2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kurban Bayramında Doğru Beslenme
MAKALE #17175 © Yazan Dyt.Reyhan ERİŞEN | Yayın Eylül 2016 | 2,549 Okuyucu
Bereketiyle birlikte gelen kurban bayramının telaşı tüm Türkiye’yi sardı. Kurban etinin tadı başka oluyor. Ve ister istemez çok yeniyor. Kurban etinin yanında bol miktarda salatalık, domates, yeşillik yenilirse hazmı kolaylaştırır ve asidi dengeler.

Kansızlık (Anemi) problemi yaşayanlar dikkat! Yüksek demir kaynağı kırmızı et ile birlikte C vitamini içeren (limon, maydanoz, domates) besinler tüketilmelidir. Çünkü C vitamini, demirin emilimini arttırmaktadır. Aynı zamanda kansızlık problemi yaşayanlar et ile birlikte yoğurt ve ayran yememelidir. Çünkü yoğurtta bulunan kalsiyum ve et de bulunan demir etkileşime girerek, her ikisinin emilimini de azaltmaktadır.

BAYRAM BAHANE ET YEMEK ŞAHANE…

Tıbb-ı Nebevî’ye dair eserlerdeki bilgilere göre, “Sığır etinin mizacı soğuk ve kurudur” denilmiştir. Yani hazmı zor, sindirimi ağır ve mideden yavaş iner…

Peygamber A. S. da : “Et, dünya ve ahrette yiyeceklerin efendisidir” buyurmuştur (İ. Mâce etime Hadis 3305). Peygamberimizin (A S.) en çok koyunun kürek etini, ön kolları etlerini sevdiği rivayet edilir. Koyun etinin rahat sindirilmesinin sağlamak için limonlu su içilmelidir.

Peygamber A. S. : “Sizlere inek sütünü tavsiye ederim. Zira, ineğin sütü şifa, sütünden elde edilen yağı deva, eti ise derttir” buyurmuştur (C. Sagır 1/51; K. Ummal 10/28209).

“HER ŞEYİN AZI YARAR, ORTASI KARAR, ÇOĞU ZARAR”

Sabah kahvaltısı ile birlikte başlanan KESME-SOYMA-PARÇALAMA-PAYLAŞTIRMA- KIYMA-IZGARA işlemi Beylerin; Haşlama/Kavurma/Buzlukta Dondurma işlemi ise Hanımların görev dağılımları arasındadır. Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapılmamalıdır.

Etler; büyük parçalar halinde değil ancak kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp, tek pişirimlik miktarlara buzdolabı poşetlerine koyularak buzdolabında soğutulup buzluk kısmında dondurularak 6 ay muhafaza edilir.

Pişirmek için buzluktan çıkartılan etler, yine buzdolabının alt raflarına indirilerek bir süzgeç yardımı ile çözdürülmeli ve etin çözülen suya değmesi bir süzgeç yardımı ile engellenmelidir. Ayrıca çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır.
Et kullanılarak yapılan sebze ya da baklagil yemeklerine 1 yemek kaşığından fazla yağ ilave edilmemelidir. Özellikle katı yağlar, et yemeklerinde kullanılmamalıdır, etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalıdır.

Genel olarak sakatat tüketimi de artmaktadır. Ancak özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler diyetisyen gözetiminde sakatat tüketecekleri gün, yumurta tüketmemeleri gerekir.

Kurban bayramında pilav/makarna/bulgur pilavı/bayramın gözdesi yaprak sarma veya baklava tercih edilecekse gün içinde ekmek yenmemelidir. Çünkü bunların hepsi birer ekmek gurubudur. Günlük 1 ila 3 Baklava-15 Sarma dan fazla tüketilmemelidir. Ayrıca kalp sağlığı açısından günlük şekersiz 1 türk kahvesi ihmal edilmemelidir.
Günlük (2-2.5 lt) su tüketimine dikkat edilmelidir. Asitli/Gazlı içecekler yerine ayran/yoğurt/cacık tüketilmelidir.

Gidilen bayram ziyaretlerde; meyve suları yerine açık çay/bitki çayları; hamur tatlıları yerine bitter çikolata veya sütlü tatlılar ve meyveler tercih edilmelidir. Misafirlerinize midelerini rahatlatacak soğuk sütlü tatlılar ikram edin. Aşırı şerbetli tatlı, artan et tüketimi ve bayramın sıcaklara denk gelmesi ile riskli gurupları rahatsız edebilmektedir.
Son olarak; bayramı ağız tadıyla geçirmek için dengeli ve düzenli beslenmeye özen gösterilmelidir.

Dyt. REYHAN ERİŞEN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kurban Bayramında Doğru Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Reyhan ERİŞEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Reyhan ERİŞEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Reyhan ERİŞEN Fotoğraf
Dyt.Reyhan ERİŞEN
Çankırı (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Reyhan ERİŞEN'in Makaleleri
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Neslihan AKTEPE
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Zeynep KULAKCI
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Elif BİLGİN BAŞ
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Gülsüm UYANIK SAYGIN
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Simge ERDOĞAN
► Kurban Bayramında Beslenme Düzeni Dyt.Şeyda Sıla BİLGİLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kurban Bayramında Doğru Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 43 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ekşi Mayalı Ekmek - Düz Bir Karın ÇOK OKUNUYOR Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:33
Top