2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarla İlgili Sıkça Sorulan Sorular, Ebeveynlere Düşen Görevler
MAKALE #17176 © Yazan Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN | Yayın Eylül 2016 | 7,927 Okuyucu
ÇOCUKLARLA İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR, EBEVEYNLERE DÜŞEN GÖREVLER

Çocuğum zaman zaman saygısızca davranıyor. Bu davranışını nasıl değiştirebilirim ?
Öncelikle çocuğunuza saygılı olmak konusunda örnek olmalısınız. Çocuğunuz hayatı sizden öğreniyor. Siz ona yeterince saygı gösterip, duygularını anlamaya çalışır ve gereksiz cezalandırmalardan kaçınıp, onu kabul ettiğinizi hissettirebilirseniz çocuğunuz sizinle işbirliği içine girecek ve saygısız davranmasına gerek kalmadığını, onu anlayan ve değer veren bir ailesi olduğunu anlayacaktır.

Çocuğumun özgüvenini arttırmak için ne yapmalıyım?

Öncelikle çocuğunuzun yanında özgüven kelimesini ve yetersizliğini vurgulamaktan kaçının. Sorunlar, sorunları vurgulayarak değil, çözümleri dile getirerek azalır. Çocuğunuzu asla herhangi bir kişiyle korkutmayın. Her olumlu hareketinde ona destek verin, çocuğunuzun tüm duygularını paylaşın, öfke ve saldırganlık duygularını sizin yanınızda rahatça ifade edebilsin. Bunu kabullenin ve ona bununla başa çıkmak için ne yapabileceğini sorun. Sürekli nasihat, öğüt vermeyin. Çocuğunuzu yönlendirin. Size bir şey sorduğunda ilgiyle cevap verin.

Çocuğum söz dinlemiyor. Ne yapmalıyım ?

Çocuğunuzdan istediğiniz şeyin, onun yapabileceği şeyler olup olmadığına dikkat edin. Bunun için iyi bir eşduyum sağlamanız gerekecek. Sonra da yerine getirmesini istediğiniz durum hakkında her zaman tutarlı olup olmadığınızı denetleyin. Yani bunu bazen onun yerine siz mi yapıyorsunuz. Eğer öyleyse de bunu karşılıklı konuşmalısınız. Sonra istenilen davranışın yerine getirilmesi için bekleyin. Tehditkar değil işbirlikçi olmaya özen gösterin. Sonuç olarak istediğiniz bir şeyin yapılması, çocuğunuzu eğitmek üzere yapılan işler. Buna inanın.

Çocuğum geceleri kabus görüyor. Ne yapmalıyım ?

Çocuklar özellikle 4-6 yaşları arasında canavarlardan, sihirden, devlerden vs bahsedebilir. Bir de bu durum 10 yaşından sonra kainatın bizden başka varlıklarla da ilgili olabileceği düşüncesinden kaynaklanan korkuları da ortaya çıkarabilir ve bu durum gece uykularını bozabilir. Öncelikle çocuğunuzla asla alay etmeden onu ciddiye alarak dinleyin. Varsayımının hikayesinin yada rüyasının sonuna kadar kendini ifade etsin. Gerçekçi olmaya çalışın ve onun anlayamayacağı açıklamalara girmemeye çalışın.

Çocuğum aşırı hareketli. Ne yapmalıyım ?

Aşırı hareketlilik çoğu zaman normal bir durum olmakla birlikte, eğer çocuğun sosyal uyumunda ve aile içi ilişkilerinde belirli problemlere yol açıyorsa ve bununla birlikte dikkat eksikliği ve saldırganlık eşlik ediyorsa aşırı hareketlilik bir soruna dönüşmüş demektir. Bu durumda aile, çocuğa yaramaz etiketi yapıştırmak yerine bunun gerçekten çocuğun engelleyemediği bir davranış olduğunun farkına vararak, kendilerini kızdıran bir durum olmak yerine tedavi edilmesi, onarılması gereken bir durum gözüyle bakmaları gerekir.

Aile, bu durumda öncelikle, hızlı hareket eden çocuğunun beklentilerine uygun bir şekilde doğru olan davranışını anında fark edip ödüllendirmeli, doğru olmayan davranışını da anında fakederek gerekli sınırları çizmelidir. Bu çabukluk davranışların fark edilip değerlendirilebilmesinde oldukça önemlidir. Çocuk anında geribildirim almalıdır. Böylelikle çocuğunuzun doğruyu ve yanlışı ayırd edebilmesi için sizin kurduğunuz kontrol mekanizması ile kendi içinde bir otokontrol mekanizması kurmuş olacaktır. Her durumda ifade ettiğim gibi sorunlu davranıştan çok olumlu davranışı vurgulamaya çalışın, olumlu davranışı gözden kaçırmayın. Probleme sebep olabileceğini düşündüğünüz davranışları önceden saptayın. Ona yardımcı olmak için de, öngördüğünüz durumları onunla paylaşın fakat asla yargılayıcı değil yardım edici olduğunuzu hissettirerek.
Çalışan bir anneyim, çocuğumla yeterince vakit geçiremediğimi düşünüyorum. Ne yapmalıyım ?

Çocuğunuzla birlikte geçireceğiniz vakit onun özgüven gelişimi açısından oldukça önemlidir. Fakat çocuğun duygu ve düşüncelerine önem verilip onunla vakit geçirmek daha önemlidir. Yani çocukla kaliteli vakitler geçirmek bu geçirilen vaktin uzunluğundan daha önemlidir. Kaliteli zaman geçirmekle kastedilen, anne babanın yanında olarak vakit geçirmek değildir. Çocuğun yaşı ile orantılı olarak sadece onunla olduğunuzu ona hissettirmek, gerekli aktiviteleri birlikte yapabilmek demektir. Bundan sonra ise fazla vakit geçirmekte çocuğun gereksiz bağımlılıklar yaratmasına sebep olabilir. Kaliteli zaman belli zaman aralığı içinde belli aktiviteler yapmayı içermelidir.

Çocuğumun konuşması gecikti. Ne yapabilirim ?

Çocuklar genellikle ilk 6 ayda yavaş yavaş heceler çıkarmaya başlarlar – ba,ba,da,da gibi-. 12 aydan sonra ise ilk kelimeler çıkmaya başlar – anne, baba, dede gibi-. 18. aydan itibaren çocuk artık 2 kelimeli cümle kurabiliyordur. Bu gelişim dönemlerinin çok gerisinde kalan çocukların genel olarak konuşma yönünden incelenmesi gerekir. Çocuk normal zeka gelişimi ve sosyal gelişimi yönünden risk altında olabilir. Fakat bazı çocuklar anatomik yada psikiyatrik hiçbir problemleri olmadığı halde konuşmakta gecikebilirler. Önemli olan sorunun kaynağının belirlenmesi ve ona göre bir yardım alınabilmesidir.

Çocuğum yalan söylüyor. Bunun için ne yapabilirim ?

Çocuklarda sık görülen uyum bozukluklarından biri de yalan söyleme davranışıdır. En önemli sebepleri suçlanmadan kaçmak, ödüllendirilmek, birine zarar vermek yada bir başka insanı açıkça aldatma çabası olabilir. Yalan söylemenin ailesel sebeplerinden ilki bu konuda model olunması, ikincisi ise aşırı cezalandırıcı tutumlar olabilir. 6 yaşa kadar olan dönemde çocuğun gerçeklik duyguları tam gelişmediği için, gerçeğe uygun olmayan bu ifadeleri yalan olarak değerlendirmemek gerekir. Bu durumla karşılaşan aile çocuğa yalan söylüyorsun demek yerine, söylediklerinin gerçeğe uymayan kısımlarını ona göstermelidir. Bir dahaki sefere sana inanabilmem için bana doğruyu söylemelisin denmelidir. Yine soruna değil çözüme odaklanarak çocuğun ilgisini kendine ve hatasına değil doğru davranışa yönlendirmeliyiz.

Çocuklara doğru davranışları öğretmek istiyorsak ;
• Sevgi ve ilgiyle yaklaşmalı,
• Evin içinde her zaman olumlu bir atmosfer oluşturulmalı,
• Olumlu örnek oluşturacak davranışlar sergilenmeli,
• Çocuğunuzu dinlediğinizi onu önemsediğinizi ona yaklaşım tarzınızla fark ettirmeli,
• Beklenmedik bir davranışla karşılaştığınızda sukuneti elden bırakmamalı,
• Etkili iletişim becerileri öğrenmeli,
• Çocuğunuzu olduğu gibi kabul etmelisiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarla İlgili Sıkça Sorulan Sorular, Ebeveynlere Düşen Görevler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'ın Yazıları
► Ergenlerle İlgili Sıkça Sorulan Sorular Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Çocuklarla İlgili Sıkça Sorulan Sorular, Ebeveynlere Düşen Görevler' başlığıyla benzeşen toplam 64 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bağlanma Psikolojisi Kasım 2017
► Psikoterapi Yöntemleri Kasım 2017
► Çocukta Öfke Kontrolü Ağustos 2016
► Oyun Terapisi Mart 2016
► Kayıplar ve Yas Ocak 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:48
Top