2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (Mmpı- Minnesota Multiphasic Personality İnventory)
MAKALE #17227 © Yazan Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ | Yayın Eylül 2016 | 15,214 Okuyucu
Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (MMPI- Minnesota Multiphasic Personality İnventory) 1939 yılında ABD Minnesota Eyaleti’nde Psikolog Starke R. Hathaway ve Nöropskiyatrist J. Charnley Mc Kinley tarafından yetişkin hastaların psikolojik durumlarını objektif ve pratik olarak ölçmek amacıyla oluşturulmuş, Türkiye standardizasyonu Işık Savaşır tarafından yapılmıştır. Kişilik ve kişilik özelliklerini ölçmeye çalışan testin Türkiye versiyonu 566 maddeden oluşmaktadır. Bireysel veya grup olarak uygulanabilen test için ön koşul 16 yaş ve üstü olmak ve en az orta öğretim seviyesinde eğitim görmüş olmaktır. Zaman sınırlaması olmamakla beraber yaklaşık bir buçuk iki saat içinde tamamlanabilmektedir.

“Evet” “hayır” ve “bilmiyorum” seçeneklerinin bulunduğu bir kağıt kalem testidir. Kişinin kendi kendine cevaplayabileceği, uygulaması kolay bir testir. Ancak kişinin anlama güçlüğünün olup olmadığını kontrol etmek amacıyla, uygulamadan önce birkaç soru sormak yararlıdır. Bu test dünyada ve ülkemizde en güvenilir kişilik testi olma özelliğine sahiptir. Başta Amerika olmak üzere Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’da kullanılmaktadır. Sağlık, psikosomatik belirtiler, nörolojik bozukluklar, motor bozukluklar, dini, politik, sosyal ve cinsel tutumlar, eğitimsel-mesleki ve ailevi sorunlar ve nevrotik ya da psikotik eğilimler test tarafından ölçülmeye çalışılmaktadır.Yalnızca psikolojik sorunların ortaya çıkarılmasında kullanılmamakta, terapi alan danışanları kolay ve ekonomik yönden tanımaya fırsat verdiği için psikologlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Aynı zamanda evlilik öncesinde çiftin birbiriyle uyumlu olup olmadığının tespiti için de kullanılmaktadır. Yine işe alım süreçlerinde personelin göreve uygun olup olmadığının tespiti içinde bu test güvenilir bir araç olarak kullanılır.

Bu kişilik envanterinde birey kendini rapor etmektedir. Bu nedenle Minnesota çok yönlü kişilik envanteri nesnel bir ölçme aracıdır. Bu envanter, normal deneklerin cevaplarının çeşitli tanısal kategorilere göre sınıflandırılan anormal bireylerin cevapları ile karşılaştırılması yolu ile geliştirilmiştir. Testin maddelerine, normal bireyleri bir kategorideki anormal bireylerden iyi bir biçimde ayırmasına bağlı olarak, farklı değerler verilmiştir. Bu yolla sekiz farklı ölçek oluşturulmuştur. Ayrıca, erkek ve kadınların ilgilerini birbirinde ayıran maddeleri puanlayarak, bir erkeklik-dişilik ölçeği de oluşturulmuştur. Son olarak, sosyal yönden içe dönük bireyleri, dışa dönük bireylerden ayıran maddeleri kullanarak onuncu bir ölçek elde edilmiştir. Testin bir de üç geçerlik alt testi vardır. Oluşturulan on ölçeğin özellikleri şöyle sıralanabilir. (Aktaş, 2006)

Klinik Alt Ölçekleri

Hipokondri (Hastalık hastalığı): 33 maddelik bu alt test, hipokondriyak kişilerin kişilik özelliklerini değerlendirir. Hipokondri tanı grubuna giren hastalar bedensel işlevlerine aşırı ilgi göstermektedirler. Bir kimsenin kendi sağlığına dair ağrı ve sızılar, nefes alma, hazım, uyku, görme ve işitmeyle ilgili küçük belirtilerin kötümser biçimde yorumlanması ve abartılmasını yansıtır.

Depresyon: 60 maddeden oluşan bu alt test depresyon belirtilerinin derecesini ölçmeyi amaçlar.Depresyonda olan kişilerin ana belirtileri, yaşama karşı kötümserlik, gelecekten ümitsizlik, kendini değersiz, işe yaramaz hissetmek, suçluluk duyguları, uyku bozukluğu, temel güdülerin inkarı, hareketlerde ve düşüncede yavaşlama ve çeşitli bedensel yakınmalardır. Sıklıkla ölüm ve intiharla ilgili düşüncelerin yoğunluğu da dikkati çekmektedir.

Histeri: Nevrotik bozukluklardan konversiyon histerisine tanı koymada
Histeri:60 maddelik bu alt test konversiyon histerisine tanı koymada yardımc olur. Bu hastalar zor çatışmaları çözmede ya da bazı sorumluluklardan kaçmada fiziksel belirtileri kullanmaktadırlar. Bir bedensel nedene dayanmayan baş ağrısı, felç, titreme, sağırlık ve bunun gibi çeşitli işlev bozukluklarını kapsar. Somatik ve sosyal alandaki yakınmaları yansıtır.

Psikopatik Sapma: 50 maddeden oluşan bu alt test, psikopatik kişilik bozukluğu gösteren bireylerin kişilik özelliklerini ölçmeyi amaçlar. Bu kişilerin engellenmeye karşı tolerans eşiklikleri düşüktür, çok saldırgan ve sorumsuz olabilirler. Bazı maddeler sosyal uyumsuzluğu, bazıları depresyon ve hoş olmayan yaşantıların yokluğunu, bazıları ise paranoid eğilimleri gösterir.

Maskulinite-Feminite: 60 maddelik bu alt test, cinsel nitelikteki sapmaları ölçme amacıyla geliştirilmiştir. Çeşitli mesleklere karşı ilgi, boş zaman faaliyetleri, sosyal aktiviteler, korkular, endişeler, bireysel duyarlılıklarla ilgili maddeler bulunmaktadır.

Paranoya : 40 madeden oluşan bu alt test açık paranoid belirtileri yansıtır.

Psikasteni: 58 maddeden oluşan bu alt test psikasteni ya da obsesif kompulsif belirtileri değerlendirir. Bunalım, korku, kendine güven azlığı, kendi yetersizliğinden kuşkulanma, aşırı duyarlık ve harekete geçmedeki kararsızlıkları yansıtır.

Şizofreni: 78 maddeden oluşan bu alt test sosyal yabancılaşma, tuhaf düşünceler, algı bozuklukları, çeşitli hallüsinasyonlar, hezeyanlar, kötü aile ilişkileri, cinsel sorunlar, dikkati toplama ve içtepi kontrolündeki güçlükleri tespit etmeyi amaçlar.

Hipomani: 46 maddelik bu alt test, hipomanik duygulanım, hareket ve düşüncelerdeki hızlanma, büyüklük sanrıları, aile ilişkileri, ahlaksal yargılar ve bedenle ilgili sorunları ölçmeye çalışır.

Sosyal İçe Dönüklük: 70 maddeden oluşan bu alt test, sosyal ilişkilerde bireyin duyduğu rahatsızlık, kendini yerme duygusu, başkalarına güvensizlik, duyarsızlık gibi alanları tespit etmeye çalışır.

Geçerlik Alttestleri


L Alttesti: 15 maddeden oluşan bu test, teste aldatıcı yanıt verenleri fark etmek amacıyla kullanılır.

F Alttesti: 64 maddeden oluşan bu alt testin amacı bireyin kendisini olduğundan iyi veya olduğundan kötü gösterme çabalarını tespit etmektir.

K Alttesti: 30 maddeden oluşan bu alt test bireyin ruh sağlığı, tutarlılığı, kontrolü, başkalarıyla ilgili beklenti ve duygularıyla aile ilişkilerii ve testi yanıtlarken ki savunmacı tutumunu tespit etmeye yöneliktir.

Test sonuçlarının istatistiksel açıdan değerlendirilmesi için geliştirilmiş özel profil kağıtları mevcuttur. Türkiye normlarına göre kadınlar ve erkekler için ayrı ayrı kullanılan bu profil kağıtlarında her bir alt test için ham puanlar, ham puanların T standart puan karşılıkları bu profil kağıtlarında yer alır. Uygulayıcı test sonuçlarını profil kağıdına aktarır. Sonra formüle edilmiş oranlarda K puanları eklenerek gösterilen yerlere işlenir. Alt testlerin ham puanları ve eklemeli K puanları toplanıp gerekli yerlere yazılır.

Testin uygulanması için değil ama düzgün ve doğru şekilde yorumlanabilmesi için psikologun bu test konusunda eğitim alması gerekmektedir. Böyle bir eğitimden geçmemiş kişilerin bu testi uygulamaları oldukça sakıncalıdır ki testler psikologlar tarafından bilgi alma ve elde edilen bilgilerden doğru şekilde faydalanmak amacıyla kullanılır aksi durumlar sakıncalıdır.

Kaynaklar

Aktaş, Aylin (2006), FARKLI KÜLTÜRLERDEKİ YÖNETİCİLERİN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNE DAYANARAK LİDERLİK ANLAYIŞLARININ BELİRLENMESİ: TÜRK VE AMERİKAN OTEL YÖNETİCİLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ, Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitisü

Öner, Necla (1994), Türkiye’de Kullanılan Psikolojik Testler Bir Başvuru Kaynağı,Boğaziçi Üniversitesi
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (Mmpı- Minnesota Multiphasic Personality İnventory)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuğba DEMİRÖZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi244 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ'ün Yazıları
► Kişilik ve Kişilik Gelişimi Psk.Şükriye KARAHAN
► Kişilik ve Kişilik Bozuklukları Psk.Emir Emre DOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (Mmpı- Minnesota Multiphasic Personality İnventory)' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Manüplasyon Ocak 2017
► Empati Kasım 2016
► Stres Şubat 2015
◊ Kıyamet Senaryoları Temmuz 2013
◊ Ticari Zeka Haziran 2013
◊ Hey Tuğba Naber? Nisan 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:31
Top