2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinusmus ve Gebelik
MAKALE #16808 © Yazan Op.Dr.Güzin BAŞCI | Yayın Haziran 2016 | 3,253 Okuyucu
Vajinusmus cinsel birleşmeye engel bir durumdur.Evliliğin ilk ayları yada yıllarında cinsel birleşme sorununu çözmek için başvuran çiftler, ilerleyen zamanda bebek sahip olmak istedikleri için başvururlar.Hatta aşılama ve tüp bebek gibi cinsel ilişki olmadan döllenmenin sağlanacağı yöntemleri talep ederler.Vajinusmus tedavisi alan kadınlarda aşılama ve tüp bebek tıbbi bir gereklilik varsa yapılır(diğer bebeği olmayan çiftlerde olduğu gibi).Hatta gebelik olduğunda da sezaryen yoluyla doğum isterler.Vajinal yolla doğumun konuşulmasına bile tahammülleri yoktur.
Bazen de tam bir birleşme olmadan vajen girişindeki spermler kızlık zarının ortasındaki açıklıktan vajinaya kendi hareketleri ile girer ve gebelik oluşmasına neden olur. Bazı vajinusmuslu kadınlar kızlık zarı bozulmadan gebe kalmıştır.Gebe kalmış olmak vajinusmus sorununu çözmez, ayrıca doğum kaygısı da eklenerek sorunun çözümünün ertelenmesine neden olabilir.
İlk değerlendirmede muayene esastır.Jinekolojik muayene, muayene masasında, sadece dış genital organlara dokunarak, küçük dudaklar ışık kaynağı altında yana açılarak gözlemle yapılmaktadır.Vajinaya bir alet sokulmayacaktır.Muayenede doktorun tavrı, sabırlı ve anlayışlı olması çok önemlidir.
Bazen ilk görüşmede jinekolojik muayeneyi reddeden kadınlar olabilir.Bu durumda hiç acele etmeden ilk seans psikoterapide kişi rahatlatılıp ikinci seansta muayeneye hazır hale getirilir.
Vajinusmusun tanısı, tedavide en önemli adımdır.Tanıyı eşler kendi kendilerine koymamalıdır.Tanı, mutlaka vajinusmus tedavisi yapan bir jinekolog(kadın hastalıkları ve doğum uzmanı) tarafından konmalı ve tedavisi planlanmalıdır.

Tabi ki vajinusmusun tedavi edilmesindeki amaç sağlıklı ve mutlu cinsellik sağlanması, arkasından da sağlıklı, mutlu, güvenli bir gebelik geçirilmesi ve doğumdur.Kadın sağlığını değerlendirmek için jinekolojik muayenede vajinal muayene esastır.Sadece karın bölgesinden ultrason ile üreme sisteminin görüntülenmesi yeterli değildir.Vajinal enfeksiyonlar, rahim ağzının değerlendirilmesi, rahim ağzından kanser tarama testi olarak smear alınması vajinal muayene ile mümkündür.Hatta vajinal yoldan ultrason yapmak üreme sistemi ile ilgili daha sağlıklı bilgi verir.Tıbbi nedenler olmadıkça doğumda vajinal yol tercih edilir.
Vajinusmus tedavisi alan kadınlar gayet rahat vajinal muayene olabilirler, vajinal doğum yapabilirler.Bazen de vajinusmus tedavisi alan kadınlar doğumu vajinal yaparsam tedavim tamamlanır düşüncesine kapılırlar.
Vajinusmus tedavisi alan gebelerde doğum, tıbbi bir neden varsa sezaryenla gerçekleştirilir.


VAJİNUSMUS İLE İGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR
Soru:Vajinusmus olduğumu biliyorum.Çok nadir görülen bu durum neden beni buldu?
Cevap:Vajinusmus nadir değildir.Ülkemizde evli her 10 kadından birinde görülmekte hatta daha sık olduğu düşünülmektedir.Çünkü ilişkide sorun yaşayan pek çok kadın utandığı için dile getirememekte, istatistikler tam olarak yapılamamaktadır.Nadir değil, hatta sık görülen bir durumdur.Yalnız değilsiniz, Biliniz ki tedavide başarı %100 dür.

Soru:Cinsel ilişkimiz olmuyor.Ne kadar bacaklarımı açsam, kendimi gevşetsem de ilişki olmuyor.Vajinusmus muyum?
Cevap:Kızlık zarında anotomik bir farklılık olabilir.Eşinizde sertleşme problemi olabilir.En doğru karar muayene olduktan sonra verilecektir.Unutmayınız ki vajinusmus ve diğer sorunların kesin tedavisi vardır.

Soru:Cinsel ilişkiye izin vermeyen benim.Sadece benim muayene olmam ve tedavi almam gerekli değil mi?
Cevap:Vajinusmus eşlerin ortak sorunudur ve paylaşılması gerekli bir rahatsızlıktır.En uygun yaklaşım eşler birlikte değerlendirilerek olur.

Soru:Alt taraftan muayene olmak istemiyorum.Gevşemeyi öğrensem sorunum çözülür mü?
Cevap:Jinekolojik muayene kızlık zarının anatomik değerlendirilmesi ve cinsel ilişkiyi engelleyebilen yapısal sorunların tanınması için gereklidir.Muayenede ışık altında dış genital organlar gözlemlenecektir.Ve elle küçük dudaklar yana açılarak kızlık zarı değerlendirilecektir.Sadece dokunma olacak, vajinaya bir alet yada parmak sokulmayacaktır.Son derece sabırlı, anlayışlı ve mahremiyeti önemseyen bir tutumla muayeneninizi gerçekleştiriyoruz.İlk görüşmede muayene olmak istemeyen kadınların muayenesi daha sonra da yapılabilir.Kesinlikle ağrılı değildir.

Soru:Kızlık zarımın çok kalın, vajinamın çok dar olduğunu düşünüyorum.
Cevap:Kızlık zarı genellikle çok esnektir.Vajina ise 10 cm çapında kafası olan bir bebeğin doğumuna izin verebilecek kadar esneyen bir organdır.Vajinal açıklık erkeğin penisini içine alabilecek bir yapıdır.Vajinusmustaki temel sorun vajinayı çevreleyen pelvik kasların vajinal açılmayı engelleyecek derecede kasılmasıdır

Soru:Vajinusmus tedavisinde ilaç ve cerrahi girişim var mıdır?
Cevap:İlaç tedavisi ve cerrahi müdahele gerektirmez.Tedavi tamamen pelvis taban kaslarının kasılması ve gevşemesinin, kadının bilinciyle oluşturulmasına yöneliktir.Kadınların çoğu ilişkide ağrı ve korku nedeni ile cinsel organları konusunda eksik bilgiye sahiptir.Kasma ve gevşeme egzersizlerini ev ortamında, tamamen güvende oldukları bir ortamda yapacaklardır.Kadınlar pelvik kas kontrolünü tamamen kazandıklarında cinsel ilişki gerçekleşecektir.Bu süreç merkezlerimizde vajinusmusun derecesine ve verilen egzersizlerin uygulanmasına göre 2 yada 3 seansta tamamlanır.Seans aralıkları genellikle birkaç gündür.

Soru:Vajinusmusla yaşamaya alıştım.Aşılama yada tüp bebek yöntemiyle gebe kalabilir miyim?
Cevap:Vajinusmus tedavisi olan bir durumdur.Doğal yolla gebe kalmanız hem sağlığınız hem maddi anlamda sizin için daha iyi olacaktır.Vajinusmusun tedavisi edilmesi, sadece sağlıklı bir cinsel yaşam ve üreme ile ilgili değil, sizin jinekolojik muayene olabilmeniz ve sağlığınız için de gereklidir.

Soru:Vajinusmusum tedavi oldu, gebeyim.Vajinal doğum yapabilir miyim?
Cevap:Vajinusmus tedavisi olanlarda sezaryen tıbbi bir gereklilik varsa yapılır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinusmus ve Gebelik" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Güzin BAŞCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Güzin BAŞCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Güzin BAŞCI Fotoğraf
Op.Dr.Güzin BAŞCI
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Güzin BAŞCI'nın Makaleleri
► Vajinusmus Op.Dr.Güzin BAŞCI
► Vajinusmus Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ
► Vajinusmus Bilmedikleriniz Dr.Mehmet Levent SOYLU
► Vajinusmus Nedir? Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
► Gebelik Öncesi Dönem ve Gebelik Takipleri Prof.Dr.İlker GÜNYELİ
► Vajinusmus Nedir Nasıl Tedavi Edilir Dr.Mehmet Levent SOYLU
► Dış Gebelik (Ektopik Gebelik) Prof.Dr.Alparslan BAKSU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Vajinusmus ve Gebelik' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kürtaj Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:33
Top