2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dost Probiyotikler
MAKALE #17228 © Yazan Dyt.Selma AĞALAR | Yayın Eylül 2016 | 2,508 Okuyucu
Probiyotik terimi Yunanca “pro bios” dan yani; yaşam için anlamından gelmektedir. Bu bakterilere “dost bakteriler” de denebilir. Vücuda alındıktan sonra bağırsak florasını koruyan bu bakterilerin bağışıklığı güçlendirmek, bağırsak florasını korumak ve mikrobiyal dengeyi koruyarak kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürmemizi sağlar.

Bağırsaklarımızda 100 trilyon kadar canlı bakteri vardır. Ve bunların bir kısmı faydalı bir kısmı zararlı bakterilerdir . Faydalı bakteriler sağlıklı kişilerde fazladır ve bağırsaklarda besinlerin emilimini sağladığı gibi bazı vitaminler üretirler. Bağırsakta faydalı bakteri fazla olması için probiyotikler kullanılabilir. Yiyeceklerin yanın da bunlar kapsül ve toz halinde olabilir.

Probiyotikler bağırsak sağlığı açısından çok önemlidir. Laktoz intoleransına iyi geldiği gibi, bağırsaklardaki enfeksiyonlara direnç kazandırır, seyahat ishallerine iyi gelir, gaz ve şişkinliği azaltır. Yoğurtta bulunan faydalı bakteriler her zaman yeterli gelmeyebilir. Bu nedenle bağırsak hastalıklarında ilave probiyotik almak gerekebilir.
Yoğun ve hızlı yaşamın neden olduğu hareketsiz yaşam, antibiyotik kullanımı, stres ve sağlıksız beslenmeden; başta bağırsaklarımız olmak üzere tüm organlarımızın etkilendiğini biliyoruz. Bu olumsuz etkiden korunmak için sağlıklı bir beslenme planı uygulanmalı ve doğru seçimler yapmak oldukça önemlidir. Sağlıklı bağırsak sağlıklı insan demektir. Bağırsak sağlığımız için beslenme açısından bitkisel lifi artırmak iyi gelebilir. Kabızlığın oluşmaması için salata,ve sebzeden gelen lifi artırmak gerekir. Meyveden de lif alıyoruz ara öğünlerimizde meyve tüketebiliriz. Tahıl grubundan gelen lifler de çok değerlidir ekmek olarak tambuğday ekmeği, makarna ve pilavı da kepekli tüketmek, doğru bir seçim olacaktır. Probiyotik değeri yüksek yiyecekleri sofralarımızdan eksik etmeyelim.Günde iki su bardağı kadar yoğurt yada kefir tüketilmelidir.
Probiyotiklerin sağlığımıza katkılarını sayacak olursak;

İmmun sistemini korur ve destekler Stresli olduğumuz zamanlarda beslenme düzenimiz tamamen değişiyor ve bağırsak floramızın bu yeni sisteme alışması biraz uzun sürüyor. Hastalıklardan korunmanın ve bağışıklık sistemini güçlü tutmanın en önemli adımı bağırsak florasını korumaktır. Bütün hastalıklar bağırsakta başlar! Probiyotikler ise; bağırsak florasında çok çeşitli bakterilerin yer almasını sağlar. Bununla birlikte immün bariyer dediğimiz ilk yanıtı oluşturan bir savunma sistemi sayesinde dış dünyadan gelen zararlı mikroorganizmalara karşı bedenini savunur. Yani stresli iken düşen bağışıklığımıza probiyotiklerle destek olabiliriz.

Sindirim sistemini korur Yoğun çalışma ve iş hayatımızda beslenmemize gerektiği kadar önem veremiyor olabiliriz, karın doyurmak için yemek yemeyi seviyoruz oysaki beslenmenin düzenli ve sağlıklı olması çok önem taşıyor ama ne kadar bunu uygulayabiliyoruz! işte burada probiyotikleri hayatımıza katarak başlamak doğru bir çözüm olur. Çünkü; bağırsak florasında her bireyin kendine özgü, sayısı çok da değişmeyen bakteriler yer almaktadır. Zaman içerisinde stres, yoğun yaşam, düzensiz beslenme, fazla antibiyotik kullanımı ile bu bakterilerin işlevleri azalabilir veya durabilir.
Probiyotikler ise; yapıları gereği oldukça fazla sayıda aktif dost bakteri içerirler! Bu yararlı bakteriler bağırsakların olumsuz etkilemesini önler ve sindiririm sistemini korur.

Hareketsiz bir yaşam bağırsak problemlerini de beraberinde getirir. Masa başı çalışanlarının bağırsakları kendini sıkışmış hissediyor. Bağırsaklar hareketli bir bedende oldukça aktif çalışır. Hareketsiz bir yaşam sürüyor ve bağırsak problemi yaşıyorsak fazla sayıda canlı bakteriler ile bağırsak hareketlerini düzenleyebiliriz, sindirim sistemini düzenleyen probiyotikleri tüketerek bu sorunu ortadan kaldırabiliriz.

Sağlıklı besinler tüketerek, sağlığınıza yatırım yapabileceğiniz bir hafta geçirmenizi diliyorum.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dost Probiyotikler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Selma AĞALAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Selma AĞALAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Selma AĞALAR Fotoğraf
Dyt.Selma AĞALAR
Balıkesir
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Selma AĞALAR'ın Yazıları
► Probiyotikler Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Probiyotikler ve Prebiyotikler Dyt.Meltem ERDAĞI
► Probiyotikler ve Sağlıklı Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Dost Probiyotikler' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Chia Nisan 2017
◊ Sınavda Beslenme Nisan 2017
◊ Karaciğer Yağlanması Nisan 2017
◊ Gebelikte Diabet Nisan 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:38
Top