2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaza Formda Girme Yolları
MAKALE #16938 © Yazan Uzm.Dyt.Ekin ALTIN | Yayın Temmuz 2016 | 2,366 Okuyucu
YAZA GİRERKEN KİLOLARIMIZDAN NASIL KURTULURUZ?
Kilo problemi, özellikle kadınların kabusu haline gelirken bu durum yaza girdiğimiz şu dönemlerde daha da ön plana çıkmaktadır. Yaz döneminde daha ince ve vücudu belli eden kıyafetlerin giyilmesi özellikle de bikini/ mayo giyme telaşı insanları kilo vermeye yönlendirmektedir. Kilo vermek ve formda olmak sadece görünüş açısından değil sağlık açsından da oldukça önemlidir. Bu yüzden kilo vermeyi sağlıklı şekilde yapmamız gerekmektedir.
Bu anlamda yapmamız gerekenleri beslenme açısında şöyle ele alabiliriz:
Tek tip beslenmek: Genellikle diyet yaparken tek tip gıdalar tüketmeye ve çeşitlilikten kaçınmaya çalışırız. Tek tip beslenme kesinlikle doğru ve sağlıklı bir yol değildir. Bizim 4 besin grubumuzu (süt grubu, et grubu, ekmek grubu, sebze meyve grubu, yağ grubu) barındıracak şekilde öğünlerimizi planlamamız gerekmektedir. Tek tip beslenme belli bir süre kilo verdirebilir ama asla sağlıklı bir kilo kaybı gerçekleşmez. Verilen kilolar çok hızlı bir şekilde geriye alınır. Bu yüzden sağlıklı beslenme ve kilo vermede besin gruplarımızın hepsini kullanmak oldukça önemlidir.
Aç kalmak: Genellikle hızlı kilo vermek ve bir an önce forma girebilmek için kişiler kendilerini aç bırakarak zayıflama yoluna giderler. Gün içinde hiçbir şey yememek ya da almamız gereken kalorinin çok altında tüketmek bize kas ve su kilosundan kayıp sağlayacaktır. Ayrıca aç kalarak bir ömür geçmeyeceği için yemeye çok az miktarlarda yemeye başladığımızda bile o yiyecekler bize kilo aldıracaktır.
Öğün atlamak: Öğün atlamak kesinlikle yapılmaması gerekenlerin başında gelmektedir. Düzenli öğün yapmak metabolizmamızın hızlanmasını sağlayacaktır. Hızlı bir metabolizma da her zaman kilo vermeye yardımcı olur. 3 ana öğünü mutlaka yapmamız ve gerekli yerlerde 2-3 ara öğünü de beslenmemize mutlaka eklememiz gerekmektedir. Ara öğünler de uzun süre açlıkların önüne geçmede oldukça önemlidir. Aç kalan vücut gelen gıdaları depolama yoluna gider. Ara öğün yaparsak eğer gelen yiyeceklerin enerjisi kullanılacaktır ve kilo verme kolaylaşacaktır.
Kahvaltının önemi: Yapılan çalışmalar kahvaltının atlanılmasının gün içinde çok daha yağlı ve kalorili gıdalar tüketilmesine neden olduğunu ortaya koymuştur. Bu yüzden kilo vermede kahvaltı öğününü atlamamak oldukça önemlidir. Kahvaltıda protein kaynağının bulunmasının da kilo vermedeki etkisi ortaya konmuştur. Örneğin bir kahvaltı için süt grubundan peyniri, et grubundan yumurtayı, ekmek grubundan esmer ekmeğimizi, sebze-meyve grubundan mevsimine uygun taze sebzeleri ve yağ grubundan da zeytini seçerek sağlıklı bir kahvaltı tabağı oluşturmuş oluruz. Burada kilo vermede önemli olan besin gruplarından aldığımız miktarlardır. Kilo vermek için porsiyon kontrolü oldukça önemlidir.
Su tüketmek: Vücudumuzda bütün organların, dokuların aktivite göstermesi için su gereklidir. Su ayrıca sindirim için gerekli enzimlerin de aktivatörüdür. Bizim için hayati önemi olan suyu mutlaka hayatımızın en önemli yerine koymamız gerekir. Su kilo vermede de en büyük yardımcımızdır. Günde uyanık kaldığımız her saat başı 1 çay bardağı su tüketmemiz metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olacaktır. Yaz aylarında kaybedilen su kaybı da göz önünde bulundurularak günde 2-2.5 litre mutlaka su tüketmemiz gereklidir. Su tüketimi yaz aylarında kaybettiğimiz sıvı ile birlikte daha da artacaktır. Bu kayıplar göz önünde bulundurularak sıvı alımı mutlaka desteklenmelidir.
Ödem Problemini Yok Etmek: Bunu önlemek ya da ortadan kaldırmak için yapılabilecek şeylerin başında tuzlu yiyecekleri azaltmak gelmektedir. Tuzun fazlası vücutta su tutacaktır. Bu yüzden olabildiğince yemeklerin tuzunu azaltmak tuz yerine, baharat kullanıma ağırlık vermek ödemi azaltmak için doğru bir öneridir. Bunun dışında hazır gıdaları da fazla sodyum içeriğinden dolayı en aza indirmek gerekir. Kafeinin fazlası da vücutta su tutulumuna neden olur. Kahve ve çay tüketiminin 5 bardağı geçmesi sıkıntı yaratacaktır. Kahveyi günde 1-2 fincanda sınırlamak, çayı da en fazla 3 çay bardak (açık) şekilde tüketmek günlük kafein gereksinmesine ulaşmayı sağlar. Bu miktarların üstüne çıkmak ise vücutta ödeme neden olacaktır. Hem ödemi atmada hem de çay ve kahve içmeyi azaltmada bitki çayları oldukça faydalı olacaktır. Bitki çaylarını şekersiz şekilde düzenli tüketmek vücuttaki fazla suyu atmada yardımcı olur. Ayrıca su tüketimi yeterli miktara ulaşmadığında da vücutta ödem problemi görülebilir. Bu durum da göz önününde bulundurularak günlük yeterli su tüketimi sağlamamız önemlidir.
Egzersiz yapmak: Daha aktif bir hayat benimsemek formda kalmak için olmazsa olmazlardandır. Sadece spor yapmak olarak düşünülmeden gün içinde merdiven kullanmak (asansör yerine), eve daha uzakta olan bir markete yürüyerek gitmek, ev işleri yapmak (temizlik gibi) veya ofis ortamında masadan kalkıp yürümek için sebepler bulmak da günlük hareketimizin artmasını sağlayacaktır. Ayrıca haftada 3-4 gün yürüyüş yapmak ve bisiklet sürmek gibi kardiyo egzersizleri, kilo vermeyi destekleyecektir. Bunların süresinin de 1 saate ulaşması yağ yakımı için önemlidir.
Peki Spor Yaparken Nasıl Beslenmeliyiz?
Egzersize yönelik beslenme planlamamıza dikkat etmek bizim için kilo verme sürecinde oldukça etkili sonuçlar sağlayacaktır. Egzersiz yaparken özellikle dikkat etmemiz gereken terle kaybettiğimiz sıvıyı yerine koymaktır. Bu yüzden egzersiz sırası ve sonrasında mutlaka su içmeye özen göstermeliyiz. Yaptığımız 1 saatlik bir spor için ortalama 400-500 ml civarında su tüketmemiz oldukça önemlidir. Ayrıca aç karına ya da tok karnına spor yapmak da doğru olmayacaktır. Spora gitmeden önce ve geldikten sonra ara öğün yapmak oldukça önemlidir. Spor öncesi meyve tüketmek sağlıklı bir alternatif olmakla birlikte kas glikojenlerinin dolmasına da yardımcı olur. Meyvenin yanını tuzsuz çiğ kuruyemiş ile desteklemek de kalori alımına katkıda bulunarak spor öncesi doğru bir ara öğün olacaktır. Spor sonrası da boşalan glikojen depolarını doldurmak adına yine karbonhidrat gereklidir. Burada da karbonhidrat kaynağı olarak aynı şekilde meyveyi kullanabiliriz. Ayrıca süt/yoğurt/ayran gibi süt grubundan seçeceğimiz alternatifler bizim kalsiyum ve protein almamızı sağlayarak kas ve kemiklerin toparlaması için doğru bir seçenektir. Ancak spor öncesi süt, yoğurt tüketmek gaz ya da şişkinliğe sebep olabilir. Spor öncesi lif içeriği düşük, karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar önerilmektedir. Ara öğünleri yaptıktan sonra ana öğünlere geçilmeli ve sıvı alımı her zaman desteklenmelidir.
Spor yapanların her şeyi yiyebilecekleri algısı da yanlıştır. Spor yaparken 1 saatte harcadığımız kaloriyi 1 çikolata ile geri almamız mümkündür. O yüzden spordan sonra her şeyi yiyebileceğimizi düşünmek yerine, sıvı desteği ile başlayarak günlük almamız gereken kaloriye uygun şekilde bir planlama yapmak doğru olacaktır. Günlük alınması gereken kalori kişinin yaşına, boyuna, cinsiyetine ve yaptığı sporun sıklığı ve yoğunluğuna bağlı olarak değişecektir. Bu yüzden kişilere özel bireysel beslenme programı oluşturulmalıdır.
Sonuç olarak,
Zayıflamak herkesin hayalidir ancak bunu sağlayacak mucize bir yöntem yoktur. Sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmek en başta yapmamız gerekendir. Beslenme alışkanlıklarımızı düzenlemek ve hareketli bir hayat tarzı benimsemek sağlığımız için yapacağımız en önemli yatırım olacaktır.
Diyet kelimesi kısıtlama gibi düşünülmektedir. Halbuki aslında doğru tanım, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmayı sağlamak ve ömür boyu sürdürülebilir olmasıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaza Formda Girme Yolları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Ekin ALTIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Ekin ALTIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ekin ALTIN Fotoğraf
Uzm.Dyt.Ekin ALTIN
İzmir
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Ekin ALTIN'ın Makaleleri
► Yaza Formda Girmenin Yolları Dyt.Serpil TARMAN
► Yaza Formda Girin Dyt.Meryem BORAN
► 5 Adımda Yaza Daha Fit Girebilmek Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► “formda Olmak” Nedir ? Dyt.Sema BÖREKÇİ
► Bu Yazla Birlikte Hep Formda! Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Yaz Biterken Formda Kalma Tüyoları Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yaza Formda Girme Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 81 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:40
Top