sebzeler, uğurböceği şeklinde domates, çiçek şeklindeki zeytinler… Besinleri çocuğunuzun hoşuna gidecek hale getirin. Bu, sizin hayal gücünüze kalmış ama bir ipucu vermek gerekirse; çocuğunuzun sevdiği oyuncaklar ve çizgi film karakterleri gibi cisimler üzerinden giderseniz, daha başarılı olursunuz.

3.Yemek sırasında onunla yemesi için kavga etmeyin, kendisini suçlu hissettirecek cümlelerden kaçının. Olabildiğince keyifli, mutlu olmaya çalışın. Onun için yemek saatleri oyundan kaçırdığı bir zaman yerine eğlendiği bir zaman dilimi haline gelmeli.

4. ‘Bu tabağı bitirmezsen dondurma yok sana’ yerine ‘bu tabağı bitirirsen dondurma yiyebilirsin’ gibi yapıcı cümleler kurmaya özen gösterin.

5. Çocuğunuzu kendiniz gibi düşünmeyin. Onun tabağına ihtiyacı kadar yemek koyun. Mide hacminin sizinki geniş olmadığını unutmayın. Hem de porsiyonları küçük tutmak, onda bitirme isteği uyandıracaktır. Fazla miktarda yemek koyup onun bitmesi için zorlamak ilerde çocuğunuzun obez olmasına yol açabilir.

6. Çocuklar her yeni besine ortalama 8-10 denemeden sonra alışır. Bu nedenle ilk denemede bir kase dolusu havuç püresini bitirmesini beklemeyin. Ancak bir kaşık bile olsa her gün bu yeni besini çocuğunuza tattırarak alışma sürecini sabırla bekleyin.

7. Yer elması yedirmek için çocuğunuzla kılıç kalkan oyunu oynamak yerine, enerji ve sabrınızı süt ve süt ürünleri, et, yumurta, balık ve tahıl yedirmeye saklayın. Çünkü bu besinler çocuğunuzun gelişimi için çok daha yaşamsal öneme sahipler.

8. Çocuğunuzun her gün mineral ve vitamin yönünden zengin beslendiğinden emin olun. Hep aynı sebzeler meyveler yerine çeşitli meyveleri sebzeleri yedirin. Genelde hep aynı yemeği yemek isterler, siz aynı yemeklerin içerisine ona çaktırmadan farklı sebzeler katarak yeni tarifler deneyin.

9. Yemek yerken çocuğunuza ‘aman sakın döküp saçma’ demeyin, bırakın döke saça eğlenerek, keyif alarak yesin.

10.Verdiğiniz ara öğünlerin miktarı ana yemeklerin miktarı kadar büyük olmamalı. Ara öğünlerde tuzlu ve şekerli boş kalori kaynakları olan abur cubur yerine büyüme gelişimini destekleyici vitamin, mineral ve antioksidandan zengin meyve, süt gibi sağlıklı besinler verin.

11.İçecekleri yemekten önce tüketmemesini sağlayın. Pek çok çocuk, yemek saatinden önce acıkır ve bir şeyler içmek ister. Bunun sonucunda, midesi dolu olduğundan yemek yemek istemez, kendini tok hisseder. Bu nedenle; çocuğunuzun yemekten 1 saat öncesine kadar ve yemek sırasında, sıvı alımını sınırlandırın. Masaya içecek koymamaya çalışın.

12.Yemeklere farklı, eğlenceli, içerisinde yemekteki sebze renginin veya sevdiği çizgi film karakterlerinin geçtiği isimler takın.

13.Yemek hazırlarken tatları çok fazla karıştırmayın. Örneğin kahvaltıda peyniri tek başına peynir olarak domatesi tek başına domates olarak yedirin. Bulamaç haline getirip bir çırpıda yedirmek kolayınıza geliyor olabilir ama çocuğunuzun da gelişmekte olan damak zevki olduğunu unutmayın. Eminim sizlerde karışık tatlı ne olduğunu anlayamadığınız bir bulamacı yemek istemezsiz.

Çocuğunuzun hoşuna gidebilecek sağlıklı bir tarif;
Balkabaklı Muhallebi
Malzemeler;
250 gr doğranmış balkabağı
1 çay bardağı pekmez
1su bardağı süt
2 yk pirinç unu
7-8 bölünmüş ceviz
1 çay bardağı su

Hazırlanışı;
Balkabağını su ile bir tencerede 10-12 dk haşlayın. Ayrı bir tencerede sütü ve pirinç ununu muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Pişen muhallebiyi ocaktan alınca ½ çay bardağı pekmez ekleyip karıştırın ve eşit miktarda kaselere bölün. Pişen balkabaklarına kalan pekmezi ilave edin ve çatal yardımıyla ezin. Muhallebilerin üzerine balkabağı püresini eşit miktarda kaselere ilave edin. Servis ederken üzerine ceviz ekleyin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda İştahsızlık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Serra UÇTUM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Serra UÇTUM'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serra UÇTUM Fotoğraf
Dyt.Serra UÇTUM
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Serra UÇTUM'un Makaleleri
► Çocuklarda İştahsızlık Dyt.Elif BİLGİN BAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda İştahsızlık' başlığıyla benzeşen toplam 8 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kış Beslenmesi Kasım 2016
► Ramazanda Beslenme Haziran 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:57
Top