2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dengeli Bir Gülümsemenin 8 Komponenti
MAKALE #16950 © Yazan Prof.Dr.Dt. Mehmet Oğuz ÖZTOPRAK | Yayın Temmuz 2016 | 3,707 Okuyucu
Hem görünümünüzdeki hem de iletişiminizdeki başarınızı artırır. Gülüş tasarımı, hekimlik ve sanatın birlikte uygulanarak, size güzel bir gülüş kazandırılmasıdır.

Bu tedavide diş hekimi kişisel istekleriniz ile sağlık ve doğallığı göz önünde bulundurarak bir gülüş planı yapar. Güzel bir gülümseme için neler yapılması gerektiğini belirler.

Dişlerdeki renk ve şekil bozuklukları bireyde psikolojik rahatsızlıklara kadar varan problemlere neden olabilir.

Bireyin gülüşünden memnun olmaması, gülerken ağzını kapatmaya çalışması, dişlerinin şekil ve renginden rahatsızlık duyması bu konuda en sık rastlanan durumlar arasındadır.

Hollywood Gülüşü ve Mükemmel Gülüş

Son yıllarda Hollywood starları gülüşleri ile dikkat çekmeye başlamış ve "Hollywood smile" terimi ortaya çıkmıştır. Hollywood gülüşü için 4 altın kural var.

Dişler: Üst ön dişler düzgün ve herhangi bir görünen dolgu içermemelidir. Üst santral kesici dişler diğerlerine göre daha belirgin ve önde olmalıdır. Alt kesici dişler de gülüş esnasında görünmelidir. Üstte diş arkı geniş ve üst 1. büyük azıya kadar görünmelidir.
Dudaklar: Dudaklar simetrik olmalıdır. Dudakların simetrikliği dişlerden çok kaslar ile ilgili olabilir.
Diş eti: Üst diş etinin 2mm kadar görünmesi gerekir.
Dudak genişliği: Yüzün genişliğinin en az yarısı kadar olmalıdır.

Öncelikle güzel bir gülüş için yüz biçimi ve dudak yapısıyla uyumlu dişlere sahip olmak gereklidir. Diş hekimliğinde estetik maddelerin gelişmesiyle pek çok şekil, renk ve pozisyon bozuklukları çözümlenebilmektedir.

Gülüş Tasarımı işte burada çok önemli bir işlevi üstlenmekte. Dentapolitan Diş Hastaneleri Gülümseme Tasarımı ve ortodonti uzmanı Doç.Dr. Oğuz Öztoprak Dengeli bir gülümsemenin 8 Özelliğini şu şekilde açıkladı.
1-Dudak Çizgisi: Dikey diş görünürlüğü, ya da üst kesici dişlere göre dudak yüksekliğidir. Normali, üst dudak diş-diş eti sınırına ulaştığında dişlerin arasındaki diş eti ile üst keserlerin tamamının görülmesi normaldir.

Yüksek dudak çizgisi, klinik kuronun tamamı ve bitişik diş eti doku bandını gösterir. Düşük dudak çizgisi, üst ön dişlerin %75inden daha azı görülür.

Kadınların dudak çizgisi erkeklerden 1,5 mm daha yüksek olduğu için gülümsemede 1-2 mm diş eti görünürlüğü kadınlar için normal kabul edilir.

2-Gülümseme Arkı: Poz gülümsemesinde üst ön dişlerin kenarları boyunca hayali olarak çizilen çizgi ile alt dudak iç kontürü arasındaki ilişkidir, kurvatür kadınlarda yaşlandıkça düzleşme eğilimindedir.

3-Üst Dudak Kurvatürü: Gülümseme sırasında üst dudak orta noktasından ağız köşesine kadar değerlendirilir. Ağız köşesi dudak orta noktasından daha yüksek ise yukarıda, aynı hizada ise düz, aşağıda ise aşağıda denir.

Yukarıda ve düz dudak kurvatürlerinin aşağıdakine göre daha estetik olduğu düşünülmektedir.

4-Lateral Karanlık Alan: Gülümserken arka dişlerin ağız köşesinde kalan koridorudur. 1. Moların göründüğü gülümseme en estetik skoru almıştır.

Protetik literatüründe lateral karanlık alan olmadığı bir gülümseme gerçek dışı ve protez benzeri bir durum olarak tasvir edilse de ortodontistler bukkal koridoru üst çene genişletmesi ile ortadan kaldırılması gereken boşluklar olarak görür. Üst çenenin ileri hareketi karanlık alanı azaltır.

5-Simetrik Gülümseme: Dikey düzlemde ağız köşelerinin göreceli olarak pozisyonlanması ağız köşeleri ya da pupiller hatların paralelliği ile değerlendirilir. Asimetrik bir gülümseme yüzün bir tarafındaki kas tonusu yetersizliğine bağlı olabilir. Miyofonksiyonel egzersizler önerilmelidir.

6-Frontal Oklüzal Düzlem: Sağ köpek dişi tepesinden sol köpek dişi tepesine uzanan bir hattı temsil eder. Transverse bir eğim, üst ön dişlerin farklı erüpsiyonu ya da alt çenenin iskeletsel asimetrisi nedeniyle oluşur.

7-Dental Komponentler: Boyut, şekil, renk, dizilim, orta hat ve ark simetrisi içerir. Orta hattı belirlemede 2 anatomik landmark kullanılır. Nasion ve filtrum tabanı (eros yayı) 4 mmlik max. orta hat deviasyonunu dişhekimleri ya da diğer kişiler tarafından tespit edilememiştir. 2mmlik deviasyon fark edilebilinir derecede çirkin olarak ifade edildi.

Üst kesici orta hattın paralelliği ve yüzün orta hat parallelliği, dentolfasiyal ortahat çakışması daha önemlidir.

8-Diş Eti Komponentleri: Renk, kontür, doku ve diş eti yüksekliğidir. İnflamasyon künt papilla açık gingival embrasürler düzensiz gingival marjinler gülümseme estetiği kalitesini azaltır. Orta kesicilerin diş eti sınırı kaninlerinki ile aynı seviyededir.

Gülümsemenin komponentleri:
Yaşlandıkça üst keser görünürlüğüde azalır. Genç bireylerde normal üst keser görünümü istirahat halinde erkeklerde 1,91 mm kadınlarda 3,4 mm.dir
iki çeşit gülümseme vardır birincisi Poz Gülümseme: isteyerek yapılan gülümseme.

ikincisi ise Spontan gülümseme: istemsiz yapılan doğal duyguların yönettiği yüzün bütün kaslarıyla ifade edildiğinde dudak poz gülümsemesinden daha yukarı kalkar.

Üst kesici dişlerin görünme miktarı 6 faktöre bağlıdır.
1-Üst dudak uzunluğu: Erkeklerde 23mm kadınlarda 20 mm subnasalden kommisuralara kadar.(kenarlarda eşit, kommissura yüksekliğine göre kısa dudak; istirahat tersi üst dudak çizgisi ile sonlanır, dudak cerrahisi.
2- Dudak yükseklmesi: Gülümsemede üst dudak orjinal uzunluğu %80i kadar kalkar. Maksiller keserlerin 10 mm. si görülür. Kadınlarda &83,5 kalkar.
Hipermobil dudak varsa, intrüzyon veya ortognati hata olur. (Botoks yapılabilinir.)
3- Maksillanın vertikal yüksekliği: Dudak uzunluğu ve mobilitesi normal ise istirahatte aşırı keser görünümlü bir gingival gülümseme vertikal maksiller fazlalığa sebep olabilir.
Maksillanın gömülmesi ya da uzatılması için en iyi referans istirahatte keser görünümüdür, çünkü gülümsemede dudak hipermobilitesi olabilir.
Ayrıca ortognatik olarak maksiller intrüzyon ile cerrahi iskeletsel intrüzyonun yarısı kadar üst dudağın kısaldığına dikkat edilmelidir.
4-Kuron yüksekliği: Maksiller santraller erkeklerde 10.6 mm kadınlarda 9.8 mm
5-Vertikal dental yükseklik: Openbite, deepbite
6-Keser inklinasyonu


Uyumlu ise, Ark ile ark dudak çakışmalı ya da paralel olmalı üst kesici kenarları alt dudak kenarlarına temas edebilir, etmeyebilir ya da hafif örtebilir.

Gülümseme arkı ortodontik tedavi görmüş hastalarda normal oklüzyona sahip tedavi görmemiş gruptan daha düz bulunmuştur. PROTEZ AĞZI (Denture Mouth) görünümüne neden olmaktadır. Ortodontik tedavi sırasında 3 teknikten dolayı düzleşirler.

1- Maksiller kesicilerin aşırı intrüzyonu: İstirahat halinde kesici dudak pozisyonu düşünmeden ya da izlemeden overbite ya da gingival gülümsemeyi düzeltmek için keserler fazla intrüze edilirse keserler düzleşebilir.

Utility arkların veya curve ü fazla tellerin gelişigüzel kullanımı hem gülümseme arkını düzleştirir hem de gülümsemede düşük dudak çizgisine nedendir.

2-Braket Pozisyonlandırılması: Paralel, düz ve ters gülümseme arkları için aynı braket yükseklikleri kullanılmamalıdır.

Optimal gülümseme ark estetiği için braket pozisyonları her birey için insizal kenar alt dudak kurvatürü ilişkisi göz önünde bulundurularak ayarlanmalıdır.

3-Oklüzal düzlem eğimi: Ekstraoral, intermaksiller elastikler, ortognatik cerrahi, oklüzal düzlem eğimini etkileyebilir. Örneğin; oklüzal düzlem anterior yukarı doğru eğimli ise insizal kenarlar alt dudaktan uzaklaşır uyumlu olmayan gülümseme arkına sebep olur. İnsizal kenarlar alt dudaktan uzaklaşır uyumlu olmayan gülümseme arkına sebep olur. Tersine oklüzal düzlem ClII rotasyon ile üst insizal kenarlar alt dudak tarafından örtülür, çekicilik azalır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dengeli Bir Gülümsemenin 8 Komponenti" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Dt. Mehmet Oğuz ÖZTOPRAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Dt. Mehmet Oğuz ÖZTOPRAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Dt. Mehmet Oğuz ÖZTOPRAK'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Dengeli Bir Gülümsemenin 8 Komponenti' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:49
Top