2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Muhteşem Saçlar İçin Beslenme İpuçları
MAKALE #17164 © Yazan Dyt.Zülal YALÇIN | Yayın Eylül 2016 | 3,619 Okuyucu
Estetik açıdan ön planda olan saçlarla ilgili sorunlar bir çok kişi tarafından önemlidir. Sağlıklı saçlara sahip olmak için, genetik faktörlerin yanı sıra tüketilen besinler ve bunlardan aldığımız vitamin ve mineraller oldukça önemlidir. İyi bir beslenme düzeni ile saç sağlığını korumak mümkündür.

Yetersiz ve dengesiz beslenme , diğer birçok sağlık problemlerinin yanında saç sağlığını da olumsuz yönde etkilemektedir. Saçlar donuk görünmekte, zayıflayıp hassaslaşmakta ve erken beyazlaşmaktadır. Ancak beslenme alışkanlığınızı değiştirerek, yeterli vitamin alıp saçlarınızın hem sağlığını hem de görünüşünü olumlu yönde değiştirebilirsiniz .Peki hangi vitaminler saç bakımı ve sağlığı açısından ne işe yarar?
 Folik Asit (Vitamin B9 veya Folat): Saç dökülmelerine karşı en önemli koruyucudur. Saçların büyümesini sağlayan hücrelerin yenilenmesini sağlar. Folik asit eksikliği, saç sağlığının bozulmasına, saç dökülmelerine ve erken beyazlaşmasına neden olabilir. Kaynakları : Brokoli, mısır, portakal, hububat, et ve yeşil yapraklı sebzeler.

 A Vitamini: Saç dökülmelerine karşı en önemli ikinci koruyucudur. A vitamini önemli bir antioksidandır ve saç dokusu ile parlaklığını koruması ile tanınır. A vitamini saçlarınızı, çevre etkisi ile vücuda alınan serbest radikallerin saldırılarından korur ve saçı kökünden sonuna kadar kuru hava etkisine karşı koruyan, saç derisinde oluşan sebum maddesinin üretimine katkıda bulunur. Kaynakları : Karaciğer, karahindiba, havuç, brokoli, patates, kavun

 C Vitamini ( Askorbik Asit): Saçları serbest radikallere karşı koruyan temel vitamindir. Saç derisinde kan dolaşımını arttırır. Saç kırılmalarına karşı koruyucu görev üstlenip saç büyümesini hızlandırır. Kuru ve kırık saçlar yeterli düzeyde C vitamini tüketilmediğinin bir belirtisidir. Kaynakları : Yeşil ve kırmızıbiber, kivi, brokoli, turunçgiller ve maydanoz.

 E Vitamini: Saç derisi sirkülasyonunu hızlandıran en önemli vitamindir. E vitamini saç hücrelerinin üretimi ve tamirine yardımcı olması ile bilinir. Kaynakları : Buğday tohumu yağı, Ayçiçek yağı, safran yağı, badem, fındık, ıspanak, şalgam, pancar ve avokado.

 Biyotin (Vitamin B7 veya Vitamin H): Saç gelişimi için en önemli vitamindir. Biyotin, hücrelerin enerji üretimi için önemlidir. Keratin adı verilen, saç dökülmelerine ve saç beyazlaşmasına karşı mücadele eden lifli bir protein üretirler. Biyotin saçın elastikiyetini kontrol ederek kırılmalara karşı korur. Biyotin eksikliği saç derisinde dökülmelere neden olur. Kaynakları : Pazı, çiğ yumurta sarısı, karaciğer, dut, yeşil yapraklı sebzeler ve fıstık.

 Vitamin B12: Saç gelişimi için en önemli ikinci vitamindir. B12 vitamini, vücudun hayati tüm organlarına gerekli olan oksijeni sağlayan kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda olduğu gibi, DNA oluşumunda da temel bileşenlerden biridir. Saç kökleri, vücudun diğer organlarında olduğu gibi oksijene ihtiyaç duyar. Eğer yeterli miktarda oksijen alamazsa saç kökü ölür ve bu da saç dökülmelerine, erken beyazlamaya ve yavaş büyümesine neden olur. Kaynakları : Karaciğer, istiridye, midye, ahtapot, uskumru, yengeç, dana eti ve peynir.

 Niasin (Vitamin B3): Saç zayıflamasına karşı koruyucudur. Kan damarları ve kılcal damarların genişlemesini sağlar ve saç derisi de dahil olmak üzere vücuttaki kan dolaşımının artmasına neden olur. Bu artış sayesinde saç büyüme hızı artarken saç incelmesi engellenir. Kaynakları: Maya, pirinç, karaciğer, tonbalığı, kırmızıbiber, fıstık, tavuk ve kuru domates.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Muhteşem Saçlar İçin Beslenme İpuçları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Zülal YALÇIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Zülal YALÇIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zülal YALÇIN Fotoğraf
Dyt.Zülal YALÇIN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Zülal YALÇIN'ın Yazıları
► Sağlıklı Saçlar İçin Top 10 Besin ÇOK OKUNUYOR Dyt.Merve TIĞLI
► Bel İnceltmek İçin İpuçları Dyt.Didar KOLAÇ
► Gastrit İçin Beslenme PDF Dyt.Nilgün AYDIN
► Yılbaşı İçin Beslenme Önerileri Dyt.Yelda ÖZEL DAĞCI
► Astım İçin 25 Beslenme Önerisi Dyt.Büşra TOTAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Muhteşem Saçlar İçin Beslenme İpuçları' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sdm Diyeti Nedir? Ocak 2017
► En Moda Diyetler Eylül 2016
◊ Spor Sonrası Beslenme Ocak 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:29
Top