2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sosyal Medya, İnternet ve Çocuk
MAKALE #16931 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL | Yayın Temmuz 2016 | 4,648 Okuyucu
İnternet, sosyal medya ve sanal dünya günümüzün en vazgeçilmez iletişim aralarından bazıları. İnternet ve sosyal medya en önemli iletişim aracımız olup çıkmış. Günümüz insanları interneti olmadığında adete iletişim yoksunluğu çeker hale geldiler. Sevinçler, hüzünler, acılar, arkadaşlıklar, dostluklar, başarılar, doğumlar, önemli günler, unutulmayanlar ve önemli anlar artık sosyal medyada yaşanır olmuş. Çağımızın en büyük buluşlarından olan internet ve sosyal medyanın saymakla bitmeyecek olumlu ve işlevsel yönleri var bizim için. Ama internet ve sosyal medya özel hayatımıza bu denli girmişken de kendimizi sakınmamız ve dikkat etmemiz gereken yönleri de yok değil.
Son dönemlerde bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlarda internetin yaygınlaşmasıyla, birlikte ve bu teknolojik cihazlara sahip olma yaşının düşmesiyle birlikte çocuklarımız çok kolay ve rahat bir şekilde internet ve teknolojik cihazlara ulaşabilmekte. Yeni nesili internetsiz, sosyal medyasız ve sanal dünyasız düşünmek çok da mümkün değil! Sanki doğduklarında biliyorlar gibi. Çocukların hayatının bir parçası haline gelen teknoloji onlar için faydalı olduğu kadar zararları da söz konusu. Biz ebeveynler olarak çocuklarımızın maruz kaldığı sanal tehlikelerin farkında olmalı ve bilinçli kullanım üzerinde durmalıyız.
Eğitimden sağlığa, eğlenceden arkadaşlığa pek çok farklı kulvarda hayatımızda olan internet ve sosyal medyayı çocuklarımızdan uzak tutmak, yasaklar getirmek çocukların çağın gerisinde bırakacağı gibi yasak ve ulaşılmaz olanın cazibesi de artacaktır. ayrıca bu yöntem karşılaştığımız problemlerin çözümü de olmayacaktır. Hayatımızdan çıkaramayacağımıza göre internet ve sosyal medya kullanımında önce kendimiz olmak üzere çocuklara bilinçli kullanımı öğretmek, kullanırken denge kurabilmesini sağlamak, siber tehlikelere ve zorbalıklara karşı kendini korumasını sağlamak gerekiyor. Peki anne baba olarak neler yapabiliriz, hangi konulara dikkat edebiliriz:
Kaliteli zaman geçirin!
  • Çocuklarımızla kaliteli zaman geçirmeliyiz.
  • Çocuklarımızla yaşlarına uygun oyunlar oynamalı, sohbetler, aile etkinlikleri yapmalıyız. Sadece internetten keyif alınmadığını öğretmeliyiz. sanal oyunlardan başka oyunların da olduğunu ve çok daha keyif alabileceklerini göstermeliyiz.
  • Çocuklarımızın arkadaşları ile vakit geçirmesini sağlamalıyız. Onların arkadaş ve akraba ziyaretleri ve sohbetleri yapması için ortam hazırlayarak, bu konuda destek ve model olarak sanal dünyaya hapsolmaktan onları korumalıyız.
  • Sosyal gelişimini destekleyecek, yaratıcılıklarını artıracak ve enerjileri pozitif yönde kullanabilecek etkinliklere ve spor dallarına yönlendirmeliyiz.
  • Sanal dünya ile gerçek dünya arasındaki farkı öğretmeliyiz.
  • Sevilmenin, onaylanmanın, iyi ve güzel olmanın sosyal medya hesaplarındaki beğeniler, takipçi sayıları, güzel yorumlarla ilişkilendirmemesi gerektiği konusunda çocuğunuzun farkındalık geliştirmesini sağlayın ve onu gerçek sevgiyle besleyin.
Model olun ve hatta bir adım önde olun!
  • Öncelikle internet ve sosyal medya kullanım konusunda çocuklara rol model olmalıyız. Tüm akşam elinde tablet ve telefonla zaman geçiren ve televizyonun karşısından kalkmayan anne baba çocuğuna bilinçli kullanım konusunda iyi örnek olamayacaktır. Bu sebeple önce biz yetişkinlerin sosyal medya konusunda dikkat edilmesi gerekenleri uygulamamız gerekiyor.
  • Sosyal medya ve internet kullanım konusunda en az çocuklarımızın olduğu kadar hatta çocuklarımızdan daha çok bilgi sahibi olmalıyız. Bir adım önde olmalıyız.
  • Yasaklar, sosyal medyadan ve internetten tamamen uzak tutmalar daha cazip hale getireceği için sınırları ve kuralları birlikte belirlenmiş bir kullanım alışkanlığı oluşturarak bilinçli kullanıcı olması yolunda adım atmalıyız.
  • Çocuğumuzun sosyal medya hesaplarını ve paylaşımlarını takip etmeli, arkadaş listesini sık sık kontrol etmeliyiz.
Güvenli internet!
  • Güvenli internet ve aile korumasını aktifleştirmeliyiz. Güvenli internet ve aile koruması kullanmalıyız ama bunların da %100 çocuklarımızı korumadığı, takipte olmamız gerektiğini unutmamalıyız. Masum görünen sosyal medya aracığı ile çocuklarımız uygunsuz içeriğe, kötü niyetli kişilere, pedofillere, zorbalara maruz kalabilir.
  • Sanal ortamda nelerden uzak durmak gerektiğini anlatmalıyız.
Mahremiyet en önemli konulardan biri!
  • İnternet ve sosyal medyada mahremiyet konusunda çocuklarımızı bilinçlendirmeliyiz. Özellikle son zamanlarda medyada da sıklıkla duyduğumuz haberler bu konuda çocuklarımızın ne kadar büyük tehlikeyle ve suistimalle karşı karşıya olduğunu bize göstermektedir.
  • Sosyal medyada özel hayatın hangi sınırlarda paylaşılacağını, nelerin paylaşılabilir nelerin paylaşılamaz olduğunun bilincine varması için doğru kullanmayı öğretmeliyiz.
  • Tanımadığı kişilerle kesinlikle iletişim kurmaması gerektiği, özel bilgilerini ve mahremiyetini paylaşmaması gerektiği kuralını öğretmeliyiz.
  • Bazen tehlike ve suistimal o kadar büyük hale geliyor ki çocuklarımızın tanımadıkları kişiler tanıdıkları kişilerin hesaplarıyla iletişime geçebiliyor. Belki de en tehlikelisi bu. İşte burada özellikle üzerinde durmamız gerek mahremiyet konusu bir kere daha karşımıza çıkıyor. İnternet ve sosyal medya kullanımında en önemli kuralın mahremiyet olduğunu çocuklarımızın kesinlikle öğrenmesi gerekiyor.
Güçlü iletişim!
  • Eğer tanımadığı kişilerle iletişim kurulmuşsa bunu anne babayla korkmadan, çekinmeden paylaşması gerektiği konusunda çocuk ve anne baba arasında güvenli ve güçlü bir iletişim olması çocukları siber tehlikelerden korumamızın püf noktası.
  • Anne baba ve çocuk arasında güvenli ve güçlü bir iletişim olmalı ki çocuk sanal dünyada hatalı ve riskli bir davranışta bulunsa bile anne babasından korkmadan yardım isteyebilsin.
Sınırları belirleyin!
  • İnternet ve sosyal medya kullanımı ile ilgili ailecek kurallar ve sınırlar belirlemeliyiz.
  • Sosyal medyadan hiçbir şekilde kimseye kötü söz, kötü yorum, hakaret içerikli konuşmalar ve tartışmalar yapmaması konusunda uyarmalıyız.
Güvenlik ve gizlilik!
  • Biz de anne baba olarak çocuğumuzun fotoğraflarını paylaşırken dikkatli olmalı, mahremiyetine saygı göstermeler, arkadaşları arasında alay konusu olabilecek fotoğraflar paylaşmamalıyız.
  • Çocuğumuzun bilgilerini ya da çocuğumuzun kim ve nerede olduğuyla ilgili bilgileri de paylaşmamalıyız.
  • Pedofillere karşı çocuğumuzu korumalı ve nasıl korunacağını öğretmeliyiz.
  • Çocuklarımızın sosyal medya hesap ayarlarını denetim altına alarak güvenlik ve gizlilik ayarlarını üst seviyeye çıkarmalıyız.
  • Gözlerden uzak, odasına saatlerce kapanarak internet ve sosyal medya kullanmasına izin vermemeliyiz.
  • Sosyal medya yasal kullanım yaşını dikkate alarak çok küçük yaşlarda sosyal medya hesabına izin vermeyelim.
Özetle internet ve sosyal medyanın artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olduğunu unutmadan, bu platformlardan korkmadan ama tehlikelere karşı nasıl korunabileceğimizi, nasıl bilinçli ve dengeli kullanmamız gerektiği konusunda bilgi sahibi olmalı ve ailecek kurallar ve sınırlar çerçevesinde internet ve sosyal medyayı kullanmalıyız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sosyal Medya, İnternet ve Çocuk" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seval Ulviye AKYOL Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
Bursa
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'un Yazıları
► İnternet ve Sosyal Medya Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
► Sosyal Medya Psikolojisi Psk.Dnş.Havva BAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Sosyal Medya, İnternet ve Çocuk' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ne Kadar Harçlık? Kasım 2016
◊ Kardeş Kıskançlığı Mayıs 2018
◊ Tırnak Yeme Kasım 2014
◊ Bağlanma Stilleri Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:52
Top