2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dental İmplant
MAKALE #17077 © Yazan Dt.Songül MİRZAOĞLU | Yayın Ağustos 2016 | 2,625 Okuyucu
DENTAL İMPLANT
Günümüzde parsiyel ya da total dişsizliklerin tedavisi amacıyla dental implant kullanılmaktadır.Eksik dişlerin yerine yerleştirilen genelde titanyumdan yapılmış yapay köklerdir. İşlem öncesinde gerekli anamnezler alınıp,radyolojik ve gerekirse tomografik değerlendirmeler yapılarak hastanın isteği,hekimin önerilerine göre tedavi planlaması yapılır. İmplant tutunması ve uzun dönem fonksiyon görebilmesi için alveoler kemik miktarının yeterli olması ve mevcut kemiğin implant yerleşimi için uygun yoğunlukta olması gerekir. İmplant kayıpları çoğu zaman düşük yoğunluklu kemikte gerçekleşir. İmplantın klinik olarak başarılı olduğunu gösteren kriter ''mobilitenin olmaması'' dır. Bu nedenle implantın stabilitesini sağlamak oldukça önemlidir. Klinik olarak stabil ve başarılı bir implanta kuvvet geldiğinde mikro düzeyde hareketlilik olabilir. Klinik fonksiyonda implant lateral, aksiyal ve rotasyonel kuvvetlere maruz kalır. Kuvvet ortadan kaldırıldığında implant orijinal konumuna döner. İmplantın parçaları implantın kemik içinde kalan kısmı iyileşme başlığı ve üst yapı parçasıdır (abudment).
İmplant tedavisinin endikasyonları tam dişsizlik, kısmı dişsizlik, tek dişsizlik şeklindedir. İmplant tek tedavi seçeneği olmasa da en iyi tedavi seçeneğidir. Her hastanın durumu değişik protetik seçeneklerle birlikte kendi içinde değerlendirilmelidir. İmplant tedavisinin kontrendikasyonları kesin kontrendike olduğu durumlar; vücutta herhangi bir nedenle aktif enfeksiyon varlığı, kontrol edilmemiş metabolik bozukluklar, ciddi kanama problemleridir.
İmplant için genel risk faktörleri: Yapılan çalışmalarda 60 yaş altı ve üstü bireylerde implant başarısı açısından fark bulunmamıştır. Hatta 80 yaşını aşmış hastalarda bile yüksek başarı oranları belirlenmiştir. Osteopöröz tedavisi amacıyla bifosfanat kullanan hastalar değerlendirilecek olursa oral kullanımda riskin arttığı tam kanıtlanmamıştır. Onkolojik durumların iskeletsel metastazları nedeniyle intravenöz kullanımda risk artmaktadır. Bu hastalar bifosfanata ek olarak kortikosteroid kullanıyorlarsa risk daha da artmaktadır. Kontrol edilmemiş metabolik bozukluklardan diyabet; eğer kontrol altına alınan bir diyabet ise risk normal sağlıklı bireydeki riskle aynıdır. Sigara kullanımı implant çevresindeki yumuşak doku sağlığını etkiler ve kemik kaybına yol açar. Sigara kullananlarda risk kullanmayanlara oranla iki kat daha fazladır. Sigaranın yara iyileşmesinde, kemik yapım-yıkım mekanizmasındaki olumsuz etkileri bilinmektedir.
Erken yaşlarda çeşitli nedenlerle oluşan dişsizlik ortodontik tedavi, kron-köprüler ile tedavi edilmektedir. İmplant iskeletsel büyüme yönünü doğal dişler gibi takip etmediklerinden çocuklarda önerilmemektedir.
Tedavi planlamasında öncelikle hastanın genel sağlık durumu değerlendirilir. Ağız sağlığının durumu değerlendirilir. Diş çekiminin ardından geçen süre dikkate alınmalıdır. Enfeksiyon bulguları ya da periodontal problemlerin varlığında implant uygulanması kontrendikedir. Anteriorda estetik beklenti artacağından implant üstü için gülme çizgisi, dudak desteği, kaninler arası mesafe değerlendirilmelidir. Tüm bunlara ek olarak yüzdeki asimetri ve uyumsuzluklar analiz edilmelidir. Çene ilişkileri değerlendirilir. Dişsiz bireylerde kemik yıkımının bir sonucu olarak alt ve üst çenelerin birbirlerine göre olan konumları değişir. Üst çenede yıkım anteriordan posteriora; alt çenede posteriordan anteriora doğru gerçekleşir. Panoramik radyograflar kullanılır.Çenelerdeki patolojiler görüntülenir. Anterior ve posterior bölgelerdeki kemik yüksekliği değerlendirilir. Kemik yüksekliğini ve genişliğini en iyi belirleyen yöntem tomografidir.

Kaynak: DUSDATA ORTODONTİ KONU ANLATIMLI KİTABI
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dental İmplant" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Songül MİRZAOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Songül MİRZAOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Songül MİRZAOĞLU'nun Yazıları
► Dental İmplant Dr.Dt. Fatih GENCEROĞLU
► Dental İmplant Nedir? Dt.Murat KANLI
► Dental Detox Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Dental İmplant' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Beyazlatma Ağustos 2016
► Diş Tedavisi Eylül 2014
► İmplant Eylül 2014
► Oral Hijyen Motivasyonu Eylül 2014
◊ Oral Diagnoz ve Radyoloji Eylül 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:11
Top