2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazan Bayramı Yaklaşırken Beslenme
MAKALE #16857 © Yazan Dyt.Ayça PEKER KAHRAMANOĞLU | Yayın Temmuz 2016 | 2,581 Okuyucu
Mübarek Ramazan ayının bitmesine sayılı günler kaldı. Birçoğumuz oruç tutuyor, çok uzun süreler aç kalıyoruz. Ramazan döneminde 17-18 saate varan aclık sebebiyle metabolizma yavaşlamakta ve sonrasında karbonhidrat oranı yuksek besinlere yüklenilmesiyle kan şekeri dengesizlikleri ve sindirim sistemi bozuklukları oluşmakta ve beraberinde hızlı kilo alımı görülmektedir.
O kadar aç kaldık, bayramda da yemecek miyiz? Diyenlere cevabim bayramda tabiki ac kalmayacaksınız. Ama bu oruçların ödülü de; aniden yüklenerek hem kendimize hem midemize eziyet olmamalı. Aslında yapılması gerekenler oldukca basit. Bayram bu tatlı da tüketeceğiz ama seçimlere dikkat! Özellikle yazın en sıcak dönemlerine denk gelen bayramda kızartılmış veya yağ iceriği yüksek olan hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin. Aslında sağlıklı beslenme ilk evde başlar ve sizde misafirleriniz için sağlıklı ikramlar hazırlayın.
Bayram birlik-beraberliktir. Aileler toplanır,eş dost gelir ve bir çoğumuzun evinde büyük ve bol kalorili sofralar kurulur. İşte tam da burada müdahele etmeniz gerekiyor. Ana öğünlerinizi ne kadar sağlıklı ve doyurucu tutarsanız, aralarda ve yemek sonrasında şekerli besinlerden o kadar az yemek istersiniz.
Güne şöyle güzel bir kahvaltıyla başlayın mesela peynir, haşlanmış yumurta, bol yeşillik, domates ve salatalık içeren. Veya az yağlı süt yulaf gevreği ve mevsim meyvesi ile de lezzetli ve hafif bir kahvaltı yapabilirsiniz. Sabah kahvaltıda reçel ve baldan birkaç gün uzak duralım ki gün içinde tatlıya hakkımız olsun.
En az 3-4 ara öğün yapın, iştah kontrolünüzü kolaylaştıracak. Bunlardan birinde şöyle güzelinden ev yapımı sütlaç, muhallebi veya kazandibi gibi bir porsiyon sütlü tatlı yiyelim, diğerlerinde ise meyve tüketelim.
Mümkünse öğle öğününde et grubundan (kırmızı et-tavuk-balık) yiyecekler tercih edin ve bunu ızgara veya haşlama olarak tüketin. Yanında haşlanmış yağsız sebze (brokoli, taze fasulye) veya salata ve ayran mutlaka olsun. Akşam öğününüzü ise daha hafif tutun, az yağlı bol lifli olsun. Az yağlı bir sebze yemeği ve cacıkla gayet doyurucu bir öğün yapabilirsiniz. Tabi ki yemeyi planladığınız tatlıların miktarına göre her öğününüze 1-2 dilim çavdar veya tam buğday ekmeği ekleyip afiyetle yiyebilirsiniz.
Vücudumuzun sıvı ihtiyacını karşılamak için gün bitene kadar 2,5-3 litre su tüketin. Hatta icmekte zorlananlara en güzel önerim suyunuzun içine limon ve çilek dilimleri atın. Bu sayede aromaları ile içimini kolaylaştıralım. Gün içinde 1 kere de maden suyu ile yapılmış buzlu bir ayran içildi mi hem muhteşem bir serinlik, doygunluk hissedeceksiniz hem de terle kaybettiğiniz mineralleri yerine koyacaksınız.
En son olarak ikramlara gelirsek.... Bayramların sembolü haline gelen şekerlemeler ve çikolatalar aslında boş enerji kaynaklarıdır. Yani sağlık açısından besleyici değerleri pek yoktur. Gidilen yerlerde mutlaka ikram edilecektir, reddemiyeceksiniz belki ama alıp çantanıza veya cebinize atip, sonra bunları en çok sevinecek olanlara, şeker fıstık toplayan bayram çocuklarına verin. Onlar da yemeseler bile eminim çok sevineceklerdir.
Bayram güzeldir. Hepinize eş-dost-akrabalarla geçireceğiniz az şekerli, sağlıklı bayramlar dilerim.

Ayça Peker Kahramanoğlu
Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ramazan Bayramı Yaklaşırken Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ayça PEKER KAHRAMANOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ayça PEKER KAHRAMANOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ayça PEKER KAHRAMANOĞLU'nun Makaleleri
► Ramazan Bayramı Sonrası : Telafi Haftası Dyt.Gizem Selin KEŞLİ
► Ramazan ve Beslenme Dyt.Halime Gamze KARSLI
► Ramazan'da Beslenme Dyt.Ç. Tuba GÜNEBAK
► Ramazan'da Beslenme Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Ramazan ve Beslenme Dyt.Rabia Gül KEPEKÇİ
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Melike ÖZDEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Ramazan Bayramı Yaklaşırken Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:53
Top