2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bitter Çikolata
MAKALE #17341 © Yazan Uzm.Dyt.Nildem KIZILASLAN | Yayın Ekim 2016 | 6,921 Okuyucu
Bitter çikolata sevmeyen var mı? Desem, eminim ki birçok kişi sevmediğini söyleyecektir. Kendi adıma söylemeliyim ki, bitter çikolata hayranı bir diyetisyenim. Genellikle ağızda hafif bir acı tat oluşturmasından dolayı pek tercih edilmez. Ama aslında tercih etmek için çok fazla sebep var. Bugün bu yazıda gelin birlikte bitter çikolatanın yararlarına bakalım. Tercihi siz yapın..

Çikolatalara genel olarak bakacak olursak; çikolatalar temelde siyah (bitter), beyaz ve sütlü olarak üç grupta toplanırlar ve içlerinde en yoğun kakao bulunduranı ise siyah çikolatadır. Bunların dışında, çikolatalı şekerlemeler de mevcuttur. Ancak fazlasıyla yağ, şeker ve kimyasallar içerirler ve sağlığımız için pek de olumlu etki yaratmayabilir.

Bitter Çikolata Glisemik İndeksi Düşüktür!

Bitter çikolata glisemik indeksi düşük olan bir besindir. Glisemik indeksi düşük olan besinler kan şekerinin hızlı yükseltmeyen besinlerdir. Ayrıca araştırmalar, kakaoda bulunan flavonoidlerin insülin duyarlılığını geliştirdiklerine ilişkin anlamlı sonuçlar vermiştir.

Bitter Çikolata Kalp Dostudur!

Kakao içinde bulunan bakır ve magnezyum da kalp sağlığı için önemli minerallerdir ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olurlar. Yapılan bir araştırma da kakao yiyenlerin 15 yıllık süre boyunca kalp hastalıklarından ölüm oranının %50 azaldığı görüldü. Bunun nedeni bitter çikolatanın çok yüksek antioksidan barındırmasından kaynaklıdır.

Kötü Kolesterolü(LDL) Düşürür!


Bir araştırmaya göre polifenol zengini olan siyah çikolatalanın kötü kolesterolü (LDL)%10 düşürdüğü görülmüştür.

Kan Basıncını Düşürür!

Araştırmalar haftada 2-3 kez tüketilen az miktardaki siyah çikolatanın kan basıncını düşürmede etkili olduğunu göstermektedir.

Antioksidan Deposudur!

Antioksidandan daha öncede bahsetmiştim. Hücreleri serbest radikallerden koruyan maddelerdir. Antioksidan miktarı en fazla olan besinlerden biri kakaodur. Bitter çikolatada kakaodan zengin olduğu için antioksidan hücreleri serbest radikallerin hasarından koruyarak sizi kanserden, kalp hastalıklarından uzak tutar, yaşlanmayı geciktirir.

Bilişsel Fonksiyonlar İçin Önemli!

Bir çalışmada 8 hafta boyunca 90 tane yaşlı ve hafıza problemleri olan kişiye farklı miktarlarda kakao flavanolleri içeren besinler verilmiş ve kakao flavanolleri en fazla verilen gruptakilerin bilişsel fonksiyonlarında en yüksek seviyede iyileşme tespit edilmiştir.

Güneş Işınlarından Korur!

Güneşten gelen ışınlar zamanla cildimize zarar verir. Özellikle yaz aylarında güneşe çok maruz kalırız. Bu da cildi yaşlandırır, kırışıklıklara neden olur. Cilt kanserine bile neden olabilir. Bitter çikolatada bulunan flavanoller cildi güneş ışınlarına karşı korur. Özellikle yaz aylarında belli ölçilerde tüketilmesini öneriyoruz.

Beyin Fonksiyonlarını Artırır!

Çikolata phenethylamine (PEA) içerir. Phenethylamine ise sinir sistemini uyarır, bazı salgıların salınmasını tetikler, ağrıları dindirir ve insanın kendini iyi hissetmesini sağlar. PEA aynı zamanda ‘aşık olduğunuzda’ da üretilir. Endorfin salgılanmasını artırır. Bu salgı, mutluluk duygusu duymamızı sağlar. Bitter çikolata beyine giden kan akşını artırarak beyin fonksiyonlarını artırır. Aynı zamanda felç riskini de azaltır.

Migren Hastaları Dikkat!

Migren hastalarına çikolatanın yarardan çok zarar getireceği, çünkü migren hastalarının bir enzim yetersizliği çektiği ve çikolatanın damarları açarak bu enzimin daha çok tüketilmesine yol açtığı bulunmuştur.

Hangi Bitter Çikolatayı Tüketmeliyim?

Piyasada birçok bitter çikolata çeşidi var. Peki bitter çikolata alırken etiket okuyor muyuz? Hangi çeşidini tüketmeliyiz? Özellikle kakao oranı yüksek bitter çikolata bizim için çok önemli. İlk dikkat edeceğiniz şey, kakao yüzdesi olmalıdır. İçeriğinde en az %60 kakao içeren ve güvenilir markaların ürünlerini tüketmelisiniz. %70 ve üzeri olanlar elbette çok daha iyi ama piyasada bu yoğunlukta kakao içeren siyah çikolata bulmak oldukça güç. Sütlü ve beyaz çikolatalarda kakao yüzdesi düşük olduğu için bu yukarda saydığım faydaları ne yazık ki alamıyoruz. Kakaoyu doğal olarak tüketmekte de fayda var.

Ne Kadar Tüketmeliyim?

Haftada 2-3 kez 30-60 gram kadar tüketmeniz sağlığınız için olumlu sonuçlar doğuracaktır. Ancak bazı kişiler bununla yetinmeyip, bağımlı hale gelip çok tüketebiliyor. İşte o zaman, sayılan tüm bu avantajların yanında, yüksek şeker ve yağ içeriğiyle şişmanlığa ve bir çok hastalığa davetiye çıkarıyor. Bu yüzden ölçülü tüketmekte, eğer kendinize hakim olamayacaksanız çikolata tüketimini tamamen kesmeniz doğru olacaktır.

Sonuç olarak, çikolatanın olumlu yanlarını akılda bulundurmak ancak çikolata konusunda fazla aşırıya kaçmamak gereklidir. Ölçüye dikkat ediniz..
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bitter Çikolata" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Nildem KIZILASLAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Nildem KIZILASLAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Dyt.Nildem KIZILASLAN
İstanbul
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Nildem KIZILASLAN'ın Makaleleri
► Neden Bitter Çikolata? Dyt.P. Seda CENGİZ
► Ah Çikolata Dyt.Sinem KOLBAKIR AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bitter Çikolata' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmede Karpuz Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:07
Top