2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Karneler Geliyor!
MAKALE #17158 © Yazan Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU | Yayın Eylül 2016 | 2,241 Okuyucu
[font=Arial][size=2]Anne-babalar,öğretmenler, eğitim programlarını hazırlayan büyüklerimiz! Karneleriniz geliyor!

Evet, yanlış okumadınız; bu karneler önce anne-babaların, öğretmenlerin ve eğitim sistemimizin başarısını; sonra öğrencilerin başarısını gösteriyor.

Değer verdiğim bir edebiyat öğretmeni, “Benim müfettişim öğrencidir. Eğer öğrencilerim, anlıyor, öğreniyor ve iyi notlar alıyorsa ben başarılıyım demektir” demişti.

Anne-babaların kötü karnelere verdikleri abartılı tepkilerin bilinçaltındaki nedeni, genellikle kendilerini başarısız hissetmeleridir. Zira, “Başarılı anne-babalar başarılı çocuklar yetiştirir”inancı, pek çoğumuzda vardır.
Eğer çocuğunuzun karnesi yeterince iyiyse bu yazıda size göre pek bir şey yok demektir; siz zaten sınıfı geçmişsiniz. Size ve çocuklarınıza iyi tatiller dilerim.

Tatil sürecinde gerek okuma alışkanlığı kazanması, gerek dünya görüşünü geliştirmesi için çocuğunuzu boğmadan, ödev olarak algılamayacağı şekilde kitap okuması için yönlendirmenizi öneririm. Aslında sizin gibi başarılı ebeveynlere böyle bir öneride bulunmama bile gerek yok. Çünkü siz,bunu yapmayı büyük olasılıkla zaten planlıyorsunuzdur. Fakat derslerinde çok iyi olmayan konularda onu biraz destekleyebilirsiniz. Bu, ilerde sorun olabilecek bir açığın oluşmasını engelleyecektir. Bunu yaparken de onu boğmamaya özen gösterin. İyi dinlenmiş çocuklar bir sonraki öğretim yılına daha hevesli, okulunu, öğretmenlerini ve arkadaşlarını özlemiş olarak girerler.
Eğer çocuğunuzun karnesi yeterince iyi değilse bu konuya tamamen tepkisiz kalmanızı ve hiçbir şey olmamış gibi tatile başlamanızı öneriyor değilim tabi ki; bunun mutlaka bir bedeli olmalı.

Örneğin bir karne armağanı kararlaştırmışsanız, bu armağanı kesinlikle vermemelisiniz. Aksi halde çocuğunuz, her durumda istediğini alabildiğini ve her ne yaparsa yapsın mağdur olmayacağını düşünecektir.

Bunun yanı sıra mutlaka kötü not aldığı dersler desteklenmeli, ancak bu bir program çerçevesinde yapılmalı ve mutlaka tatil için de zaman bırakılmalı. Yeterince dinlenememiş bir çocuk, bir sonraki öğretim yılına da hazır olamayacaktır.

Bu konularda çok kararlı davranıp, asla taviz vermemek yeterli bir ceza olacaktır. Abartılı tepkiler vermeniz, artık onu sevmediğinizi, ondan utandığınızı söylemeniz ya da böyle hissetmesine neden olacak bir tavır takınmanız veya gereğinden ağır cezalar vermeniz kişiliğinde onarılması güç yaralar açacaktır. Ayrıca, sizin vereceğiniz büyük tepkiden korkması, elinde kötü karneyle eve gelmesini zorlaştırabilir ve bu nedenle çok daha büyük hatalar yapmasına neden olabilir. Unutmayın ki; siz de bir zamanlar öğrenci olmuştunuz. Belki, kötü karneler getirdiğiniz günler de olmuştur. O günlerde, göreceğiniz tepkiden ne denli korktuğunuzu hatırlayın.

Tüm koşulların elverişli olduğu durumlarda normal zekaya sahip çocukların karneleri genellikle sorun derecesinde kötü olmaz. Eğer çocuğunuzun karnesi kabul edilebilir derecede iyi değilse öncelikle bunun neden kaynaklandığı mutlaka belirlenmeli ve bu sorunu giderebilmek için gerekli önlemler alınmalı.

Bu sorunların neler olabileceğine kısaca bir göz atacak olursak;

●Aile yaşamında bir huzursuzluk olabilir.
●Sizin farkına vardığınız ya da varmadığınız travmatik bir ayrılık yaşıyor olabilir (evde eksilen bir akraba, uzak bir yere taşınmış bir komşu ya da bir arkadaş ayrılığı gibi).
● Ergenlik dönemi sorunları yaşıyor olabilir.
●Yeterince yüreklendirilmemiş, başarılı bir insan olduğuna dair inandırıcı bir şekilde motive edilmemiş olabilir.
●Başarısızlık kaygısıyla yoğun stres altında olabilir.
●Onu, o güne dek yeter derecede sorumluluk sahibi bir birey olarak yetiştirememiş olabilirsiniz.
●Öğretmeniyle olması gerektiği gibi bir duygusal bağ kuramamış olabilir.
●Dikkat eksik
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Karneler Geliyor!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Elif Y. ÇAVUŞOĞLU Fotoğraf
Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU'nun Makaleleri
► Ara Karneler ve Tatil Psk.Serap DUYGULU
► Tek Eşliliğin Sonu mu Geliyor? Psk.Dnş.Ümran ÖRKÜN
► Eyvah! Panik Atak Geliyor Psk.Ceren TATAR
► Yeni Bir Bebek Geliyor Ne Yapacağım!!! Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
► Yalan Söyleme Eğilimimiz Nereden Geliyor? Psk.Çağla Ebru AY GÜNEYSU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Karneler Geliyor!' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İlişki Dinamiği Eylül 2016
► Çocuklarda Unutkanlık Eylül 2016
► Kardeş Kıskançlığı Eylül 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:19
Top