2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus Hakkında Bilmeniz Gerekenler
MAKALE #16795 © Yazan Psk.Ali BIÇAK | Yayın Haziran 2016 | 3,341 Okuyucu
Vajinismus sorunu olan kişiye partneri nasıl yaklaşmalı?

Vajinismus, herhangi cinsel ilişkiyi mümkün kılmayan, kılsa da ağrılı ve tatminsizlik yaşatan, ülkemizde en sık karşılaşılan cinsel işlev bozukluklarındandır. Cinsel ilişkinin herhangi bir aşamasında, kadının pelivik taban kasları olarak adlandırılan, özellikle vajina girişindeki kaslarla birlikte bütün bedeninin istemsizce ve kontrolsüzce kasılması sonucu, kadının eşini itme, vurma, ayaklarının ketlenmesi ile bedenini ve ruhunu eşine açamaması durumudur. Eğer siz de bu ve buna benzer bir durum yaşıyorsanız, bilmeniz ve kabul etmeniz gereken en önemli nokta bu kasılmaların istemsiz, kadının kendi bilinci ve kontrolü dışında gerçekleştiğidir.
Çoğu vajinismus çiftinde terapiye başvurana kadar çarpık düşünce ve inançlarının arasında, kadının erkeği sevmediği, onu istemediği ve kendisinin cezalandırıldığı şeklindeki düşünceler vardır. Öncelikli olan bu sorunun oluşmasında kimsenin suçlu ve sorumlu olmadığıdır. Eşinizi suçlamak yerine yaşadığı sorunu anlayıp kabul etmeye çalışmak en doğrusudur. Eşinize destek olup, çözümsüz gibi gelen bu sorunun çözülebileceğine kuvvetle inanarak gerekli adımları atmak olmalıdır. İlk atılacak adım, cinsel terapi alanında uzmanlığına inandığınız deneyimli bir profesyonele ulaşıp, sorununuzun çözümünde yardım istemek olmalıdır.

Vajinismus rahatsızlığında eşler neler yapabilir?


Bir erteleme ve kaçınma rahatsızlığı olan vajinismus sorununda eşlerin yapabilecekleri vardır. Bu rahatsızlığı yaşayan çiftler genellikle sorunun farkında olmazlar. Kimseye anlatamayıp, bir gün cinsel ilişkiyi yaşayacaklarına inanırlar. Vajinismus rahatsızlığı yaşayanlar bir süre yardım alabilecekleri, bir uzman, hekim arayışında olmazlar. Kimi Vajinismuslu çift üç yıl, kimisi 5 yıl, kimisi de aylar içinde sorunu farkediyorlar. Bu kişiden kişiye değişiyor olsa gerek ki, daha evliliğinin ilk ayında başvuran olduğu gibi 8-10 yıl gibi bir süredir de bu sorunla yaşamaya çalıştıklarını biz klinink deneyimlerimizden biliyoruz.
Eşler suçluluk ve utanç içinde, başlarına gelen bu sorunun sanki kendilerinin bir günahıymış gibi düşündüklerinden, yardım almakta gecikebilirler. En başta, siz eğer cinsel ilişkiye giremiyor, girseniz de acılı bir deneyim yaşıyorsanız, öncelikle bunun bir hastalık olmadığını kabul etmelisiniz. Bu bir cinsel uyum sorunudur. Tamamen psikolojinizle ve birbirinizle ilişki kurma biçiminizle alakalıdır. İlk iş, bir uzmandan yardım almak olmalı. Hemen harekete geçip, cinsel terapi alanında bir uzmana başvurmalısınız. Bu sorunu yaşadığınız ilk dakikadan itibaren, daha çok erkek eş, kadının bilerek ve isteyerek kasılıp ittiği yönünde bir çarpıtması olmasıdır. Kadın olsun, erkek olsun bilmeniz gerek en önemli bilgi, bu kasılma ve itmelerin istem dışı, bilinç dışı olmasıdır. Kadın bilerek ve isteyerek yapmaz. Bu yüzden erkeğin anlayışlı olması çook önemlidir. Anlayışlı eş, eşinin bir şekilde istemeden ve farketmeden ittiğini, ağladığını, bağırdığını ve kasıldığını bilir. Erkek, yaşanan sorunda kadının kontrolü dışında tepki verdiğini kabul eder. Bu durum erkeğin sevilip-sevilmeme, istenip-istenemesi ile alakalı değildir. Bu anlayış varsa öncelikle bundan vazgeçilmeli ve terapi için kadına olumlu destekte bulunmalıdır.
Vajinismuslu çiftler sorunun çözümünde erteleme ve kaçınma davranışını sıklıkla kullanırlar ve profesyonel bir yardım almakta gecikebiliyorlar. Bu gecikme sürecinde, erkek eşte de bazı cinsel uyumsuzluklar gelişebiliyor. Erken boşalma, ereksiyon olamama ve cinsel isteksizlik de dahil bir çok soruna da temel hazırlayabiliyor. Çözümden terapiden kaçınan çiftler, unutmamalı ki , bu sorunla birlikte iletişim sorunları dahil, kavgalar, küsmeler, ayrılmalar şeklinde bir yığın problemle de baş etmek durumunda kalıyorlar.
Vajinismusun farkına varıp, tedavi için çeşitli yardım girişimleriniz olmuş olabilir. Bu girişimlerde, cinsel psikoterapi de dahil başarısızlığa uğramışsanız, bu hiç iyileşmenin olmayacağı anlamına gelmemeli. Aldığınız yardımla alakalı olabilir, size uygun bir yaklaşım görmemiş olabilirsiniz, ya da siz çözümden kaçınmış olabilirsiniz. Başarısız çözüm girişimlerinizin sayısı ne olursa olsun, cinsel terapi tek çarenizdir. Erkek, her zaman eşine vajinismus tedavisi için yüreklendirmeli, asla vazgeçmemelidir. Bu rahatsızlık, doğru uzmanla, deneyimli ve eğitimli psikolog, psikoterapist, cinsel terapi uzmanı ile aşılabilir.

Vajinismus hastaları hamile kalabilir mi?

Vajinismus sorunu yaşayan çiftlerin en büyük korkusu ‘Ne zaman çocuk sahibi olacaksınız?’ sorusuna verilecek cevapta yatar aslında. Bu soruyu cevaplamaktan bıkmış ve usanmış olabilirsiniz. Yaşadığınız sıkıntının yanına bir de başkalarının soruları size daha çok yaralıyor olabilir. Hal böyleyken, kazara, penis vajen içine girmeden, duhul olmadan, sipermlerin vajina dışına bırakılması sonucu, ileriye içeriye doğru hareket etme becerisi gösteren spermlerden birisi, yumurtayla buluşup döllenme gerçekleşebiliyor. Böylece vajinismus sorunu yaşayan birisi hamile kalabiliyor. Hamilelikle birlikte, bebeğin doğması ile neticelenen süreçten sonra bu soruların ardı arkası kesiliveriyor. Vajinismuslu çift var olmanın dayanılmaz hafifliği içinde birlikteliklerine cinsel ilişki yaşayamadan devam edebiliyorlar. Bu durumda vajinismus sorunu gizlenmiş, sümen altı edilmiş oluyor. Sakın unutmayın, her vajinismuslu hamile kalacak diye bir şey olmadığı gibi, her hamile kalanında vajinismus yaşamadığını söyleyemeyiz. Kabaca vajinismus sorunu yaşayan 100 kadından en fazla 5’I bu yolla hamile kalabiliyor.
Gebe kalan vajinismuslu bir kadın sorunundan kurtulmuş olmuyor. Gene cinsel ilişki kabus olmaya devam ediyor. Bilindiği gibi, kadın bilinçsizce eşini itme, ağlama, vurma, bağırma ile kendini gösteren, eşinin bedeni ve cinsel organını reddetme olarak anlaşılabilecek, aynı zamanda jinekolojik muyane olamayan bir uyumsuzluk yaşıyor.
Bazı çiftler vajinismusun hamile kalarak çözülebileceğine inanarak, tüp bebek gibi sunni döllenme yollarına başvurabiliyorlar. Bu düşüncelerin altında da bir başka neden, normal doğum korkusu yatıyor olabilir. Dediğim gibi hem mahalle baskısında hem de sorundan kurtulmak için tek çareyi bu yolda görebiliyorlar. Bu tür yollar çiftlere bir yığın yük getirmekten öte geçmiyor. Yapay döllenmede, gebe kalma olasılığı normal ilişkiye göre daha düşük oluyor, ve bu süreçte belki de gereksiz bir yığın ilaç ve tedavi masraflarına girebiliyorlar. Zaman geçtikçe kadının yaşı ilerlediğinden, normal yolla hamile kalma olsılığını da azaltmaktan öte bir şey yapmıyorsunuz. Cinsel terapi ile rahatlıkla çözümlenebilecek bir soruna başka sorunları ekleyerek devam etmeyin. Yapay gebelik için vereceğiniz zaman ve ekonomiyi cinsel terapiye yönlendirin ki, hayatınızda artık böyle bir sorununuz kalmasın.
Çözümlenmemiş vajinismus sorunu, çifte ek sorunlar üretebiliyor. Erken boşalma, erkesiyon olamama ve cinsel isteksizlik gibi cinsel sorunların yanında, bir sürü iletişim sorunlarını da beraberinde üretebiliyor. Bu sorundan kurtulduğunuzda, beraberindeki diğer sorunlardan da kurtulma ihtimaliniz oluyor. Vajinismus yaşadığınızı düşünüyorsanız, durmayın size en yakın cinsel terapiste başvurun.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus Hakkında Bilmeniz Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ali BIÇAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ali BIÇAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali BIÇAK Fotoğraf
Psk.Ali BIÇAK
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ali BIÇAK'ın Yazıları
► Depresyon Hakkında Bilinmesi Gerekenler Psk.Elçin KAYA KARATAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Vajinismus Hakkında Bilmeniz Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 66 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Atak Güncesi Haziran 2020
► Emdr Terapisi Nedir? Kasım 2018
► Aşkın Psikolojisi Mayıs 2016
► Kadın Cinayeti ve Öfke Kasım 2015
► Panik Atak Nedir? Ağustos 2014
◊ Antalya Hipnoz Kasım 2018
◊ Antalya İntihar Güncesi Haziran 2017
◊ Terapi Nasıl İşler? Mayıs 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:11
Top