2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



"Şimdi Okullu Olduk" Okula Yeni Başlayan Öğrenci Velilerine Öneriler
MAKALE #17284 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL | Yayın Ekim 2016 | 3,741 Okuyucu
OKULA YENİ BAŞLAYAN ÖĞRENCİ VELİLERİNE ÖNERİLER
“ŞİMDİ OKULLU OLDUK!”
Okula başlama hem çocuk hem anne baba için yeni ve heyecan verici bir deneyimdir. Çocuk için okul yepyeni bir ortamdır. Tanımadığı pek çok akranı, uyulması geren kurallar, yapılması gereken yeni sorumluklar ve yeni otorite figürü öğretmen… Okul aslında ilk toplumsallaşma yeridir. Okula başlamadan önce zamanının büyük çoğunluğunu evde ve ailesi ile geçiren çocuk okula başlaması ile bambaşka bir sosyal çevreye girmiş olur. Bu duruma uyum sağlayabilmek çok önemlidir. Zira okula başlarken ve okulun ilk dönemlerinde çocukta var olan algı tüm eğitim hayatı üzerinde önemli rol oynayabilir. Bu kritik dönemde çocuğun okula daha iyi uyum sağlayabilmesi için anne babaların yapabileceği bazı şeyler vardır:
• Okul dönemi başarıya karşı başarısızlık gelişim görevinin gerçekleşeceği dönemdir. Yani ilkokul döneminde bir çocuğun temel ihtiyacı başarılı olduğunu hissetmektir. İlkokul dönemindeki çocuk kendini başarılı hissederse sonraki hayatında da böyle hissedecek ve kendisini hissedeceği etkinliklere yönelecektir. Tam tersi durumda bu dönemde kendisinin başarısız olduğunu algıladığında tüm hayatı boyunca başarısızlık hissi yaşayacaktır. Bu sebeple ilkokul döneminde çocuğun kendisini başarılı hissedeceği şekilde geribildirim vermek, övmek, pekiştirmek, ödüllendirmek önemlidir. Her çocuğun her alanda başarılı olamayacağı gerçeği dikkate alınarak çocuğun başarılı olduğu noktalar desteklenmelidir.
• Okula başlamadan ev için okula yönelik hazırlıklar yapılmalıdır. Sorumluluk duygusu geliştirilmeli, yemek ve uyku saatleri düzene sokulmalıdır.
• Okula başlarken ailecek birlikte okul alışverişi yapmak ve çocuğun hoşuna gidebilecek şeyler alınabilir. Okul hazırlığı anne baba ile eğlenceli bir etkinlik şeklinde yapılabilir.
• Okuldan neler öğreneceği, okulun kendisine neler katacağı anlatılmalıdır.
• Okulun ilk güne mümkünse anne baba ve çocuk okula birlikte giderek çocuğun kendisini yalnız hissetmemesi sağlanmalıdır.
• İlk gün mutlaka okulda gitmesi sağlanmalı ve özelikle ilk günlerde devamsızlık konusunda taviz verilmemelidir.
• Okula gitmek istemeyen çocuk bulantı, baş ağrısı, kusma, karın ağrısı görülebilir. Gerçek bir hastalık olmadığından emin olunarak bu belirtilerin okula gitmek istememekten kaynaklanması durumunda devamsızlık yapmasına izin verilmemelidir.
• Okula geç kalma konusunda da taviz verilmemelidir.
• Okul hakkında bilgi verilmeli, okulda yaşayabileceği şeyler anlatılmalı, olumsuz durumlarda anne babaya nasıl ulaşacağı konusu netleştirilmeli ve çocuğun kendisini güvende hissetmesi sağlanmalıdır.
• Okula yönelik olumlu ve olumsuz duyguları, kaygı ve korkuları eleştirmeden olumlu bir ortamda dinlenmelidir.
• Okula gitmek istememesine karşı ceza, zor kullanma gibi davranışlar sorunu çözmeyecektir. Anne baba iyi bir iletişim ile okula gitmenin bir sorumluluk olduğunu somut ve net bir dille anlatmalıdır.
• Kıyaslama yapılmamalıdır.
• Okula gitme konusunda pazarlık ya da ikna çabasına girilmemelidir.
• İlk günlerde eve geldiğinde okulda yaşadıkları ile ilgili konuşulabilir.
• Okul fobisine dikkat edilmelidir. Gerekirse profesyonel bir psikolojik danışmanlık hizmeti alınmalıdır.

ÇOCUĞUNUZ OKULA HAZIR MI?
“METROPOLİTAN OKUL OLGUNLUĞU TESTİ”
1. sınıf kayıt tarihlerinin yaklaştığı bu günlerde anne babaların aklında yaş ile ilgili bazı soru işaretleri doğmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığının güncel ilgili yönetmeliğine göre; “İlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 66 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Gelişim yönünden ilkokula hazır olduğu anlaşılan 60-66 ay arası çocuklardan, velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilir. Okul müdürlükleri, yaşça kayıt hakkını elde eden çocuklardan 66, 67 ve 68 aylık olanları velisinin vereceği dilekçe; 69, 70 ve 71 aylık olanları ise ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgeleyen sağlık raporu ile okul öncesi eğitime yönlendirebilir veya kayıtlarını bir yıl erteleyebilir.” 72 aylık olanlar ise okula başlayacaklardır.
Peki benim çocuğum okula hazır mı?, okul olgunluğu nasıl? gibi sorular anne babaların aklında. Okul olgunluğu çocuğun duygusal, fiziksel, sosyal ve bilişsel olarak hazırbulunuşluğunun yerinde olması, okul yaşantısının gerekliliklerini yerine getirebilir hale gelmesidir. Okul olgunluğu “Metropolitan Okul Olgunluk Testi” ile değerlendirilebilir.
Metropolitan Okul Olgunluk Testi; çocukların okul için gereken olgunluğa, okulun gerektirdiği kurallara ve öğrenmeye psikolojik ve gelişimsel olarak hazır olup olmadığını saptamak amacıyla yapılan bir testtir. 5 buçuk yaş ile 6 yaş arsındaki çocuklara uygulanır. Kelime anlama, cümleler, genel bilgi, eşleştirme, sayılar, kopya etme olmak üzere 6 alt test ve toplam 100 maddeden oluşur.
Çocuğunuzun okul olgunluğunu değerlendirmek için merkezimizde “Metropolitan Okul Olgunluk Testi” yaptırabilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
""Şimdi Okullu Olduk" Okula Yeni Başlayan Öğrenci Velilerine Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seval Ulviye AKYOL Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
Bursa
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'un Yazıları
► Şimdi Okullu Olduk Psk.Ezgi DENİZEL GÜVEN
► Okula İlk Defa Başlayan Ebeveynler Psk.Mahmut PAKDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında '"Şimdi Okullu Olduk" Okula Yeni Başlayan Öğrenci Velilerine Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ne Kadar Harçlık? Kasım 2016
◊ Kardeş Kıskançlığı Mayıs 2018
◊ Tırnak Yeme Kasım 2014
◊ Bağlanma Stilleri Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:16
Top