2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çalışanlara Özel Beslenme Programı
MAKALE #17230 © Yazan Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN | Yayın Eylül 2016 | 2,856 Okuyucu
Düzenli beslenmek için çalışma hayatı bahaneniz olmasın. Kilo vermek, tahlil değerleriniz normal hale getirmek, yeterli ve dengeli beslenmek çokta zor değil. Ofiste, dışarıda, aktif ya da pasif çalışan herkes istediğini bahane edebilir. İnsan yeter ki düzenli bir yaşam şeklini hedef alsın o zaman her şeyin üstesinden kolaylıkla gelebilir. Böylece hedef aldığınız düzenli bir yaşam sayesinde, gerek sağlığınız gerekse iş performansınız adına olumlu sonuçlar sağlayacaksınız.

Öncelikle güne mutlaka kahvaltıyla başlayın. Yalnız sabah erken saatlerde yapacağınız kahvaltı poğaça, simit, nutella sürülmüş ekmek arası gibi karbonhidrat ve yağ ağırlıklı yiyecekler olmasın. Başta kahvaltıyı evde yapma şansı olanların bu fırsatı asla kaçırmamalarını tavsiye eder, dışarıda ya da iş yerinde yapmak zorunda kalanlara da evde hazırlanan ya da dışarıdan alınabilen tam buğday sandviçlerini öneririz. Yanında içeceğiniz çay ya da bitki çayını da şekersiz olmak şartıyla eşlik edebilirsiniz.
Sabah kahvaltı çeşitlerinde aşırı yağlı ve şekerli yiyecekler olmadan ,sütlü tam tahıllı gevrek, yağsız tost, az yağlı omlet, menemen gibi yiyeceklere de yer verebilirsiniz. Unutmayın kahvaltı günün en güzel ve en önemli öğünüdür. Bilinçli ve doğru yaptığınız kahvaltı sizin gününüzü şekillendirecektir.

Ara öğünlerinizde de bisküvi, çikolata, şekerli-asitli içeceklerin yerini de kolayca temin edebileceğiniz leblebi, diyet bisküviler, probiyotik yoğurt, galete, badem, ceviz, fındık,kuru meyvelere bırakabilirsiniz. İçecek olarak da sade kahve, bitki çayları, açık çay, maden suyu, ayran, süte tercih edebilirsiniz.

Yine öğle yemeğini iş yerindeki yemekhanede tüketeceklerin seçici davranmalarını gereğinden fazla almamaları ve bilinçli yemek tercihinde bulunmalarını tavsiye ederim. Dışarıda yiyeceklerin ise ızgara yada diyet yemeklerin yapıldığı restorantları tercih etmelerini önerir, aksi takdirde evden getireceğiniz yemek ya da sandviçle günü geçirmenizi tavsiye ederim. Bilhassa evden götürdüğünüz alternatifler daha az yağ içeren, daha az kaloriye sahip, daha sağlıklı ve hijyen olup maddi olarakta destek olacak besinlerdir. Mesela bir günün öğle yemeğinde ; tam tahıllı lavaşın içine koyacağınız kıvırcık, domates, biber, haşlanmış yeşil mercimek, peynir,ceviz,limon,kekik,az tuz,az yağ ,az miktardaki nar ekşisi veya elma sirkesi sizin az kalori almanızı ve gayet de tok kalmanızı sağlayacaktır.

Ayrıca gün boyunca su tüketimini 2 litrenin altına düşürmeyin ve özellikle masa başında çalışanların spor yapamasalar dahi en azından haftada 4 gün tempolu yürüyüş yapmaları tavsiye edilir.

Kısacası; çalışanların gün içerisinde işine ayırdığı kadar kendine de ayırabileceği küçük de olsa muhakkak zamanı vardır. Bu zamanı da doğru şekilde yapabileceğiniz beslenmeye ayırabilirsiniz. Yanınızda daha önceden bulunduracağınız besin çeşitliliği ya da dışarıda kolaylıkla sağlayabileceğiniz doğru seçim beslenme şekli sizin hayat biçiminiz olsun. Bu yüzdende beslenmenizi önemseyin ve yanlış beslenme alışkanlıklarınızı kısa sürede değiştirin.

İstediğiniz tek şey sağlık olsun. Amacı doğrultusunda yapmak isteyip de yapamayacağı şey yoktur insanın. Bu yüzden bahaneler değil, sağlığınız olsun.

ÖRNEK MENÜ :
SABAH: Açık çay /şekersiz çay
Tam buğday ekmeğinden yağsız tost + domates-salatalık-yeşillik

ARA: Kuru kayısı + badem + sade kahve

ÖĞLE: Tam tahıllı lavaştan yağsız ton balıklı sandviç + ayran /maden suyu

ARA: 1 paket diyet bisküvi + bitki çayı

AKŞAM: 1 tabak ana yemek
Yoğurt + tam tahıllı ekmek / az yağlı pilav
Salata + az çorba

ARA: 1 bardak az yağlı süt + 1 porsiyon meyve
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çalışanlara Özel Beslenme Programı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN'in Yazıları
► Hamilelik Dönemine Özel Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Kilo Koruma Programı ÇOK OKUNUYOR Dyt.Ahmet GÜRAPAYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çalışanlara Özel Beslenme Programı' başlığıyla benzeşen toplam 92 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kilo Nasıl Alınır? Aralık 2016
► Beslenmedeki Hakikat Ekim 2016
◊ Bir Diyet Güncesi Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:01
Top