2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum Konuşmuyor!
MAKALE #17254 © Yazan Uzm.Hale HANÇER | Yayın Ekim 2016 | 2,697 Okuyucu
Eğitimcinizin size anlattığı ya da gördüğünüz etkinliklerde aşağıdaki davranışları uygulamanız çalışmanızı daha verimli hale getirecektir. Bu çalışma özellikle okul öncesi dönem çocukları için faydalı olup aileleri bilgilendirmek için hazırlanmıştır. Bu öneriler eğitimci için de önemlidir. Bu çalışmalar sadece işitme engelli çocuklar için değil bütün iletişim problemi olan çocuklara uyarlanarak uygulanabilir.

Eğitim dikkatli bir değerlendirmenin sonunda yapılmaya başlanmalıdır. Bu değerlendirmeyi yapıp çocuğunuza uygun aktiviteleri seçecek kişi bu konuda uzman olmalıdır.

Aktiviteler çocuğun gelişim düzeyine, dikkatini toplama süresine, hafıza kapasitesine ve el becerilerine uygun olmalıdır.
Çocuğun gelişim düzeyinin üstündeki aktiviteler onu başarısız hissettireceğinden motivasyonunu azaltacaktır.

Eğitimde kullandığınız dil çocuğun düzeyine uygun olmalıdır. İletişim problemi olan çocuk için başlangıçta kısa ve net cümleler kullanmak önemlidir. Özellikle konuşulan dilin yapısı kompleks ise çocuğun ifade edici dili kullanması ve bu konudaki çabası sınırlı olacaktır.

Bir tek uzun çalışma yapmaktansa iki kısa dönemli çalışma yapmak daha verimli ve hem sizin hem de çocuğunuz için daha zevkli olacaktır.

Oyun kurmayı planladığınız malzeme ile çocuğun önce serbestçe oynayıp keşfetmesine fırsat verin.

Çocuğun dikkatini toplamasını sağlamak amacı ile abartılı mimikler ve vücut hareketleri yapmaktan kaçınınız.

Evde yapmış olduğunuz bu çalışmaları mutlaka nedenleri ve sonuçları ile eğitimcinizle paylaşmaktan kaçınmayın.

Önce onun ilgilendiği noktadan hareket ederek sonra kendi hedefinize geçiş yapınız. Çünkü yaptığınız etkinliği bir oyun gibi düzenliyorsunuz. Unutmayın ki oyun çocuğun en büyük işidir.

Yapılan çalışmaların tekrarlanması çok önemlidir. Ancak çocuğu sıkmayacak sıklıkta tekrarlar yapınız.

İletişim ile ilgili becerileri kazandırırken belli başlı rutinleri kazandırmak oldukça önemlidir. Yemek saatleri, uyku saatleri, banyo zamanları, oyun saatleri vb.

Çocuğunuz kendisini ifade edemiyorsa, etkinliklerde aşağıdaki davranışları yapmanız önemlidir.

Yapacağınız etkinliklerde çocuğunuzun aç ve uykusuz olmadığı bir saati seçin ve bunda tutarlı olmaya çalışın.

Birden çok çocuğunuz varsa onların da beraber oynaması oldukça önemlidir. Ancak iletişim problemi olan çocuk ile çalışmak yoğun ilgi vermeyi gerektirdiğinden iki çocuk ile beraber oynamak daha sonraya ertelenebilir. İletişim problemi olan çocuğunuzla ilerleme kaydettiğiniz zaman diğer çocuklarla aynı etkinlikleri yapınız.

Çocuk ile konuşurken onun göz seviyesine inmeye ve göz kontağı kurarak konuşmaya çalışın. İletişimde göz kontağı kurmak oldukça önemli bir noktadır. Eğer çocuğunuzda göz kontağı kurma ile ilgili bir sıkıntı yaşıyorsanız hemen bu konuda eğitimcinize danışın ve gerekli etkinlikleri evde uygulayınız.

Çocuğunuza komut verirken çok kısa ve net cümleler kurun. Özellikle komut kelimesini örneğin; “topu al” vb. vurgulayarak söyleyin.

Çocuğunuzun iletişim becerilerinde yaptığı her olumlu davranışı ödüllendiriniz.

Eğitim için ayırdığınız oyuncakları bir köşede tutun. Hepsini birden çıkarmayın. Çıkardığınız oyuncakları tek tek verin ki çocuğunuzun ilgisi dağılmasın.

Çocuğunuz sıkılmadan hedeflediğiniz oyunu kesecek şekilde ayarlayın ama başladığınız oyunu bitirmeden kalkmasına izin vermeyin. Sıkıldığını hissettiğiniz an yaratıcılığınızı kullanarak çeşitli yeni düzenlemeler yapabilirsiniz.

Her zaman aktiviteyi çocuğunuzun bitirmesine fırsat verin eğer bir lego takıyorsa ve takmakta zorlanıyorsa siz yerini gösterin ya da takmasına yardımcı olun ama o taksın.

Özellikle başlangıçta beklemeyi başardığı ve oyunu bitirdiği için onu ödüllendirin.

Başlangıçta bu ödüller bir yiyecek olabileceği gibi yiyeceği verirken ödül sözcüklerini kullanmayı unutmayın. Şekeri verirken “aferin çok güzel oynadın.” gibi. Daha sonra aşama aşama şekeri kesip sadece aferin deyiniz. Aslında ödül vermede en etkili olanı pekiştireç tarifeleri uygulamaktır. Bunu eğitimcinizle hazırlayıp ona göre ödül sunmanız daha faydalı olacaktır.

Halen istediğiniz tepkiyi göstermiyorsa aktiviteyi tamamlamak için ihtiyaç duyduğu sözel, fiziksel yardımı yapın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğum Konuşmuyor!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Hale HANÇER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Hale HANÇER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Hale HANÇER
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Uzman Odyolog, Konuşma, Ses Bozuklukları Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Hale HANÇER'in Makaleleri
► Çocuğum Yemek Yemiyor ÇOK OKUNUYOR Sefa TURAN
► Çocuğum Her Gün Aynı Şeyi Yiyor ÇOK OKUNUYOR Sefa TURAN
► Çocuğum Neden Her Şeyi Ağzına Alıyor ÇOK OKUNUYOR Sefa TURAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Çocuğum Konuşmuyor!' başlığıyla benzeşen toplam 92 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:41
Top