2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilik Dansı
MAKALE #17048 © Yazan Uzm.Psk.İlknur DEMİRTAŞ | Yayın Ağustos 2016 | 2,734 Okuyucu
EVLİLİK *DANSI

*Birlikte bir yaşama ilk adımdır EVLİLİK... İki ayrı cinsin birlikteliğidir. İki ayrı beden , iki ayrı beynin dansıdır.

Bir olmak*değildir, birlikte olabilmektir.

*İki kişinin kullandığı bir kanoda süprizlerle dolu bir yolculuktur EVLİLİK...

*Bazen dingin, bazen akıntılı bir suda, bazen küçük keyifli bir salınıma neden olan dalgalarda kürek çekmektir.İki kürek bir kano.. İki yürek, yol almak isteyen.. Denge ister,sabır ister,güç ister ama illaki iki küreğin palasının tamamının suya girmesini ister ilerlemek için..Ritim ister; bir sağ kürek ,bir sol kürek ya da hem sağ hem sol kürek palası girer suyun derinliklerine. Tek kürek çekilirse; döner olduğu yerde kano..Ya da o küreği çeken kol/kişi yorulur tek olmaktan...Suyun ritmine uyumla çekilen kürekle ilerler kano...

Evlilik; yürek işi, evlilik emek işi *ve iki kişinin isteği , *gönüllülük işidir.

Cinsellik olmazsa olmazıdır evliliğin. Bu bazen bir bakıştır, bir dokunuştur kalpten kalbe, beyne, bedene..bir sözdür yardan yarene ... Keyiftir,sevidir..

*Ataol Behramoğlu *şiirinde ne de güzel dile getirmiştir:

"Severken hiç bir böcek

Hiç bir kuş yalnız değildir;

Ölümdür yaşanan tek başına,

Aşk iki kişiliktir."

**

Bazen zamanla çiftlerden birinin ya da her ikisinin bu gönüllükten vazgeçtiği görülür. Uzaklaşmalar başlar gözlerden, düşüncelerden, *dokunuşlardan…Uzaklaşmalar başlar bir çok nedenden; sözlerimizde,kalbimizde, beynimizde ve kaçınılmaz olarak bedenimizde..Sırası değişse de her uzaklaşma kopuştur.

Evlilik kararı alırken yaşanılan hislerin yerini tersi duygular baş gösterir.Her evlilik bu süreci yaşamaz *elbet.. Ve her evliliğin sona adımlarını hazırlayan sebep de aynı değildir …

Umutlar bitmiş, kendini yetersiz hissedişler başlar bu süreçte..Ne yapmalı?

Her evliliğin kendi dinamiği vardır.Bu dinamiklerin iyi bilinmesi, gereken zamanlarda aile terapistleri/danışmanlarından alınan profesyonel yardım evliliğin gidişine olumlu katkı sağlayacaktır.

Cinselliği konuşarak ,öğrenerek büyüdüğünüz bir *aileden geliyorsanız *şanslısınız..Ne yazık ki *‘’çocuklar duymasın,baban duymasın ‘’ kültüründe yetişmelerimiz ve yetiştirmelerimiz halen geçerliliğini koruyor.

Cinsellik ile pornografi, sevgi –şefkat ile şehvet, sex-orgazm *kavramlarının birbiri yerine kullanılır çoğu zaman.

(Orgazm tanımından bahsetmek istiyorum. )

Kadın ya da erkeğin cinsel istek duyarak, herhangi bir cinsel etkinliğe girişildiğinde ,cinsel uyarım olur. Cinsel uyarım her iki cinsin bedeninde farklı fizyolojik tepkiler oluşturur ve cinsel eylemin devam etmesi durumunda orgazm*ile sonuçlanır.

Orgazm tanımı güçtür ancak " zihinsel haz zın doruk noktası" demek yanlış olmaz. Her sevişme orgazm ile sonuçlanmaz, sonuçlanması gerekmez.

Kadın ve erkek cinselliği farklılıklar içerse de , cinsellikte ; birlikte uyumun gerekliliği kaçınılmazdır.

BAZEN UYUM BOZULUR:

Cinsel kopuş çiftlerden birinde de olsa *çiftin, evliliğin sorunudur.

*

-Toplumsal öğretiler, ilk cinsel bilgiyi alışımız, sonra edinilen *bilgilerdeki *yanlışlar, kadın-erkek rollerimize *bakışımız cinsel mitlerimizin dinamiğidir ve bu mitler (kadının cinselliği istemesi ayıptır/erkek başlatan taraf olmalı/belli bir yaştan sonra cinsel istek azalır gibi yanlış inanışlar) cinsel uyumu zaman zaman zorlaştırabilir.

-Bazen eşler birbirinin özeline, cinsel gizliliğe dikkat etmeksizin üçüncü kişilerle (arkadaş/kanka/anne/baba/kardeş..) evlilik sorunlarını, özellikle cinsel sorunlarını paylaşır.

-Herhangi bir sorundan dolayı eşlerden biri diğerinden *yatak odası cezası (sevişmeden mahrumiyet) ile intikam almak ister ki bu da evlilikte soruna neden olan yanlışlardan biridir.

-Kişilerin özbakım becerileri, fanteziye ilişkin bilgi ve becerilerindeki dengesizlikler de uyumu bozabilmektedir.

Cinsellik öğrenilebilir ve geliştirilebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilik Dansı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.İlknur DEMİRTAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.İlknur DEMİRTAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlknur DEMİRTAŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.İlknur DEMİRTAŞ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi20 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İlknur DEMİRTAŞ'ın Yazıları
► Etkili Ebeveynliğin Dansı Psk.Ebru ZORLUTUNA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evlilik Dansı' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:10
Top