2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Stratejik Çalışma Teknikleri
MAKALE #17138 © Yazan Uzm.Ali BOZGEDİK | Yayın Eylül 2016 | 3,513 Okuyucu
Kişisel gelişim uzmanlarının bahsetmiş oldukları verimli ve etkili çalışma teknikleri artık demode oldu. Bunun yerine ben taktik kelimesi ile eş anlamlı strateji kelimesini tercih ettim. Nedeni ise başarıya giden yol artık sadece etkili çalışmaktan veya çok çalışmaktan geçmiyor. Geçmişte başarılı olmak için öne sürülen reçete “çalışmak” ve yine “çalışmak” şeklinde idi.
Oysa günümüzde çok çalışmak ya da etkili çalışmak yerine strateji geliştirmek gereklidir.
İsterseniz strateji kelimesini inceleyelim. Savaşta, sporda ve sınavlarda çok kullanılan bir kelimedir. Anlamı önceden belirlenen bir amaca ulaşmak için izlenen yol, yöntem demektir.
Strateji bir işi nasıl yapacağınızı belirler. Örneğin Konya’dan İstanbul a gitmek isteyen kişi otobüsle, trenle veya uçakla gidebilir. Zaman ve ekonomi açısından ele aldığımızda kişi kendisi için en uygun olanını seçecektir.
Stratejinin önemi anlatmak açısından aşağıda vereceğimiz hikâye enfes bir örnek olacaktır:
Bir gün Hintli bir ermişin yanına koşa koşa öğrencilerinden biri gelir. “Ustam, ben de erdim” der. Irmağın bir kıyısından diğer kıyısına suya değmeden geçebiliyorum. Bilge kişi pek aldırmaz ve şunu söyler: “Ben daha ermeden geçebiliyordum bir kıyıdan ötekine sulara değmeden. Sandala binerek….!”
Hikâyeden de anlaşılacağı üzere bilge kişi öğrencisine ve bizlere bir ders vermektedir. Eğer amacımıza uygun doğru bir strateji seçmemişsek zaman ve enerji kaybına yol açacaktır. “Bu anlamda zamanı nasıl kullanmam lazım, çalışmalarımı neye göre planlamalıyım, amaçlarımı nasıl gerçekleştirebilirim?” gibi konular stratejimizin bir parçasıdır ve çalışmalarımızı verimli kılacak da bu kriterlerdir.
Örneğin, bir futbol antrenörünü ele alalım her yapacağı maça ayrı stratejilerle çıkmak durumundadır. Zira bütün takımlara aynı strateji uygulamak, takımınızın deşifre olmasını ve artık maç kaybetmesine yol açacaktır. Karşı takımın zaaflarını bulur, buna yönelik taktik geliştirirseniz başarılı olursunuz. Takımınız çok iyi oyunculardan oluşmuş olabilir. Her gün çok ağır koşullarda takımınıza idman yaptırıyor olabilirsiniz. Kondisyon açısından da maksimum düzeye ulaşıyor da olabilirsiniz. Fakat teknik ve taktik açıdan futbolcularınızı eğitmezseniz, bütün bu çabalar boşuna olacaktır. Fiziği ve tekniği eşgüdümlü harekete geçiren takımlar başarıya en yakın takımlardır.
Şunu da unutmamak gerekir başarının % 100 lük kısmı sadece taktikten ibaret değildir. İnanç, azim, disiplin, özgüven de önemlidir. Başarı bütünlüktür. Bütün uzuvlarımızla harekete geçmedir başarı. Dünyanın bütün başarılı sporcuları beyin kas koordinasyonunu en iyi en hızlı yapan kişilerdir. Nitekim geçtiğimiz yıl Basketbol takımımız ilk defa dünya ikincisi oldu. Başarının bütün basamaklarını çok iyi kullandılar.
Ülkeler arasında da durum aslında çok farklı değildir. Her ülke savunması için büyük paralar yatırır. Daha çok toprak ya da sömürge için savaş yapar. Savaşta her zaman güçlü olan kazanmış değildir. Geçmişten günümüze baktığımızda daha iyi taktik geliştiren devletler savaştan galip çıkmayı bilmiştir. “Savaşta hile mubahtır” sözünden yola çıkarak daha iyi strateji geliştiren galip olacaktır.
Başarıya ve mutluluğa ulaşmak istiyorsanız, kendi kişisel stratejinizi belirleyin.
En Etkili Başarı Sözleri
1-Şimdi değilse ne zaman, bu yıl değilse hangi yıl?
2- Önemli olan bilmek değil yapa(bilmek) tir.
3- Hayat inat eden bir insana asla karşı koyamaz.
4- Başarının yarısı artık sadece inanmak değil harekete geçmektir.
5- Tüm mucitler önce aynı şeyi keşfettiler: “Kendilerini…”
6- Çok küçük başarı çok büyük bir plandan daha iyidir.
7- Tanrı fındığı verir fakat kırmaz.
8- Başarı bir yolculuktur, bir varış noktası değil.
9- Başarının sırrı işini tatile çevirmektir.
10- Yaşamdaki dengeyi ve başarıyı yakalamanın birkaç anahtarı…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Stratejik Çalışma Teknikleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Ali BOZGEDİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Ali BOZGEDİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali BOZGEDİK Fotoğraf
Uzm.Ali BOZGEDİK
Konya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Aile Danışmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Ali BOZGEDİK'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Stratejik Çalışma Teknikleri' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:55
Top