2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyon
MAKALE #17211 © Yazan Uzm.Psk.Selin OYMAN | Yayın Eylül 2016 | 2,902 Okuyucu
Depresyon Nedir?

İnsanlar bazen kendilerini keyifsiz, mutsuz, moralsiz hissedebilirler. Yaşadığımız bazı olumsuz yaşam olayları bu duyguları tetikleyebilir. Bu duyguları hissetmek yaşamımızın normal bir parçasıdır ve depresyonda olduğumuz anlamına gelmez. Gündelik yaşam olaylarıyla bağlantılı keyifsizlik, mutsuzluk duyguları ile depresyon arasındaki fark, yaşanan belirtilerin şiddeti, süresi ve yaşam kalitesine olan etkisidir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2012 yılında yayınladığı raporda, dünya genelinde 350 milyon kişinin depresyondan etkilendiğini belirtmektedir. Dünya Sağlık Örgütüne göre, 2030 yılında depresyon, dünyanın en yaygın hastalığı haline gelecektir (WHO, 2012).

Depresyonun Belirtileri

Depresyonun iki ana belirtisi, en az iki hafta süreyle kişinin kendisini mutsuz, çökkün, karamsar hissetmesini içeren depresif duygu durum ve kişinin daha önce zevk aldığı aktivitelere yönelik yaşadığı ilgi kaybıdır. Bu belirtilere ek olarak, halsizlik, enerji kaybı, kolay yorulma, hareketlerde artma ya da gerileme, uyku bozukluğu, iştah ve kilo değişikliği, değersizlik duygusu, sosyal etkileşimde azalma, suçluluk duyguları, benlik saygısında düşüş, dikkati toplamada güçlük, umutsuz hissetme, intihar düşünceleri görülebilir.

Depresyonun Sebepleri ve Risk Faktörleri

Genelde yaşanan olumsuz yaşam olayları depresyona yol açıyor diye düşünülse de, depresyon tek bir nedene bağlı değildir. Depresyonun oluşmasında birçok faktör rol oynayabilir. Kimyasal değişiklikler, genetik faktörler, kişilik yapısı, düşünce yapısı, kayıp, yalnızlık, kişiler arası çatışma, işsizlik gibi stresli yaşam olayları depresyonun oluşmasında ve sürmesinde etkilidir. Depresyonun risk faktörlerine örnek olarak sosyal destek eksikliği, ailede depresyon öyküsü, sağlık problemleri, maddi zorluk, sosyal ilişkilerde yaşanan çatışmalar, işsizlik, travmatik yaşam olayları, yalnızlık, alkol ve madde kötüye kullanımı verilebilir.

Depresyon Tedavisi

Depresyon nedeniyle kişinin yaşamındaki bir ya da daha çok alan (aile, iş, sosyal ilişkiler, gelecek planları vb) olumsuz etkilenmeye başladıysa kişinin yardım alması gerekmektedir.

Depresyon tedavisinde birçok tedavi yaklaşımı kullanılmaktadır. Depresyonun etkin tedavisi psikoterapi ve ilaç tedavisi ile yürütülür. Yapılan çalışmalar ilaç tedavisi ve psikoterapinin kombinasyonunun en etkili yöntem olduğunu göstermektedir. İlaç tedavisi mutlaka psikiyatr rehberliğinde yürütülmelidir. Bilişsel terapi ve davranışçı terapi depresyon tedavisinde kullanılan etkinliği kanıtlanmış psikoterapi yaklaşımlarıdır. Depresif belirtiler gösteren kişiler kendileri, hayat ve gelecek hakkında olumsuz düşüncelere (örn., “hiçbir şey değişmeyecek”, “her şey benim suçum”, “her şey kötü gidiyor”) sahip olma eğilimindedirler. Bu düşünceler kişilerin duygu durumunu olumsuz olarak etkiler. Bilişsel terapi ile depresyona etki eden bu düşüncelerin keşfedilmesi ve daha işlevsel, gerçeğe uygun hale getirilmesi amaçlanır. Depresyonda olan kişinin yaşam tarzı ve davranışları değişiklik göstermeye başlar. Kişinin yaşam etkinliklerinde azalma, etkinlikleri gerçekleştirmede isteksizlik ya da bu etkinlikleri gerçekleştirememe görülür. Depresif belirtiler geliştiren kişilerin yaşam tarzı ve davranışlardaki bu değişiklikler, depresif belirtilerin sürmesinde de rol oynar. Davranışçı terapi ile depresyonun sürmesine etki eden davranışlar tanımlanır ve bu davranışlarda değişiklik sağlanmaya çalışılır.

Kaynakça
Hawton, K., Salkovskis, P.M., Kirk, J., & Clark, D. M. (1989). Coginitive behaviour therapy for psychiatric problems: A practical guide. New York: Oxford University Press

WHO (2012) World mental health day: Depression: A Global Crisis. Geneva, World Health Organization.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Depresyon" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Selin OYMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Selin OYMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Selin OYMAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Selin OYMAN
Balıkesir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Selin OYMAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Depresyon' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sınav Kaygısı Mart 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:43
Top