2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Unutkanlık
MAKALE #17155 © Yazan Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU | Yayın Eylül 2016 | 25,580 Okuyucu
Özellikle çocuklarda çok yaygın bir sorun olan unutkanlığın birden fazla nedeni; her nedene bağlı olarak da farklı farklı çözüm yolları vardır. Ama unutmaması için verilecek sert uyarılar, unuttuğu için azarlama ve cezalandırma, unutkan ve dikkatsiz olduğu yönündeki aşağılamalar bu konuda hiç işe yaramayacağı gibi çocukların unutkanlığını daha da arttırır; öz güvenini ve başarı motivasyonunu belirgin şekilde düşürür. Önemle hatırlatıyorum; lütfen onları bir şeyleri unutmuş oldukları için sert ve eleştirel bir biçimde uyarmayınız.

Unutkanlığın ne zaman(özellikle hangi yaşlarda) ve ne şekilde başladığı çok önemlidir. Eğer daha önceleri böyle bir sorunu olmayan bir çocukken 9 yaş ya da takip eden yıllarda(10-11-12-13-14) unutkanlık başladı ama çocuğun neşesinde ve yaşama bağlılığında bir düşme yok ise kaygılanacak bir şey yok demektir. Bu durum normal bir ergenlik değişimidir ve üstünde durulmaz ise yaşla birlikte kendiliğinden düzelir. Ancak bu dönemde çocuk sert uyarılar alır ve aşağılanırsa yetişkinlik döneminde de sürebilecek bir unutkanlık sorunu oluşabilir.

Gene önceleri böyle bir sorunu yokken çocukta bir unutkanlığın başladığını fark ettiyseniz ve buna içe kapanma ve neşesizlik içeren bir çöküntü eşlik ediyor ise bu bir depresyon başlangıcı olabilir ve olabildiğince kısa sürede profesyonel yardıma başvurmak gerekir. Eğer unutkanlığın kaynağı gerçekten bir depresyon başlangıcı ise ebeveynlerin verecekleri sert tepkiler, çocuğu kötü yönde etkiler, büsbütün içe kapanmasına neden olur ve depresyonunu arttırır.

Unutkanlık sık sık görüldüğü bir diğer durum ise dikkat eksikliği ve bazen de dikkat eksikliğine eşlik eden hiperaktivite durumudur. Hiperaktivite ve dikkat eksikliği yapısal bir konsantrasyon sorundur. Tam olarak neden olduğu bilinmemekle birlikte genetik olabileceği ya da doğum sırasında oluşmuş olabileceği yönünde tam olarak ispatlanmamış bulgular vardır. Kesin olan, beynin negatif etkilenmesiyle oluşmuş yapısal bir sorun olduğudur. Yani kasitli bir davranış şekli değil; tamamen fiziki bir sorun olduğu söylenebilr.

Bazen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar bir konuda çok ciddi şekilde yoğunlaşabilirler ve dikkatlerini toplayabilir, unutmadan bir şeyleri halledebilirler. Bu durum, anne ve babaları "isterse yapabilir" gibi düşündürebilir. Ancak bu dikkati uzun süre korumaları kaldıramayacakları derecede yorucu ve bu nedenle de yapısal olarak olanaksızdır. Yani istemediğinden değil, yapamadığından kaynaklanmaktadır. Zaten şöyle bir düşünecek olursak; biz yetişkinler bile ilgimizi çeken bir konuda konsantrasyonumuzu daha uzun süre koruyabilirken, salt sorumluluk duygusu ile yaptığımız bir şey için dikkatimizi aynı derecede uzun süre koruyamayabiliriz.

Hiperaktivite ve dikkat eksikliği ve bundan kaynaklanan unutkanlığın özel bazı egzersizler ve medikal destekle sağaltımı mümkündür. Ancak geçer diye bekleyerek kaybedilen zaman çocuğun eğitiminde kapatılması güç bir açığın oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle durumu fark eder etmez profesyonel desteğe başvurmak yerinde olur.

Nedeni her ne olursa olsun sert uyarı ve aşağılamalar unutkanlığın pekişmesine yol açacaktır. Lütfen bundan önemle kaçınınız.

Elif Y. Çavuşoğlu
Psikolog(Terapist)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Unutkanlık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     31 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Elif Y. ÇAVUŞOĞLU Fotoğraf
Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU'nun Makaleleri
► Unutma ve Unutkanlık Nedenleri Psk.Halil TÜRKMEN
► "Unutkanlık" Deyip de Geçmeyin! Psk.Gözde EMİK AKSOY
► Dikkat, Unutkanlık ve Beyin Psk.Eser ÖLÇER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Unutkanlık' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İlişki Dinamiği Eylül 2016
► Karneler Geliyor! Eylül 2016
► Kardeş Kıskançlığı Eylül 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:10
Top