2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlerle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
MAKALE #17222 © Yazan Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN | Yayın Eylül 2016 | 10,783 Okuyucu
ERGENLERLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR, EBEVEYNLERE DÜŞEN GÖREVLER

Ergenlik hangi yaşta başlar ?


Her bireyin tam olarak ergenliğe girme yaşı birbirinden farklı olabilir. Biyolojik ve psikolojik açıdan ergenlik çağı 10-12 yaşlarında başlamakta, çoğu kez psikolojik anlamda bitiş süresi tam olarak tahmin edilememektedir. Fiziksel ve psikolojik değişimlerin hızlı olduğu bir dönem olan ergenlik biyolojik olarak 18-20 yaşlarına dek sürmektedir. Ergenlik cinsiyet rollerinin ve kimliğin kazanıldığı zorlu bir dönemdir.

Ergenlik dönemi duygusal değişiklikleri nelerdir ?

Ergenlik dönemi çocukluktan yetişkinliğe geçiş olarak kabul edilen bir dönemdir. Bedenin fiziksel değişikliği ile birlikte ruhsal açıdan da değişiklikler olur. Hayatı anlamaya çalışmak ergenin başlıca görevleri arasındadır. Ergenin bu durumdan dolayı oldukça zorlu bir süreç geçirir. Hayatı ve kendini tanımlamaya çalışmak oldukça zor bir eylemdir. Böylece bir takım farkındalıkları artmış olan ergen, duygusal dalgalanmaları sıklıkla yaşayacaktır.

Ergenlerin sosyal ihtiyaçları nelerdir ?

Ergenlerin sosyal ihtiyaçları içerisinde öncelikle bir gruba ait olma ihtiyacı gelmektedir. Girdiği çevre tarafında benimsenmek ergen için çok önemlidir. Aileler, başarı kaygısından önce çocuklarının ilkokul yıllarından itibaren bir spor kulübü yada başka bazı grup etkinliklerine, ilgili olduğu bir hobiye bağlanmalarını ve devamını sağlamaları ergenlik döneminde sosyal açıdan sağlıklı olmalarını, ergenlik bunalımları ile daha etkili başa çıkmaları sağlayacaktır.

Ergenler bir araya geldiklerinde sürekli susmadan konuşabilirler. Konuştukları konular ortak ve kendi cinslerinin ilgi alanlarına yöneliktir. Ergen yeni kimselerle tanışmalardan, karşı cinsin bulunduğu ortamlara girmekten, yeni ve farklı bir grup içinde konuşmaktan çekinebilir. Heyecanlandığında yüzü kızarır, kendini çok iyi ifade edemediği gözlemlenir. Bu durumun ormal olduğunu ve uygun nefes alma tekniklerini öğrenmesi ve kaslarını gevşetmeyi öğrenmesi ile ve zaman içerisinde genç bu heyecanını kontrol etmeyi öğrenir.

Ergenlerle nasıl iletişim kurmak gerekir ?

Öncelikle iyi bir iletişimin temelinin çocukluk yıllarından itibaren başladığını söylemeliyiz. Hayatının ilk yıllarından itibaren kendisine değer verildiğini ve dinlenildiğini gören çocukta ergenlikte yaşanılan iletişim problemleri yok denecek kadar az olur. Ergenler zaman zaman ani duygu değişimleri gösterebilir. Ergenliğin fiziksel-psikolojik ve duygusal değişimleri hakkında yeterince bilgi sahibi olan aileler çocuklarıyla iletişim kurarlarken daha anlayışlı olurlar.

İyi bir iletişim kurmak için iyi bir dinleyici olmak gerekir. Öncelikle çocuğumuzu dinlediğimizi ve onu anladığımızı doğru bir şekilde ona iletebilmeliyiz. Ergen çocuğumuz bize bir sorunun çözümü için mi yoksa sadece o anı paylaşmak için mi bizimle iletişime geçti bunu iyi ayırd etmeliyiz. Çünkü çocuklarımız bize sadece çözüm için gelmezler, gelmemeliler. Sadece yaşadıklarını paylaşmak da isteyebilirler. Ailelerin yaptığı en önemli hatalardan biri çocuklarını dinlemeden akıl/öğüt vermeye girişmeleridir. Çocuklar yaşları kaç olursa olsun karşılaştıkları problemler karşısında çözüm üretmek konusunda oldukça beceriklidirler, yeter ki onlara fırsat tanıyabilelim.

Ergenlik döneminde kendine güvensizlik yaşanır mı ?


Ergenlerin duygusal gelişimleri biyolojik olarak hızla değişen vücut şekline ve direncine yenik düşebilir. Daha doğrusu geçmişte daha atik ve hızlı davranabilen çocuk gitmiş yerine daha atıl ve tembellik etmekten hoşlanan biri gelmiş olabilir. Değişime adapte olamayan ergen, güvensiz, çekingen görünebilir. Eğer aile çocuğun bu hızlı değişimine adaptasyonu konusunda sabırsız davranır ve ergenden yapabileceğinin üzerinde beklentiler içerisine girerse, özgüveni azalan genç uygunsuz davranışlar içerisine girebilir. Aidiyet duygusu yaşayabileceği farklı gruplar içerisine girebilir, suça yönelebilir.

Ergenlerde kimlik kazanımı nasıl olur ?

Kişilik, bireyin kendi içinde tutarlı davranışlar sergilemesi olarak kabaca tarif edilebilir. Kişiliğin mizaç ve karakter özellikleri denilen iki farklı boyutu vardır. Mizaç; kişinin doğuştan getirdiği özellikleridir. Karakter ise, aile ve çevrenin birey üzerindeki katkıları ile şekillenen ikinci boyutudur.

Çocuk ve ergenlerde özdeşim kurmak ve model almak kişiliğin gelişiminde oldukça önemlidir. Ergen ben kimim ve doğru davranış nedir sorularının cevabını arar. Bunu yapmanın en kolay yolu, çevreye bakmak ve yakın çevresinin ahlaki özelliklerini ve değer yargılarını benimsemekten geçer.

Ergenlerde madde bağımlılığı ile ilgili nasıl önlemler alabiliriz ?

Sigara, alkol, uyuşturucu gibi alışkanlık yaratan maddelerle ilk karşılaşma genellikle ergenlik döneminde olmaktadır. Ergenlik döneminde bu tür bağımlılıkları olamayan çocukların anne baba ilgi ve duyarlılığına daha çok sahip olan bireyler oldukları gözlemlenmektedir. Dolayısıyla çocukluğundan itibaren ilgi gösterilen ve tutarlı davranılan çocukların ergenlik dönemine ulaştıklarında bağımlı olma sorunları o ölçüde az olacaktır.

Aileler çocuklarını takip etmek ve ilgilenmek sorumluluğunda olmalıdır. Fakat bu takip sürekli ve aşırı şekilde olmamalıdır. Çocuğunuz girip çıktığı ortamlar hakkında bilgi sahibi olmak, uzaktan da olsa kontrol etmek gerekebilir.

Öncelikle aile davranışlarıyla çocuğa yanlış rol model olmamalıdır. Aile çocuğuna yeterince ilgi ve sevgi gösterebilmelidir. Aile bağımlılık hakkında çocuğu ile konuşabilmeli ve bilgilendirici olmalıdır, tehdit edici değil.

Ergenlerde cinsel eğitim nasıl olmalıdır ?

Ergenler bu dönemde karşılaşacakları fiziksel değişimler konusunda bilgilendirilmelidirler. Bu durumda öncelikle aile, ergenin yaşayacağı değişimler konusunda bilgi toplamalı, kendi deneyimlerini hatırlamaya çalışmalıdır. Yine her konuda olduğu gibi bu noktada da asıl önemli olan çocuğunuzla olan iletişimin güçlü olması ve onun her sorusuna cevap vereceğinizi öğreniyor olmasıdır. Çocuk yetiştirmek özellikle bu tür kritik aşamalarda ailenin yeterince bilgi sahibi olmasını ve çocuğu ile açık bir iletişim kurabilmesini gerektirir. Ergenlik döneminde erkeklerin ve kızların karşılaşacakları deneyimler birbirinden farklıdır. Ergenlerin vücutlarında ortaya çıkan değişimler onları kaygılı ve sıkıntılı yapabilir. Fakat bu konularda önceden doğru bir şekilde bilgilenmiş genç, farklılıklara daha kolay adapte olacaktır. Bu konularda konuşmayı ayıp şeklinde düşünen aileler, çocuklarının dışarıdan yanlış bilgilenmelerine sebep olurlar. Bu durumda genç daha güvensiz ve kaygılı hissedecektir. Büyümek kadar doğal olan her türlü konu hakkında çocuklarımızla konuşabileceğimiz uygun bir yol vardır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenlerle İlgili Sıkça Sorulan Sorular" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'ın Yazıları
► Cinsel Konularda En Sık Sorulan Sorular ve Yanıtları ÇOK OKUNUYOR Psk.Gülüm BACANAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Ergenlerle İlgili Sıkça Sorulan Sorular' başlığıyla benzeşen toplam 73 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bağlanma Psikolojisi Kasım 2017
► Psikoterapi Yöntemleri Kasım 2017
► Çocukta Öfke Kontrolü Ağustos 2016
► Oyun Terapisi Mart 2016
► Kayıplar ve Yas Ocak 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:44
Top