2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Neler Etkiler? - Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
MAKALE #17003 © Yazan Op.Dr.Ahmet Fatih ÖĞÜÇ | Yayın Ağustos 2016 | 3,725 Okuyucu
Tüp bebek tedavisinde pozitif yaklaşım önemlidir

Tüp bebek tedavisinde en önemli olan faktörlerden birisi çiftin tedaviye olumlu bir tutumla yaklaşmasıdır. Stres ve olumsuz yaklaşım öncelikle anne adayı ve ardından baba adayının üreme yeterliliğini negatif yönde etkileyecektir. Bu bakımdan tedaviye karar veren çiftlere sunulan danışmanlık hizmetinde; olumlu, olumsuz tüm faktörler net bir şekilde açıklanır. Tedavi başladığı andan itibaren çiftin günlük yaşamın depresif, stresli yaşamından uzak durulmaya çalışılmalıdır. Zira stresli bakış açısının beyinde salgılanan hormonları ve dolayısıyla üreyebilirliği olumsuz etkilediği bilinen bir gerçektir.

Anne adayının yaşı ilerlemeden tüp bebek tedavisine başlanmalıdır
Erkeklerin bebek sahibi olabilmesinde yaş çok önemli bir faktör olmasa da, kadınların üreyebilmesinde yaş neredeyse en önemli faktördür. Kadınların üreme kapasitesinin en yüksek olduğu yaş 28’dir. Bu bakımdan 25-32 yaşlar arasındaki kadınların daha kolay gebe kalabildiklerini söylemek mümkündür. 35 yaşın altındaki kadınların tüp bebek tedavisi başarı oranı yüksekken, yaş 35’in üzerine çıktığında başarı oranı belirgin bir şekilde düşmektedir. Zira ilerleyen yaşla birlikte hormonsal denge bozulur, yumurta rezervi azalır, kalitesi düşer ve dolayısıyla gebelik elde etmek de zorlaşır.

Anne adayının kilo alımında ölçülü olması gerekir
Aşırı kilolu olan kadınların doğal yolla ya da üremeye yardımcı tedavilerle gebelik elde edebilme şansı, normal kilodaki kadınlara oranla yaklaşık % 20 oranla daha düşüktür. Kilolu anne adaylarında hem gebeliği gerçekleştirebilmek hem de oluşmuş gebeliği devam ettirip canlı doğum elde edebilmek ciddi anlamda zordur. Aşırı kilolu kadınlarda tedavi ile gebelik elde edilebilse bile düşük ya da erken doğum riski de fazladır. Bununla birlikte kilolu kadınlara tüp bebek tedavisi uygulanırken kullanılan ilaçlar da, normal kilodaki kadınlardan daha fazladır. Bu bakımdan ilaç masrafları da çifti zorlayabilmektedir. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda doğal yolla ya da tüp bebek tedavisi ile gebelik elde etmek isteyen kadınların öncelikle ideal kilolarına kavuşmak için uzman eşliğinde kilo vermeleri önerilir.

Kadının üreme yollarındaki yapısal bozukluklar tüp bebek tedavisinde başarı şansını düşürür
Tüp bebek tedavisinde erkeğin ve kadının kendi üreme hücreleri kullanıldığı için, çiftin üreme yollarında, organlarında bulunan yapısal bozukluklar, anomaliler üreme hücrelerinin kalitesini düşürmektedir. Bununla birlikte elde edilen embriyo kadının rahmine transfer edileceği için rahim ağzının, içinin yapısal olarak da sorunsuz olması gerekir. Bu bakımdan miyom, polip gibi patolojiler; rahim kanallarını tıkayabilir, içlerine sıvı dolmasına sebep olabilir. Rahim içinde gelişen anomaliler embriyonun tutunmasını, beslenmesini engelleyebileceği için tüp bebek tedavisi başarısızlıkla sonuçlanabilir. Ayrıca yumurtalıklarda çikolata kistleri, yapışıklıklar gebelik oluşumunu tehlikeye atabilir.

Tedaviyi uygulayan klinik, tüp bebek tedavisinin başarısında çok önemlidir
Tüp bebek tedavisi, çiftin maddi ve psikolojik olarak çok zor durumda kalabildikleri dönemdir. Bu bakımdan tedaviye başlamadan öncesinde çiftin kendisini evinde, bir aile ortamında gibi hissetmesi gerekmektedir. Bununla birlikte tüp bebek tedavisi bir ekip işi olduğundan tedaviyi yürüten uzmanlar ve kliniğin teknik donanımı çok önemlidir. Yumurta geliştirme döneminde kullanılan ilaçların ve protokolün hastaya uygunluğu, yumurta toplama işleminin, sperm seçiminin, embriyo oluşturma işlemlerinin en doğru, en başarılı şekilde gerçekleştirilmesi tüp bebek tedavisinin başarısında belirleyici roldedir. Şöyle ki tüp bebek tedavi ekibi deneyimliyle, klinik tam donanımlıysa, kadın ve erkeğin üreyebilirliği istenen düzeydeyse tedavinin başarı oranı yaklaşık % 60’dır.

Sigara kullanımı tüp bebek tedavisinin başarısını kesinlikle düşürür
Sigara, normal dönemde de bireylerin yaşamlarını, sağlıklarını olumsuz etkilemektedir. Ancak doğal yolla gebelik elde edilemediği için tüp bebek tedavisine başvurmayı düşünen çiftler için sigara tamamen yaşamdan çıkarılması gereken bir unsurdur. Sigara kadının yumurta, erkeğin de sperm rezervini olumsuz etkilediği için sigara kullanan bireylerin gebelik elde edebilme şansları ciddi anlamda düşmektedir. Bu bakımdan tüp bebek tedavisine karar veren çiftlerin tedaviye başlamadan en az 3 ay öncesinden sigarayı bırakmaları ve doğuma kadar kesinlikle sigara kullanmamaları önerilir. Özellikle kadın sigara içilen ortamlardan da uzak durmalıdır. Zira tedavi ile gebelik elde edilebilse bile sigara kullanıldığında düşük, gebelik kayıpları, erken doğum gibi riskler artmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüp bebek tedavisi kadın ve erkeğin üreme hücrelerinin vücut dışına alınıp laboratuarda döllenmesi ve bunun sonuncunda oluşan embriyolardan en sağlıklı 1-2 tanesinin kadının rahmine yerleştirilmesi işlemidir. Aşılama ve yumurtlama tedavilerinden daha ileri bir teknoloji kullanılarak uygulanan tüp bebek tedavisi başarı oranı en yüksek olan üremeye yardımcı tedavi tekniğidir. Ancak tüp bebek tedavisi ile sağlıklı bir gebelik ve canlı bir doğum elde edilebilmesi için tedavi öncesinde, sırasında ve sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. İlk olarak akıldan çıkarılmaması gereken konu ise tüp bebek tedavisinin bir ekip işi olduğu, anne ve baba adayları, tedaviyi uygulayacak olan uzmanlar ve tedavinin yapılacağı kurumun bu işlemde hayati önem taşıdığıdır. Bu bağlamda anne ve baba adayları tüm süreç boyunca doktorun önerilerine harfiyen uymalı ve doktorun bilgisi dışında bir yaklaşımda bulunmamalıdır. Bu tutum ta ki bebeğin sağ salim doğumuna kadar devam ettirilmelidir. Zira tedavi esnasında gereken her şeyi zaten uzmanlar eksiksiz gerçekleştirmekte ve asıl önemli olan embriyo transferinden sonraki anne ve baba adaylarının tutumudur.

Tüp bebek tedavisi sonrasında anne ve baba adaylarına düşen görevler

1. Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi sonrasında kadının yarım saat ya da bir saat dinlenmesi yeterlidir. Bu sürecin ardından kadın evine dönebilir ve günlük basit yaşam aktivitelerini yapabilir. Ancak embriyo transferi sonrasındaki 3 gün boyunca kadının evinde kalması, mümkünse işe gitmemesi iyi olabilir. Zira iş yerinde ani bir hareket yapması, stresli bir ortamda bulunması ya da işe giderken trafikte her hangi bir olumsuzluk yaşaması gebelik açısından sorun teşkil edebilir. Fakat buradan kadının evde 3 gün boyunca yatması gerektiği gibi bir sonuç çıkarılmamalıdır, sadece tedbir olsun diye kalabalık ortamlara girmemekte fayda vardır.

2. Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi sonrasında hapşırma, öksürme, merdiven inip çıkmanın bebeğin tutunmasını engelleyeceği düşünülür. Bu inanış kesinlikle yanlıştır. Zira embriyo anne adayının rahmine tutunduktan sonra bu tür rutin basit aktivitelerle bebeğin düşmesi, kaybedilmesi söz konusu bile değildir.

3. Embriyo transferinin yapıldığı gün içinde 1-2 saatten daha uzun araç yolculukları yapılmamasında fayda vardır. Ancak 2-3 gün sonrasında yapılacak yolculuklar gebeliği olumsuz etkilemez.
4. Tüp bebek tedavisinin başarılı olduğu, yani gebeliğin meydana geldiği embriyo transferinden 12 gün sonra yapılan kanda gebelik testi ile öğrenilmektedir. Yani transferden 12 gün sonrasında gebelik artık tamamen rahme tutunmuştur. Bu bakımdan gebelik testi pozitif çıkıncaya kadar spor, egzersiz yapılmamasında, zıplama, atlama gibi hareketlerden kaçınılmasında fayda vardır. Ancak bu 12 günün sonunda ağır ve yorucu aktiviteler hariç her türlü günlük yaşam aktiviteleri yapılabilir.

5. Embriyo transferinin ardından bazı kadınlarda 2-3 gün, bazılarında ise 8-10 gün geçtikten sonra göğüslerde şişkinlik, dolgunluk, kasıklarda adet dönemindekine benzeyen ağrılar, kahverengimsi lekelenmeler görülebilmektedir. Bu tür durumlar doğal yolla elde edilen gebeliklerde de görülebilen gebeliğin erken belirtileridir. Başka belirti ve şikayetler eşlik etmiyorsa kadının endişelenmesi, kaygılanması gereken bir sorun yoktur.

6. Embriyo transferinin yapıldığı gün duş alınmasında sakınca olduğuna dair bilimsel bir veri olmasa da, embriyonun yerleştirildiği gün duş alınması çok da tavsiye edilmez. Ancak 1 gün sonrasında duş alınmasının her hangi bir sakıncası yoktur.

7. Tüp bebek tedavisi görmeye karar veren çiftlerin tedavi öncesinde, tedavi görüldüğü esnada ve tedavi sonrasında asitli içecekler, siyah çay, bitki çayları ve kahve içmemeleri önerilmektedir. Bunların yerine her gün ortalama 10 bardak su, birer bardak ayran, süt, kefir, evde sıkılmış meyve suyu ve maden suyu önerilmektedir.

8. Bebek sahibi olma planları yapan kişilerin sigara ve alkolü tamamen yaşamlarından çıkarmaları gerekir. Bu bağlamda tüp bebek tedavisinin öncesinde ya da sonrasında sigara, alkol kullanımı söz konusu olmamalıdır.

9. Tüp bebek tedavisi uygulanan kişilerin yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmeleri çok önemlidir. Özellikle de embriyo transferinden, gebelik elde edildikten sonra anne adayı tüm besin gruplarından dengeli bir şekilde tüketmelidir. Ayrıca aşırı tuzlu, yağlı, kızartılmış hazır gıdalar bu dönemde anne adayına yasaktır.

10. Gebelikte ilaç kullanımı önemlidir. Tüp bebek tedavisi sonrasında ilaç kullanımı ise ekstra önem taşımaktadır. Bu bağlamda anne adayının doktorun önerdiği ilaçları aksatmadan kullanması, doktorun bilgisi ve izni olmadan basit ağrı kesicileri bile asla kullanmaması gerekir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Neler Etkiler? - Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Ahmet Fatih ÖĞÜÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Ahmet Fatih ÖĞÜÇ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ahmet Fatih ÖĞÜÇ Fotoğraf
Op.Dr.Ahmet Fatih ÖĞÜÇ
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Ahmet Fatih ÖĞÜÇ'ün Makaleleri
► Tüp Bebek Tedavisinde Akupunktur Prof.Dr.Kaya ÖZKUŞ
► Tüp Bebek Tedavisi Op.Dr.Firdevs UĞUZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Neler Etkiler? - Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 73 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:58
Top